Banes Motor České Budějovice
12.08.2005, Antonín Vansa

Hořký příběh Václava Nedorosta

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Bylo to smutné povídání. Útočník Václav Nedorost se hned na začátku přípravy na ledě zranil a ačkoliv původně nic nenasvědčovalo tomu, že by měl na týmové marodce strávit dlouhý čas, vyplnily se ty nejčernější obavy. Do prosince zřejmě může odchovanec českobudějovického klubu na hokej zapomenout. „Musím myslet pozitivně a doufat, že to dobře dopadne. Nic jiného mi nezbývá,“ říká.
Pro České Budějovice to byla posila jako hrom. V uplynulém ročníku zářil v dresu Liberce, kterému pomohl k historickému postupu do semifinále extraligy. Na jeho kousky chtěly spoléhat i České Budějovice při své obnovené pouti extraligou. Není však vyloučeno, že kvůli těžkému poranění kolena bude muset Nedorost vynechat celou sezonu. Nejčernější představy hovoří i o brzkém konci kariéry. „Na to nechci myslet. Musím být pozitivní a věřit tomu, že to dobře dopadne,“ říká dvojnásobný mistr juniorského šampionátu.

Problémy s pravým kolenem se u vytáhlého forvarda projevily už při jeho působení v libereckých barvách. Bílí Tygři, sužovaní v té době těžkou marodkou, však chtěli svého klíčového centra mít za každou cenu ve hře. Nedorost odehrál řadu utkání pod injekcemi, jejichž tlumící efekt se však neustále snižoval. Po pátém zápase v Pardubicích už to ani nešlo jinak. Podstoupil operaci u renomovaného odborníka doktora Holibky z Olomouce. Následnou osmitýdenní rehabilitaci však zřejmě podcenil. „Měl jsem jenom ležet na posteli. Jenže já jsem takový, že nedokážu nehýbat se,“ prozradil Nedorost v květnovém rozhovoru pro klubový server. V koleni se ještě v dubnu vytvořil zánět a Nedorostovi začala na povrch kůže prosakovat teď. Po lékařském zásahu se však zdálo, že by vše mělo být v pořádku. Začal tvrdě trénovat, v polovině července už byl kouči Josefu Jandačovi k dispozici pro úvodní trénink na ledě. „Asi jsem to uspěchal. Ale nemá cenu se v tom babrat. Teď už to stejně nevrátím. Každopádně jsem to měl asi řešit jinak,“ přiznává. Koleno vydrželo jen v úvodním zahřívacím tréninku. Při těžším cvičení hned následující den pocítil v operovaném koleni první bolest. „Cítil jsem v něm určité píchání. Nějak jsem to přežil, ale už druhý den jsem bral prášky proti bolesti. Věděl jsem, že něco není v pořádku, proto jsem šel na vyšetření, kde doktoři zjistili, že mi ještě více prohloubily předchozí potíže,“ svěřuje se Nedorost. Lékařská zpráva zněla doslova děsivě. Nedorost má velmi vážné problémy s čéškou v koleni. „Když to řeknu narovinu, tak mi pomalu uhnívá,“ bezradně pokrčí rameny.

Operace je v tomto případě přinejmenším riskantní. Úspěch není zaručen a čéška se ani nedá nahradit implantátem, jak tomu například bývá u kloubů. „Mám tři měsíce absolutní klid. Lékaři mi zafixovali nohu, abych ji nemohl ohýbat,“ popisuje průběh léčby Nedorost. V příznivějším případě doktoři sundají v průběhu října Nedorostovy sádru, zjistí, že se zdravotní stav mladého útočníka nezhoršil a bude následovat pomalá rehabilitace. „Pokud to dobře dopadne, nechci návrat na led uspěchat,“ tvrdí Nedorost. Pokud však příznivější varianta nezvítězí, zkusí se chirurgové chytit posledního stébla naděje. Operativní zákrok by teoreticky mohl sympatického forvarda zachránit. Výsledek je však nejistý. „Může to samozřejmě dopadnout jakkoliv. Ale už když mi doktoři operovali v Americe bolavá ramena, říkali, že už se nikdy nemusím zdravotně dát do pořádku a že to může znamenat konec mojí karéry. Naštěstí můžu zaklepat, že se ramena po třech letech stále ani nehla. Musím myslet na to, že to dobře dopadne,“ říká odhodlaně hráč, kteří v zámoří prošel Coloradem Avalanche a Floridou Panthers.

Z diagnózy určitě nemůže mít radost klubová generalita. Příchodu Václava Nedorosta si velice považovala a věřila, že v lepším případě pomůže třiadvacetiletý borec dostat po třech letech do jihočeské metropole extraligové play-off. Nyní se musí smířit i s variantou, že Nedorost neodehraje za českobudějovický klub jediný zápas. Po dlouhém jednání po utkání s jihlavskou Duklou, které České Budějovice vyhrály 6:2, je jasné, že vedení klubu hodlá Nedorosta podporovat za každé situace. „Lékaři rozhodnutí konzultovali hodně dlouho a nakonec vyvodili, že nejlepší bude, když budu koleno léčit klidem. Vedení klubu mi oznámilo, že je na mé straně, což mě strašně potěsilo. Jejich podporu prý mám i pro případ, kdybych měl nedejbože vynechat celou sezonu. Chtěl bych jim touto cestou poděkovat,“ vzkázal hráč, který do nejvyšší soutěže nakoukl už v neuvěřitelných šestnácti letech.

Komplikované zranění Nedorostovi momentálně znemožnilo i odchod do zámoří. Klub z Floridy sice nabídl jihočeskému rodákovi vynikající podmínky, ale ten se po konzultaci s agentem rozhodl pro odmítavé stanovisko. „Je to pro mě samozřejmě škoda, ale pro mě je teď hlavní, abych se uzdravil. Nemá cenu myslet na NHL, když jsem na tom takhle,“ pokrčil rameny hráč, kterého čeká velice nepříjemné období. Nedorost prakticky nemůže dělat nic. Sportovně založený typ člověka už nyní ví, že ponese šestitýdenní klid velmi těžce. „Týden už mám za sebou a je to něco strašného. Ale co můžu dělat? Maximálně chodit na hokej a za klukama na trénink. Jinak musím ležet a jsem prakticky odkázaný na pomoc rodičů a přítelkyně,“ zakončuje Václav Nedorost.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....