Banes Motor České Budějovice
08.04.2005, Antonín Vansa, foto Tomáš Kučera

Moje krédo? Tvrdá práce, zdůrazňuje Jaromír Látal

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V roce 1995 udělala prohraná čtvrtfinálová série jeho Olomouce s HC České Budějovice tečku za extraligovou kariérou obránce Jaromíra Látala. Nyní má jednačtyřicetiletý Látal paradoxně za úkol sestavit na jihu Čech konkurenceschopný kádr, který by se dokázal z pozice nováčka poprat o účast v extraligovém play-off 2006. „Nemám rád cíle. Musí se hrát, pracovat a třeba se na konci podaří zvítězit v celé lize,“ říká nová tvář v managementu českobudějovického klubu.
Z kolika nabídek jste před sezónou vybíral?
Já jsem ani moc neuvažoval nad tím, že bych se do velkého hokeje vrátil. Dělal jsem si svou práci, ale začalo se mnou jednat Ústí, které má velké ambice postoupit do extraligy. Pak se přidaly i České Budějovice, které mi nabídly velice zajímavý post sportovního manažera. Byl jsem strašně příjemně překvapený jednáním pana prezidenta Davida. Bylo rychlé a vstřícné. Přesně takové, jako v moderním byznysu bývá. Vzal jsem si čtyřiadvacet hodin na rozmyšlenou a pak jsem kývl.

Co nakonec rozhodlo ve prospěch Českých Budějovic, když se Ústí nad Labem ozvalo první?
Nabídka Ústí nad Labem byla zhruba měsíc stará. Přiznávám, že rozhodlo, že České Budějovice budou hrát extraligu a svou roli sehrála i tradice klubu. Nebylo o čem přemýšlet.

S manažerským postem už máte určité zkušenosti z dob působení na Slavii, že?
Když jsem skončil hokejovou kariéru, byl jsem čtyři roky generálním manažerem ve Slavii Praha. Další dva roky jsem byl sportovním ředitelem pro mládež na Spartě. Poslední dva roky jsem se staral o firmu, která působí na hokejovém poli.

Do extraligového hokeje se vracíte po téměř šesti letech. Opravdu jste neměl chuť udělat to dříve?
Pro mě bylo působení ve Slavii hodně těžké. Stal jsem se prakticky přes noc z hokejisty manažerem. Můžu vám říct, že ty čtyři roky mi daly pořádně zabrat.

Předpokládám, že nyní se cítíte podstatně zkušenější...
Určitě. Pro mě to tehdy byla hrozná novinka. Přemýšlel jsem jako hráč. Věděl jsem, jak a kam mám vystřelit, ale neměl jsem potuchy o tom, jakým způsobem se má vypracovat smlouva a jak vést jednání s obchodními partnery. Dnes už se považuji za funkcionáře.

Jaké první kroky ve funkci se nyní chystáte udělat?
Prioritou je dojednat určité věci s panem Jandačem a poté už konkrétně řešit otázku hráčského kádru. Já osobně mám velký zájem na tom, aby zůstal Eda Turek, na němž bych chtěl postavit mužstvo. A to přestože je zde mladý Chábera, který chytal v sezóně velmi dobře a i Kučera si odchytal své. Máme v jednání hodně hráčů, ale jejich seznam se po konzultaci s trenérem určitě zúží.

Jména zřejmě veřejnosti ještě sdělit nechcete, že?
Mnoho z nich je pod smlouvami do 30. dubna, takže opravdu nemá cenu bavit se o jménech. Ale každopádně se mužstvo musí hodně doplnit a zároveň s předpokladem, že odstartuje NHL. Když se tak nestane, bude to pro nás příjemné překvapení. Ovšem v tuhle chvíli se na to ohlížet nesmíme.

A máte o budoucím kádru už určitou představu?
Ano. Chci přivést, a to především do útoku, hráče tvrdšího kalibru, kteří umí rozdat ránu.

