Banes Motor České Budějovice
09.08.2005, Antonín Vansa

Zůstanou Zdeněk Kutlák s Filipem Novákem na jihu Čech?

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Kádr nováčka extraligy už směrem do zámoří opustil obránce Josef Melichar. Pokud by tým opustili další dva beci Zdeněk Kutlák a Filip Novák, jejichž jména se v souvislosti s NHL velmi často skloňují, byla by to pro českobudějovický klub velmi těžká rána, která by se při současném stavu na trhu s hráči jen těžko hojila. Zatím si příznivci HC České Budějovice mohou oddychnout. Rozhodnutí se ale kvapem blíží. Proběhne nejpozději v pondělí 15. srpna...
Jeho příchod byl opředen mnoha otazníky. V Čechách hrál naposledy v sezoně 1998 - 1999, kdy v dresu HC České Budějovice získal pod vedením kouče Jana Tlačila zlatou medaili v dorostenecké extralize. Poté odjel na zkušenou do Ameriky, odkud se chtěl dostat do slavné NHL. Jeho plán se mu však zatím nezdařil. Filip Novák se vrátil do Čech teprve nyní a v nejlepším možném případě podepíše kontrakt s Českými Budějovicemi, odkud pochází. Do hry však znovu vstupuje zámořská soutěž. Po dohodě mezi vedením ligy a hráčskou asociací NHLPA se Novákův mateřský klub Florida Panthers rozhodl svého hráče oslovit a nabídl mu částku, která o deset procent převyšovala poslední podepsaný kontrakt. „Je to minimum, které jsou mi povinni nabídnout, aby si mě udrželi,“ vysvětluje Novák. K dohodě s Floridou má čas do 15. srpna 2005. Pokud její nabídku nepřijme, bude celá záležitost automaticky posuzována tak, že návrh kontraktu odmítl. To v zámořských podmínkách znamená, že Novák sice nebude startovat za Floridu, ale bez jejího souhlasu nemůže vstoupit do jednání s žádným jiným celkem z NHL.

Velice podobnou nabídku obdržel i další bek Zdeněk Kutlák, kterého České Budějovice získaly v průběhu dubna z Karlových Varů. Ani on však není návrhem ze strany Bostonu Bruins nijak zvlášť nadšený. Rovněž jemu vedení Bostonu ve smlouvě nabízí automatické navýšení platu o deset procent. „Nabídka to není úplně špatná, ale zároveň to není nic extra. Chci říct, že nejde jen o peníze, ale i o jiné věci,“ podotýká Kutlák. Například se mu nelíbí, že kontrakt by měl být opět dvoucestný, na což obrovitý obránce v uplynulých letech dost doplácel. A to nejen finančně, ale především výkonnostně. Ačkoliv mu mnohokrát koučové Bruins při letním kempu říkali, že místo v prvním týmu ho nemine, vždy se s začátkem nejslavnější soutěže světa pakoval na farmu a v součtu tří sezon nastoupil v NHL jen k necelé dvacítce utkání. „Pokud se rozhodnu nepřijmout nabídku Bostonu, nemůžu jednat z žádným dalším klubem. Maximálně mohu požádat vedení o trejd,“ říká odchovanec českobudějovického hokeje.

Z obou hráčů zatím příliš mnoho optimismu ohledně jejich působení v NHL nesálá. Zámořské kluby se v otázce hráčských práv chovají nanejvýš vypočítavě. Víceméně se z jejich strany ve většině případů jedná o jakýsi pokus. Obzvláště u hráčů s dvoucestnými kontrakty. „Peníze, které bych si na základě nabídnutých podmínek vydělal v NHL, jsou nesrovnatelně větší než na farmě, kde by to s financemi nebylo nic moc,“ upozorňuje Filip Novák, čímž jakoby charakterizoval politiku zámořských klubů. V současném období platových stropů, kdy je při sestavování kádru počítán každý dolar, jsou pro zámořské kluby hráči s dvoucestnými smlouvami nejlepším možným řešením. Náklady na jejich start za farmářský tým jsou minimální, zajistí si však jejich služby pro případ, že by se někdo z prvního mužstva zranil. U takových hráčů je však vidina startu za první tým od začátku zámořské ligy pramalá. To oba borce zatím odrazuje. „Už jsem o tom jednal se zástupci Floridy, ale nic jsme nevyřešili. Uvidíme, ještě pár dní máme a je stále možné, že k úpravě jejich nabídky dojde,“ věří Filip Novák. „Jsem ve spojení s agentem a čekáme, kdy proběhnou nějaká jednání. Do konce tohoto týdne by mělo být jasno,“ myslí si Kutlák. Vedení Bostonu se zatím k žádnému konkrétnímu jednání kvůli obrovskému pracovnímu vytížení nedostalo. V NHL totiž v současnosti probíhá těžko představitelná honička za volnými hráči, kterých je po roce výluky skutečně celá řada.

