Banes Motor České Budějovice
07.12.2023, Michal Špírek

S Ladislavem Čihákem o průběhu sezóny, reprezentantech nebo odvolávání trestů

Motor sehraje před další reprezentační pauzou už jen dva zápasy, čekají ho boje v Pardubicích a na Spartě. Jaké dojmy má v polovině základní části hlavní trenér Banes Motor Ladislav Čihák? Probrali jsme s ním i aktuální témata, která se dotkla extraligy v uplynulém období.

Jsme těsně před polovinou základní části. Motor je v polovině tabulky, na rozdíl od stavu po první čtvrtině se ale tabulka už roztrhala. Jaké cíle nyní Motor má a jak vnímáte současné postavení mužstva?

Ano, tabulka je odskočená nahoře a aktuálně už i trochu dole. Nicméně střed je stále strašně vyrovnaný. A já jen znovu řeknu, že my jdeme zápas od zápasu, pracujeme každý den, soustředíme se hlavně na nás, koukáme na náš herní projev a na to, jak hráči pracují individuálně a jakým jsou pro tým přínosem. Snažíme se sbírat body, jak to jde. Opakuji, že extraligu musí člověk respektovat, protože týmy jsou velmi vyrovnané.

Po listopadové reprezentační přestávce mužstvo herně šlape, alespoň hráči se v tomto smyslu vyjadřují, je to správný dojem?

Ano, může to tak působit, jsem za to rád, ale tohle je možné hodnotit až po delším vzorku zápasů. Musí se to potvrzovat v dalších utkáních. Až po konci základní části si to pak můžete vše komplexně vyhodnotit, můžete vzít v potaz třeba zranění hráčů a tak dále.

Po první čtvrtině jste velmi chválil formaci Kubík – Harris – Ordoš, ze které ale nyní nezbylo nic. Proč jste se rozhodl složení útoků změnit a co to ve vašich očích přineslo?

To je způsobeno aktuálním herním vývojem. Chcete třeba tu tíhu převést zase na jiné hráče, více rozložit síly v jednotlivých zápasech, těch interních aspektů za těmito změnami je daleko více. Rozhodně to není o tom, že by spolu hráli špatně (úsměv).

Stále platí to, že kromě tréninků na ledě mají hráči přípravu i v posilovně v podobě takzvaných off-ice tréninků?

Ano, ty máme de facto každý den. Většinou jsou na pořadu před tréninkem na ledě.

Blíží se další reprezentační pauza, měníte v ní nějak skladbu tréninků?

Po nedělním zápase budou mít kluci dva dny volna a pak ve třech dnech si uděláme takový mikrocyklus, kde za to opravdu vezmeme a budeme hodně trénovat. V sobotu bude následovat volný den a od neděle se začneme připravovat na dalšího soupeře.

Co říkáte na nominaci Mikuláše Hovorky do reprezentace? Na minulém turnaji pak měl Motor zastoupení v podobě Jana Ordoše a Adama Kubíka. Jak klubového trenéra těší nominace jeho svěřenců?

S Radimem Rulíkem jsme v kontaktu, bavili jsme se spolu jak o Ordym, Ádovi, tak třeba právě o Mikym. O jejich nominacích jsem tak trochu věděl. Obránců jako je Miky, to znamená pravák, mladý, vysoký, takových tady moc není, takže nyní dostane šanci. Letos hraje velice dobře, hodně s ním pracujeme, aby jeho výkony byly stále lepší. Jsem rád i za něj, že si za reprezentaci vyzkouší takhle kvalitní turnaj, už jen to, že bude v kádru s těmi ostatními kluky, pro něj bude velkou zkušeností. Co se týče Ordyho a Ády Kubíka, tak to byla jen otázka času, kdy se v nároďáku objeví. Přišlo to hned v prvním turnaji a myslím, že oba odehráli skvělé zápasy. On celý nároďák odehrál turnaj opravdu výborně, klobouk dolů. Nyní chtěl Radim dát příležitost zase jiným hráčům, tak jsem na druhou stranu rád, že s námi tito kluci v pauze potrénujou.