Už jste zmínil trenéra Jandače. Věříte ve vzájemnou spolupráci? Nebo jinými slovy, myslíte si, že na trenérském postu setrvá?
Já myslím, že zůstane. Vzal si sice čas na rozmyšlenou, ale podle mého názoru to nebylo přesně interpretováno. Má za sebou strašně náročnou sezónu a určitě víte lépe než já, jak se každý chtěl na Budějovice vytáhnout. Viděl jsem sérii s Chomutovem a to bylo něco hrozného. Chápu, že je vyčerpaný, ale popravdě vůbec neuvažuji nad tím, že by v Českých Budějovicích nepokračoval.

Jaké máte s trenérem Jandačem vztahy? V dohledné době spolu asi budete muset hodně spolupracovat...
Já s ním mám velmi dobré vztahy. Rád spolupracuji s lidmi, kteří něco řeknou a ono to platí. Nerad chodím kolem horké kaše. A Pepík Jandač takový také je. Je to tvrdý kouč, ale hokej je dnes hlavně o tvrdé práci. Hráči, realizační tým i management klubu mají slušné smlouvy a musí tvrdě pracovat.

Patříte tedy mezi manažery, kteří své kroky konzultují s trenéry?
Určitě. Složení kádru je týmová práce. Stoprocentně budu tuto otázku konzultovat s trenérem, ale v konečné fázi musí mít rozhodné slovo manažer a prezident klubu. Ale jsem zásadně proti takzvaným manažerským týmům.

Určitě jste během úvodního jednání nakoukl do jistých smluv hráčů. Nebyl jste zaskočen proměnou finančních podmínek za těch šest let, kdy jste nezastával žádnou manažerskou funkci?
O tom vůbec nemá cenu přemýšlet. Taková je doba. Hráči musí být špičkově zaplacení, aby odvedli ty nejlepší výkony. Kluby dnes pracují s rozpočty od šedesáti do stopadesáti milionů a to se samozřejmě projeví v příjmech hráčů. Ale když si hráč peníze zaslouží, tak ať je má.

Váš bratr Jiří se stal novým koučem Mladé Boleslavi. Dá se očekávat hlubší spolupráce mezi oběma kluby?
Ne. My se musíme napojit na jihočeský region a proto jsem strašně rád, že postoupil Jindřichův Hradec. Naši mladí hráči tam budou působit. Co se týče bráchy, jsem strašně rád, že dostal opět šanci trénovat. Podle mého názoru je to vynikající kouč a věřím, že Mladá Boleslav bude mít v první lize velké ambice na postup.

Loni ze vzájemné spolupráce hodně těžily České Budějovice a Liberec. Přinesete s sebou podobnou vazbu na jiný klub, jako loni trenér Josef Jandač?
Mám výhodu v tom, že jsem poslední čtyři roky mohl se všemi manažery sedět při zasedání APK. Znám je a vím, že jsou v extralize špatní i dobří manažeři a seriozní i neseriozní manažeři. Jsou mezi námi obchodní vztahy. Jsou lidé, kteří mě nemají rádi. (na okamžik se odmlčí) Těch je hodně a pak je pár lidí, kteří mě mají rádi. Jsem spíše typ, který rád věci řeší na rovinu a to se ne každému zamlouvá.

Poslední rok vás hokejová veřejnost zná jako analytika a spolukomentátora České televize. Nebude se vám po této práci stýskat?
Ta práce mě opravdu hrozně obohatila, ale budu to muset omezit. Nabídka Českých Budějovic přišla velice rychle, jenže já jsem stále ještě smluvně vázán na pár utkání v České televizi, včetně Mistrovství světa v Innsbrucku.

Prezident klubu Jaroslav David proti vaší účasti v roli spolukomentátora na světovém šampionátu nic neměl?
Ne. Byla to součást dohody. Pro mě byla práce v České televizi vynikající zkušenost a mohl jsem se na hokej podívat z trochu jiné strany. Musím říct, že kdyby se všichni novináři snažili odvádět takovou práci, jako kluci z České televize, bylo by to fantastické.

Díky moc za rozhovor!

PRVNÍ DEN. Nový sportovní manažer českobudějovického klubu Jaromír Látal krátce po svém příjezdu absolovoval první jednání s dosavadními zástupci klubu. Zády sedí prezident HC České Budějovice Jaroslav David.
FOTO: Tomáš Kučera.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....