Banes Motor České Budějovice
30.04.2005, David Schlegel

Mezin je rád, že se Budějovice vrátily do extraligy

V í d e ň - Úžasný výkon předvedl ve svém prvním vystoupení ve vídeňské Stadthalle běloruský brankář Andrej Mezin. Proti šikovným slovenským útočníkům si často musel připadat jako sám voják v poli, ale naděje svého týmu na remízu držel až do samého závěru. Nakonec hokejista, který prožil smutný závěr loňské sestupové sezóny v Českých Budějovicích, bod Bělorusku nevychytal, přesto byl největší hvězdou utkání.
Více než dvě třetiny držel proti slovenským ostrostřelcům čisté konto. Některé jeho zákroky byly naprosto neuvěřitelné. Richard Zedník nebo Žigmund Pállfy jen nevěřícně kroutili hlavou. Spásu nakonec přinesla Slovensku dvojice Marián Hossa - Marián Gáborík, která zařídila oba góly. V obou případech Slováci zakončovali do prázdné branky, na obdržených brankách neměl Mezin sebemenší podíl. "Hráli jsme dobře. Podali jsme velmi kolektivní výkon, podle hesla jeden za všechny, všichni za jednoho," pokyvoval Mezin. Porážka ho sice mrzela, ale snažil se dívat dopředu. "Nedá se nic dělat, taková je hra. Důležité zápasy ještě přijdou."

Mezin po sestupu Českých Budějovic svůj český klub sledovat nepřestal. "Je moc dobře, že se Budějovice vrátily do extraligy. Určitě tam patří. Mluvil jsem tady o tom i s Martinem Štrbákem ze Slovenska. Potkal jsem tu i našeho maséra Vlašice, který tady působí u české reprezentace," dodal Mezin. "Kdybych byl osloven, tak bych se určitě Budějovicím v budoucnu nevyhýbal a klidně bych za ně chytal, ale myslím, že mají zájem o lepší brankáře než jsem já," uvedl Mezin.

Po odchodu z Budějovic se na internetu objevila zpráva, že Mezin bude chytat právě ve Vídni za místní klub nejvyšší soutěže Capitals. Nakonec se tak nestalo a Mezin zamířil do Ruska. Fandové vídeňského klubu však po sobotním představení možná trochu litovali. "Přiznám se, že ani nevím, že jsem měl hrát ve Vídni. Moje další působení řešil agent a já jen vím, že o mě byl zájem z Rakouska. Nakonec jsem se rozhodl pro ruskou superligu."

Mezin v uplynulé sezóně poprvé v životě chytal pravidelně v ruské nejvyšší soutěži. V dresu celku SKA Petrohrad odchytal 42 utkání a prožil perfektní sezónu. "Chytám sice za národní tým Běloruska, ale nejsem původem Bělorus. Jsem ruské národnosti a do běloruského Minsku jsem se dostal až na vojně. Pak jsem také začal chytat za běloruskou reprezentaci. V Rusku tak nejsem považován za cizince," vysvětluje. Start za Bělorusko na světovém šampionátu se však pro Mezina již stal srdeční záležitostí. A to i v letech, kdy neměl na šampionátu jistý post jedničky týmu. "Přijedu vždycky za všech okolností. Kdykoliv budu pozván, nebudu váhat a přijedu," dodal na závěr Andrej Mezin.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....