Banes Motor České Budějovice
08.08.2005, Antonín Vansa

Získal jsem novou motivaci, slibuje Aleš Krátoška

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V sezoně 2002 - 2003 doslova zářil. Nad jeho kousky v barvách Slavie Praha muselo plesat srdce každého hokejového fanouška. V jednom z nejkrásnějších play-off v dějinách samostatné české ligy se pak stal nejlepším nahrávačem celé soutěže. Ačkoliv finálovou sérii s Pardubicemi vinou zranění Aleš Krátoška neodehrál, těšil se spolu s ostatními spoluhráči ze zisku mistrovského titulu. „A právě na tuto sezonu bych v Budějovicích rád navázal,“ řekla zatím poslední posila týmu nováčka extraligy.
Jak dlouho jste cítil, že se schyluje k vašemu odchodu ze Slavie Praha?
Jelikož pan Růžička v letní pauze nakoupil další hráče, tušil jsem, že místo pro mě nebude. Pak navíc odešel Patrik Martinec a Milan Antoš, takže začalo docházet k obměně.

Přeci jen, Antoš a Martinec byli stejně jako vy střední útočníci. Nedoufal jste po jejich odchodu, že by se tím pro vás mohlo uvolnit místo v základní sestavě?
Pan Růžička tým Slavie trošku omlazuje, takže se to rozhodlo takhle.

Na Slavii budete vzpomínat rád?
Určitě! Já jsem v jejím dresu prožil dva super roky, když jsme v jednom vyhráli titul a ve druhém jsme skončili druzí. Třetí ročník už byl pro mě trochu divný. Byla stávka v NHL a v týmu hráli trošku jiní hráči a nakonec jsem byl vyměněný do Karlových Varů.

Stál o vaše služby ještě někdo jiný než České Budějovice?
Ve hře bylo nějaké zahraničí, i nějaké nabídky z Čech jsem měl. Ale myslím si, že po těch letech jsem se konečně tak nějak dostal domů.

Byl pro vás návrat do jižních Čech, odkud pocházíte, rozhodující?
Hrálo to svojí roli.

Vy jste za A-tým Českých Budějovic v minulosti nikdy nenastoupil. Klub vás tehdy jako nepotřebného poslal do Tábora. To už je zapomenuto?
Je pravda, že jsem tu vždycky prodělal přípravu a pak mě poslali na hostování do Písku nebo do Tábora. Ale nemyslím si, že bych se tehdy rozcházel nějak ve zlém, spíš bych řekl, že na mě trenéři zapomněli.

Loni jste prodělal dost vážné zranění ramene, kvůli němuž jste neodehrál v Karlových Varech závěr sezóny. Co se přesně stalo?
Stalo se mi to ve Varech 9. ledna, když jsme tam hráli se Slavií. Po zápase jsem si přendal věci z jedné šatny do druhé a hned následující den mě operovali. Pravděpodobně to bylo dost vážné.

Cítíte se teď zcela v pořádku?
Jo, jasně. Už jsem nějakých šest týdnů zdravý. Ale to léčení zabralo zhruba půl roku.

Měl jste pro operované rameno sestavený speciální trénink?
Chodil jsem v Praze k různým fyzioterapeutům, kteří to se mnou nějakým způsobem procvičovali a dali mi instrukce jak cvičit, abych posílil.

To je hrozně dlouhá doba. Pamatujete si vůbec, kdy jste sehrál svůj poslední extraligový zápas?
Ano, 9. ledna. (smích)

V dresu Českých Budějovic jste v přípravě nastoupil proti Jihlavě, ale zápas se Slavií jste ještě vynechal. Kvůli čemu?
Bylo to podle mě ještě brzy. Já jsem naplno začal trénovat až od pondělí a v úterý jsem se fakt ještě necítil.

Jaké máte osobní cíle pro nadcházející sezonu?
Dostal jsem pochopitelně novou motivaci. Chci ukázat, že hokej pořád ještě umím. Na minulou sezonu bych navazoval nerad, ale na mistrovskou a stříbrnou určitě ano.

Bydlení jste si musel zajišťovat, nebo jste se prostě po čtrnácti letech vrátil domů?
Já pocházím z Tábora, takže v současné době dojíždím. Ale od září, kdy začíná školní rok, bych si chtěl něco najít tady v Budějovicích, aby tu mohl malý chodit do hokejové třídy.

Děkuji vám za rozhovor.

PAMATUJETE SI?

Útočník Aleš Krátoška je nejen vynikajícím hráčem s mimořádným citem pro kombinaci, ale i autorem jedné z nejkurióznějších akcí, které byly na ledě českobudějovického stadionu k vidění. Určitě stojí za to, zmiňovanou akci si připomenout.
V pátek 24. října 2003 se hrál v českobudějovické Budvar aréně extraligový zápas mezi HC České Budějovice a Lasselsbergerem Plzeň. V probíhající 38. minutě byl stav utkání nerozhodný 2:2. V čase 37.11, nutno říci ve velmi nevinné situaci, Aleš Krátoška hodil od modré čáry hokejku proti Janu Fadrnému a svým oštěpařským zákrokem mu znemožnil v rozehrání puku směrem k brance plzeňského Libora Barty. Rozhodčí Bolina neváhal a zkřížil nad hlavou své paže na znamení trestného střílení. To následně výborně provedeným blafákem proměnil Martin Štrba.
Po zápase plzeňští hokejisté nad zákrokem Aleše Krátošky jen kroutili nechápavě hlavami. „Tohle se stává většinou u gólmanů, ale u hráče jsem se s tím ještě nesetkal. Podle mě musel mít nějaký zkrat, protože tohle jsem ještě nezažil,“ komentoval celou situaci s úsměvem na tváři bývalý dlouholetý bek Českých Budějovic Milan Nedoma. Zpětně považoval za neoprávněnou i reakci plzeňské střídačky, která okamžitě po signalizaci sudího Boliny vybuchla hněvem. „Podle mě to byla jasná penalta. Za hození hokejkou je trestné střílení,“ podotkl Nedoma.
V té době poslední Jihočeši získali po trefě Štrby potřebný klid. Navíc ve 41. minutě navýšil skóre Sailer. Aleš Krátoška se ještě jednou zapsal do statistik zápasu. V čase 55.33 využil souhry Matějovského s Výborným a snížil na 3:4. Na vyrovnání však již Plzeň nedosáhla.

ALEŠ KRÁTOŠKA vs. HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Klub           Góly    Asistence  Body  Tr.minuty  GWG  GTG  PPG  SHG
Vítkovice        4         3        7       -       0    0    0    0
Plzeň            3         1        4       2       1    0    1    0
Slavia           1         2        3      10       1    0    0    1
Celkem           8         6       14       -       2    0    1    1
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....