Banes Motor České Budějovice
17.08.2005, Antonín Vansa

Nováka při rozhodování ovlivnil kouč Floridy Keenan

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Už jen z tribuny Budvar arény sledoval úterní přípravný zápas mezi Českými Budějovicemi a Znojmem, který domácí po velice solidním výkonu vyhráli 4:0. Obránce Filip Novák se na poslední chvíli rozhodl reflektovat kvalifikační nabídku týmu NHL Florida Panthers a pokusí se po čtyřech letech prorazit do nejslavnější soutěže světa. „Bylo to pro mě strašně těžké rozhodování, ale pro mě je prostě NHL dětský sen,“ prozradil Novák hlavní důvod svého odchodu do zámoří.
Pro České Budějovice je to obrovská škoda. Filip Novák svou hrou musel zaujmout každého, kdo letos v létě navštívil přípravné utkání jihočeského celku. Výborné bruslení a perfektní čtení hry. To jsou hlavní devizy šestadvacetiletého zadáka, který byl skutečně jen krůček od podpisu kontraktu s extraligovým nováčkem. Nakonec se po dlouhém uvažování rozhodl pro podpis smlouvy s Floridou. A to přesto, že ještě zhruba před týdnem nebyl návrhem smlouvy ze strany zámořského klubu vůbec nadšen a podvědomě už na angažmá v Americe rezignoval. „Oproti předešlému návrhu došlo k nepatrnému vylepšení podmínek. Ale nešlo jen o finance. Mně záleželo na úplně jiných věcech,“ upozorňuje Novák. Vedení floridského klubu především Novákovi přislíbilo pozici v prvním týmu, což byl pro odchovance českobudějovického hokeje silný impuls. „Do jednání prý osobně promluvil kouč Mike Keenan, který řekl, že mě chce mít mezi osmičkou beků v prvním mužstvu,“ vysvětluje Novák. Při telefonickém rozhovoru mu dokonce zástupci Floridy přislíbili, že s angažováním dalšího obránce již nepočítají. Jenže bude to Novákovi stačit na prosazení se do základní sestavy Panterů? Management klubu v letní přestávce zatím podepsal hned pět zkušených beků - Martina Gelinase, Seana Hilla, Erica Cairnse, Alexandra Karpovceva a Joela Kwitkovského. K tomu je potřeba přičíst ještě mladíka Jaye Bouwmeestera, který reprezentoval Kanadu již na dvou světových šampionátech. Přesto si Novák věří. „Šanci na prosazení vidím. A jestli to nepůjde hned, může u někoho z těch, co budou hrát, dojít k poklesu formy a třeba přijde řada na mě. Pak budu mít šanci ukázat, zda na to mám, nebo ne,“ tvrdí bek, který před dvěma lety prodělal těžkou zlomeninu kotníku.

Vše však záleží jen na tom, zda se nejednalo o bluf ze strany Floridy. O podobných příslibech, které nyní při podpisu ročního kontraktu dostal od Keenana Novák, by mohl celé hodiny vyprávět další bek, který zkoušel štěstí za mořem - Zdeněk Kutlák. Prakticky sezonu za sezonou byl ubezpečován, že ačkoliv má dvoucestnou smlouvu, trenéři Bostonu Bruins s ním jednoznačně počítají do prvního týmu. Se startem nejslavnější soutěže světa však Kutlák zamířil z rozhodnutí klubového managementu na farmu do Providence. „Vím, že se to takhle dělá. Kluby spoustě klukům naslibují hory-doly a pak to nesplní. Ale já osobně zatím s Floridou žádnou špatnou zkušenost nemám a vedení věřím,“ říká Novák. „Nechci přemýšlet nad tím, že by nakonec své slovo nesplnilo. Já prostě do NHL chci za každou cenu. Je to můj dlouholetý sen,“ dodává sympatický obránce. Zadní vrátka si však pro jistotu nechal otevřená. V případě, že by Florida své slovo nesplnila a Novák znovu působil jen na farmě v San Antoniu, může kontrakt vypovědět. „Pokud bych nebyl v prvním týmu, můžu smlouvu vypovědět ze dne na den,“ poznamenává.

Smlouvu s Floridou podepsal s hodně rozporuplnými pocity. A to nejen kvůli své nejisté pozici v prvním týmu Panterů. Odkládá se totiž i jeho start v extralize za mateřské České Budějovice, po kterém touží také. „Rozhodování pro mě bylo strašně těžké. Je tady super parta, i trenéři a organizace klubu je na špičkové úrovni. Svým způsobem mě to mrzí, ale jak jsem říkal, stále ještě je pro mě NHL prioritou,“ říká Novák. Obzvláště pro kouče Josefa Jandače musí být odchod talentovaného beka do zámoří citelnou ránou. Dlouhou dobu vše nasvědčovalo tomu, že Novák zůstane pro následující sezonu v Čechách, trenéři jej postupně zapracovali do týmové koncepce. Postavou nevysoký zadák se jim odvděčil velmi kvalitními výkony. Oboustranná idylka je nyní u konce. Filip Novák sice dále trénuje s Českými Budějovicemi, ale zápasy už bude sledovat jen z tribuny. Jako například v úterý. „Mluvil jsem s panem Látalem i s panem Jandačem. Říkali, že je mrzí, že nezůstanu, ale že mé rozhodnutí respektují. Popřáli mi hodně štěstí a hlavně zdraví. Stejně tak já doufám, že Budějovicím vyjde sezona parádně,“ přeje si usměvavý blonďák, který patří do generace, jež vyhrála pro České Budějovice dva roky po sobě dorostenecký titul v extralize.

Přípravu na nadcházející ročník NHL bude minimálně tento týden absolvovat s českobudějovickým celkem. Připojil se totiž k dvojici Václav Prospal - Radek Dvořák, s níž trénoval již v minulosti a v letním období s nimi procházel hrubou přípravou. Na kemp do prosluněného Miami by měl odletět zhruba v polovině září. „Pozvánku jsem ještě nedostal, takže přesný termín neznám. Ale podle mých informací bychom měli začít 12. září,“ odhaduje Filip Novák.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....