Zmínil jste, že s reprezentačním trenérem o hráčích Motoru komunikujete. Jak to funguje, dáváte mu například doporučení?

Hlavní trenér reprezentace si hráče sám vybere, má je nějakým způsobem nakoukané. Samozřejmě, že trenéři se mezi sebou o hráčích vždy baví. Radim patří mezi trenéry, kteří chtějí komunikovat, takže jednotlivé hráče probereme, ale finální slovo má samozřejmě vždy on jako hlavní reprezentační trenér. Myslím, že je to takto dobře nastavené, je dobré, že trenér reprezentace se zajímá, jak ti kluci trénují a tak podobně, to je důležitý aspekt.

Ještě před repre pauzou jsou před Motorem souboje s giganty, Spartou a Pardubicemi. A ještě venku. Pořádná výzva…

Řeknu to upřímně, kdy jindy se předvést, než proti těm nejlepším? Budeme hrát ve skvělé O2 aréně, přeji si, aby bylo vyprodáno, aby byla výborná atmosféra. Tou jsou známé Pardubice, které máme v pátek, a které jsou zaslouženě jasně nahoře. Pro naše kluky to bude další zkušenost, věřím tomu, že už máme něco za sebou a že se s tím dokážeme vypořádat. A že navážeme na dobré výkony z Varů, kde to ještě nevyšlo výsledkově, ale odehráli jsme skvělé utkání, následně z Liberce, kde už jsme vyhráli. A za mě byly velmi dobré i dvě třetiny v Třinci. Musíme se vyvarovat chyb, na které tyto kvalitní týmy umí číhat. Osobně se na tato nadcházející dvě utkání moc těším.

V některých z posledních zápasů, doma s Litvínovem či Kladnem, byli hráči Motoru terči nevybíravých, tvrdých zákroků. Co jste tomu říkal?

Každý bojuje o body. Někdo tím, že dává góly, někdo tím, že blokuje střely, někdo bohužel hraje dost zákeřně. Já mám rád tvrdou hru, po svých hráčích ji vyžaduji, ale ne takovou, kde hráč záměrně a zákeřně jde na led někoho zranit. Od toho jsou rozhodčí, aby si toto vyhodnotili, aby hráče ochránili, protože moc dobře vědí, které týmy a kteří hráči to dělají. Podle toho musí postupovat.

Třeba v zápase s Litvínovem byly hned dva zákroky vedeny na hlavu motoráckých hráčů. Nečekal jste, že by mohl přijít disciplinární trest pro autory těchto zákroků, sledujete ze své pozice následný vývoj a posouzení?

Ano, čekal jsem, jak to komise vyhodnotí. Nebudu to více komentovat, dělám si svůj úsudek a snažím se o čistě objektivní názor.

Do sestavy se v posledních zápasech nevešel Martin Hanzl. Co vám v jeho výkonnosti schází?

Chtěli jsme dát příležitost mladým hráčům, na které šly výborné reference z Litoměřic, se kterými skvěle funguje spolupráce. Sezóna je strašně dlouhá a já jsem přesvědčený o tom, že Martin ještě ukáže své kvality a že jeho čas ještě přijde. Dobře trénuje, dobře k tomu přistupuje.

V půlce základní části už můžeme určité věci i hodnotit. Jak probíhá spolupráce se sportovním manažerem Jiřím Novotným? Ten avizoval před sezonou, že bude chtít být týmu co nejblíže to půjde.

Musím říct, že ta funguje skutečně na sto procent. Přispívají k tomu jeho zkušenosti, jméno, renomé, jaké v tom našem hokejovém rybníku má. Myslím, že i tím, jak je v podobné funkci prvním rokem, tak se strašně stará, snaží se na maximum, umí i spoustu věcí odfiltrovat. Je s námi na jedné lodi a já si toho nesmírně vážím, takového sportovního manažera prostě potřebujete. Je to profík se vším všudy. Každý den je s námi v kabině, s týmem žije, co víme my jako trenéři, ví i on.

Jste i nadále spokojen s činností kondičního kouče?

