Banes Motor České Budějovice
22.04.2005, Tomáš Zetek

ČR - Kanda 2:3 p.p. - ”Osmnáctka” bude hrát o bronz

P l z e ň - Semifinálová bitva s Kanadou skončila pro český celek smutně. Krom první třetiny byli domácí lepším celkem a i v prodloužení měli velké šance. Přišel ale krutý trest v podobě nezištného nahození, které skrz skrumáž těl zapadlo do horního rohu Pavelcovy klece.
Utkání začalo mírným náporem zámořského celku, který vyvrcholil v 5. minutě brankou Bertrama, jenž zůstal v početní výhodě trestuhodně osamocen před Pavelcem a tečoval nahození Grananiho do sítě. I nadále se nemohli dostat Kopřivovi svěřenci do tempa. Obrat ve vývoji situace odstartoval českobudějovický útočník Martin Hanzal, který se jako pan Tau zjevil před kanadským gólmanem. I přestože zachoval chladnou hlavu a počkal na brankářův pohyb, blafák nezvládl na výbornou a touš zamířil do Priceovi lapačky. Do šaten se šlo poprvé za jednobrankového vedení Kanady.

Do druhého dějství vlétli Češi jako velká voda a ve 25. minutě zazvonil Kudělka na konstrukci hostující svatyně, aby o několik chvil později v ideální možnosti minul novic v sestavě Jakub Černý. Tlak českých mladíků sílil. Branky však stále ne a ne přijít. Před druhou obrátkou zlomil prokletí Martin Hanzal, kterému ideálně “namazal“ oddílový kolega z jihočeské metropole. Vytáhlý útočník dokázal poslat kotouč pod horní tyč. Přesně 62 sekund po vyrovnání ulétl soupeřově obraně David Květoň, jenž přebral skvělou přihrávku od vítkovického Káni. Těsně před gólmanem javorových listů postrčil kotouč jeden z hostujících beků a ten zamířil mezi betony překvapeného Priceho. Po čtyřiceti minutách bylo o gól veseleji na české straně.

Třetí dějství mělo být soubojem taktiky, která by v případě dodržení potvrdila finálový sen. Prvním, kdo se prohřešil ale byl český celek, který ani ne dvě minuty po úvodním buly závěrečné části inkasoval. Po nešťastném vyloučení Hanzala dorazil opuštěný touš do odkryté klece Pyatt. V závěru normální hrací doby byli lepším mužstvem Češi, kteří však nedokázali vsítit kýženou rozhodující branku, a zápas tak dospěl do prodloužení.

V něm měl navrch opět domácí tým, ale největší šance nastavené desetiminutovky přišla z hole soupeře. Pavelec se však zaskvěl. Jako blesk z čistého nebe přišla situace z 66. minuty. Lvíčata se soustředila na útočení a při jednom z protiútoků se na chvilku usadili Kanaďané před Pavelcem. Útočník Latendresse nahodil v tísni od modré čáry a kotouč skončil v horním rohu branky překvapeného Pavelce. Poté už se hráči ponořili do smutku. Publikum však skandováním “Pro nás jste mistři!“ snad motivovalo svěřence kouče Kopřivy do boje o bronz, kde se střetnou v neděli od 13 hodin s celkem Švédska.

Břetislav Kopřiva, trenér České republiky: „Soupeř nás zaskočil agresivní hrou. Po první třetině jsme si vysvětlili, jak budeme hrát a zredukovali jsme hru na tři pětky. Od druhé třetiny se mužstvo zvedlo. Škoda vyloučení ve třetí třetině, které Kanaďané využili. Pak se už hrálo vabank. Bohužel jeden nahozený puk – a bylo po zápase. Mrzí nás to, protože mužstvo podávalo skvělé výkony a k postupu do finále chyběl jen krůček. Překvapilo mě, že tak důležité utkání pískal rozhodčí ze země, kde hokej nemá tradici. Někdo by se měl zamyslet nad tím, aby takto důležité zápasy pískali jen vysoce kvalitní rozhodčí.“

Shawn Camp, trenér Kanady: “Dnes jsme viděli vynikající zápas. Češi předvedli, že umí hrát skvěle s pukem a ukázali svoji šikovnost. Patřili mezi nejlepší mužstva turnaje. Byl to vyrovnaný duel, my jsme měli štěstí, že jsme skórovali v prodloužení.“

FAKTA: ČR “18“ – Kanada “18“ 2:3 p. p. (0:1, 2:0, 0:1 – 0:1)

Branky: 38. M. Hanzal (Kuchejda), 39. Květoň (Káňa) – 5. Bertram (Gragnani), 42. Pyatt, 66. Latendresse (Letang).
Vyloučení: 8:11, využití: 0:2. Divák“: 7183.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....