Zdeněk Kutlák je podle vlastních slov připraven na to, že následující sezonu odehraje v barvách Českých Budějovic. „Myslím si, že tak na sedmdesát procent zůstanu,“ odhadl s typickým úsměvem na rtech. Zcela jiného názoru však je sportovní manažer HC České Budějovice Jaromír Látal. I kdyby se Boston rozhodl vylepšit Zdeňku Kutlákovi nabízené podmínky, nemusí to ještě podle něj automaticky znamenat odchod juniorského mistra světa zpět za moře. „Zdeněk Kutlák je pod smlouvou v HC České Budějovice a bez našeho souhlasu nemůže odejít,“ tvrdí Látal. Navíc doposud není podepsána smlouva mezi NHL a IIHF (Mezinárodní hokejovou federací; pozn.aut.), která by právně ošetřovala odchody hráčů z Evropy za moře. A že z Českých Budějovic už stihl odejít obránce Josef Melichar? „Melichar měl smlouvu upravenou trochu jinak než Kutlák. Jeho případný odchod jsme měli ošetřený odlišným způsobem,“ zdůrazňuje někdejší vynikající hokejista, nyní první muž managementu Českých Budějovic. Se setrváním na jihu Čech už je téměř smířený i zadák Filip Novák, který ve vylepšení podmínek ze strany Floridy příliš nevěří. „S vedením HC jsem domluvený na podmínkách smlouvy. Nemám zájem jít někam jinam. Pokud se k 15. srpnu nic nezmění a Florida mi nic nového nenabídne, zůstanu zde,“ říká Novák.

KUTLÁK S NOVÁKEM - NOVÉ PILÍŘE ČESKOBUDĚJOVICKÉ OBRANY

Pro kouče HC České Budějovice Josefa Jandače by bylo setrvání obou borců báječnou zprávou. Stačilo jen pár přípravných utkání a hned se ukázalo, jak platnými členy obrany by v extraligových bojích oba byli. Novák s Kutlákem jsou nejen navyklí na znovu zavedené pravidlo o červené čáře, ale během svého působení v Americe oba získali důraz a někdy až profesorský přehled, po čemž kouč Jandač delší dobu volal. Oba dva jsou navíc velice schopní ve hře dopředu a zdravě sebevědomí. To si Josef Jandač pochvaloval už po úvodním přípravném utkání, které Jihočeši sehráli na Spartě. „Filip je dobrý na puku, šikovný v rozehrávce a má velké sebevědomí, až to někdy hraničí s drzostí. Ale já mám takové typy hráčů rád,“ řekl o Filipu Novákovi. „Zatím jsem ještě trochu nesvůj. Pořád třeba mám před útočícími hráči moc velký odstup. Ještě bude chvilku trvat, než se dostanu do pohody,“ tvrdí Novák. Zdeněk Kutlák řadu odborníků zaujal už právě na ledě T-Mobile arény, výtečný zápas sehrál v domácím prostředí proti Slavii Praha. „Myslím si, že mám ještě hodně co zlepšovat. Já doufám, že se mi to podaří vystupňovat tak, abych extraligu začal v plné formě,“ doufá pětadvacetiletý bek.

Svou hrou si ale oba perspektivní zadáci získali českobudějovické fanoušky již nyní. Po čtyřech odehraných zápasech se na jejich adresu ozývají na diskusním fóru klubového serveru jen slova chvály. „Jestliže mě fanoušci chválí, je to jen dobře a těší mě to, ale já jsem zatím zaznamenal jen reakce od mých známých,“ usmívá se Filip Novák, který se na ledové ploše projevuje svým flegmatickým, i když velice účinným, přístupem. „Zatím jsem to nesledoval, ale jestliže mě fanoušci chválí, jsem rád. Já zatím slyšel jen kritiku. I když to bylo od mých kamarádů, se kterými jdu občas posedět. A ti mě vlastně kritizují pořád,“ dodává vždy dobře naložený Zdeněk Kutlák.

FAKTA Z PŘÍPRAVY

Hráč          Zápasy    Góly    Asistence  Body  Tr.minuty  GWG  GTG  PPG  SHG
Z. Kutlák       4        0          0        0       4       0    0    0    0
F. Novák        4        0          0        0       4       0    0    0    0
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....