Žaky (Josef Žáček, pozn. redakce) je profík, moc ho to baví a takové lidi, kteří dodají něco nového, dodají elán, hnací motor do další práce, chci kolem sebe mít. O kluky se skvěle stará, zajímá se o ně, připravuje pro ně individuální plány. Velice dobře pochopil, jak jsme si to mezi sebou nastavili, výborně se sžil s tím, že poprvé pracuje v rámci týmu. Skladba tréninků nám funguje, jsem maximálně spokojen.

A co spolupráce s novými videotrenéry, jak tam se zaběhla spolupráce?

U nich platí de facto to stejné. Kluci hokej dobře vidí, debata s nimi je díky tomu o to jednodušší. Nastavili jsme si pravidla, co od nich budu vyžadovat, a to naprosto dodržují. Jsou v tom prvním rokem, opravdu se snaží. Práce s videem tu byla dá se říct v plenkách, restartovali jsme ohledně toho spoustu věcí. Může to sice mít nějaké porodní bolesti, ale intenzivně na tom pracujeme a vedení klubu nám v tom vychází vstříc.

Zatím jste v sezóně nepřistoupili k žádné hráčské výměně. Je ve hře, že by se nějaká mohla udát?

Jsem jednoznačně typ trenéra, který má kádr raději pohromadě. K nějakému trejdu se rozhodnu opravdu až poté, co si to člověk zhodnotí a zjistí, že už to opravdu dál nejde. Chci pracovat s klukama, se kterými odmakáte celou letní přípravu. A jestli aktuálně jsou nebo nejsou v sestavě, s tím si profíci musí poradit, hráči moc dobře vědí, že sezóna je dlouhá, zápasů je strašně moc a že ta příležitost přijde. S hráči se snažíme hodně komunikovat a udržovat kabinu tak trochu na špičkách, aby hráči nic nepodcenili a byli na každodenní práci připravení. Aktuálně není nějaká výměna vůbec v našem repertoáru a vůbec se o tom nebavíme.

Zajímavým extraligovým tématem byla v uplynulých dnech problematika odvolávání faulů ze strany hráčů. I v případě Motoru už se v sezóně stalo, že hráč odvolal faul na svou osobu, ačkoliv se posléze vyhodnotilo, že se o nedovolený zákrok jednalo. A takových případů se již událo více. Zajímá mě váš pohled na toto z pozice trenéra.

Pokud hráč stoprocentně ví, že to faul nebyl, že třeba brknul o svou nohu, a faul tak odvolá, pak je to v pořádku. Teď se nastaví trochu jiný trend, kdy pokud rozhodčí uzná, že šlo o faul, tak to faul bude a půjde to za rozhodčím. Máme informace, že to nyní máme nechat na posouzení rozhodčích a fauly na ledě, až na úplně stoprocentní omyly, neodvolávat.

Diskutovaný je i počet a role cizinců v extralize. Motor jich má v kádru nejméně ze všech extraligových klubů. A to pouze Branta Harrise. Jak v praxi probíhá komunikace s ním v kabině?

Přistupujeme k tomu tak, že pokud Brantovi chceme něco říct, tak mu to řekneme individuálně, vezmeme si ho stranou, ukážeme. Případně mu to kluci sedící vedle něj v případě promluv k celému týmu potichu přeloží, protože není čas na to mluvit v kabině hromadně dvěma jazyky. Na druhou stranu, je to dost chápavý a zkušený hráč na to, aby věděl, co se na týmových poradách probírá, chápe cvičení na ledě a tak dále. Myslím, že s tím, jak to funguje, je v pohodě, nevidím v tom absolutně žádný problém.

Na závěr jedna otázka na odlehčenou. Do ankety Zlatá helma nejhezčích akcí za listopad se dostala individuální akce Milana Gulaše a zákrok Jana Strmeně. Komu byste dal hlas?

(smích) Steep to tam vyčapnul neskutečným způsobem, vím, že v tom hrálo roli štěstí, ale to přeje připraveným. A on připravený byl, hokejku tam dal, takže přestože jsem rád, že máme v anketě dvě akce, tak kdybych měl ukázat na jednu, tak si pojďme přiznat, že Honza Strmeň to udělal fantasticky.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....