Banes Motor České Budějovice
02.12.2023, Adam Černý

Po týdnu opět doma! Motor přivítá kladenské Rytíře!

Přesně po týdnu se hokejisté českobudějovického Motoru opět představí na domácím ledě. Čtyřzápasovou sérii domácích výher v řadě budou chtít Jihočeši prodloužit proti kladenským Rytířům. Úvodní buly nedělního klání padne v Budvar aréně v 17 hodin. Vstupenky na utkání jsou stále k prodeji ZDE.

O soupeři – Rytíři Kladno

Kladenští byli širokou hokejovou veřejnosti pasováni v predikcích jednoznačně na poslední místo extraligového pelotonu. Zatím se však Středočeši drží na dvanácté příčce, tedy poslední pozici zaručující dokonce vyřazovací boje. Během dvaadvaceti kol dokázalo Kladno nastřádat shodný počet bodů. Na své pronásledovatele Vítkovice a Mladou Boleslav drží kladenský celek náskok tří, respektive čtyř bodů. Poslední období však ze strany Kladna není růžové. Svěřenci trenéra Vejvody během celého listopadového programu nedokázali ani jednou zvítězit. Celkově od zápasu s Pardubicemi, který proběhl 29. října, zaznamenali Rytíři osm porážek v řadě. Černá série se podařila zlomit až v pátečním kole, ve kterém Kladenští udolali na vlastním ledě Litvínov.

Rytíři ve svém kádru mají kometu dosavadního průběhu nejvyšší soutěže. Hned devatenáct bodů totiž již dokázal zapsat stále ještě dvacetiletý obránce Jiří Ticháček. Stříbrný medailista z posledního světového šampionátu juniorů k šesti brankám přidal už třináct asistencí a jeho výkony mu dokonce vynesly i pozvánku na finskou Karjalu, kde debutoval v dresu seniorského národního týmu. O dva body méně má poté zkušený veterán Jakub Klepiš a elitní trojici nejproduktivnějších hráčů středočeského celku uzavírá lotyšský legionář Eduards Tralmaks, jenž je zároveň nejlepším střelcem týmu s jedenácti brankami. Jedničkou v kladenské svatyni je v aktuální sezoně Adam Brízgala. Pětadvacetiletý muž s maskou v posledních sezonách spíše kryl záda zkušenějšímu Landonu Bowovi, avšak v probíhající sezoně se role obrátily. Brízgala odchytal už šestnáct duelů a úspěšnost zákroků si drží lehce nad 90 %. Landon Bow naskočil do devíti klání a rozhodně nezklamal, jeho úspěšnost sahá na skvělých 96,7 %.

Při pohledu na týmové statistiky, tak kladenský celek jistě netěší počet inkasovaných branek. Sedmasedmdesát golů je hned za poslední Mladou Boleslaví druhým nejhorším počínáním napříč nejvyšší soutěží. Dalším problémem Středočechů je jistě počet obdržených trestů. Kladenští jich inkasovali už 104, což je největší počet napříč extraligou a procentuální úspěšnost ubráněných oslabení patří také k tomu horšímu, co nejvyšší soutěž u nás nabízí.

Sestava Kladna z posledního utkání s Litvínovem:

Brízgala (Bow) – Hejda, Dotchin, Martenet, Ticháček, Slováček, Babka – Kusý, Klepiš (A), Tralmaks – Frolík, Pytlík, Sideroff – Procházka, Melka, Smoleňák (C) – Bláha, Jarůšek, Strnad (A).

Banes Motor

Jihočeši si v nedělním klání budou chtít spravit chuť po pátečním nezdaru na ledě Třince. Svěřenci Ladislava Čiháka sice neměli špatný start po herní stránce, nakonec však během první periody třikrát inkasovali a gólové manko se jim již v dalším průběhu nepodařilo dotáhnout. Celkově však Motor nemá v posledních duelech špatnou formu, během listopadu zapsal čtyři výhry a pouze dvě porážky. Aktuálně se Jihočeši drží se ziskem pětatřiceti bodů na osmé příčce extraligové tabulky. Českobudějovickému celku se jednoznačně lépe vede na domácím ledě, před zraky svých fanoušků v Budvar aréně. Na jihu Čech totiž Motor zvládl už čtyři duely v řadě a v neděli svojí domácí šnůru bude chtít rozhodně prodloužit.

Do čela týmové produktivity se posunul v posledních týdnech Milan Gulaš, který nastřádal už šestnáct bodů a na druhého Adama Kubíka drží dvoubodový náskok. O bod méně než Kubík má poté Jan Ordoš. V posledních duelech se do branky jihočeského celku vrátil zpět Dominik Hrachovina, který podával velmi slušné výkony. V Třinci se však po první části části rozhodl realizační tým pro změnu a nový impuls, a proto od druhé dvacetiminutovky naskočil Jan Strmeň. Trenér Ladislav Čihák se však může spolehnout na své oba muže v masce. Hrachovina si po odchytaných osmnácti duelech drží úspěnost 90,72 %. Strmeň je na tom po sedmi duelech statisticky ještě lépe. Jeho úspěšnost totiž přesahuje přes 92 %.

Při pohledu do týmových statistik musí Jihočechy těšit úspěšnost oslabení, která patří k elitě nejvyšší soutěže. Naopak úspěšnost početních výhod není vůbec dobrá, hůře už je na tom pouze nedělní soupeř z Kladna. Zajímavý je poté pohled i do statistik střel. Na strážce motorácké svatyně totiž letí za jedno utkání průměrně 26 střel, což značí pevnou a hlavně obětavou obranu českobudějovického celku. Na druhou stranu ale samotný Motor patří k těm nejméně střelecky aktivním týmům soutěže. Ze zdravotních důvodů absentovali v posledním zápase David Štich a Lukáš Vopelka a mimo sestavu zůstal Martin Hanzl.

Sestava Motoru v posledním utkání s Karlovými Vary:

Hrachovina (21. Strmeň) – Pýcha, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši, Vráblík – Gulaš (C), Kondelík, Ordoš – Simon, Harris, Kubík (A) – Beránek, Toman, Přikryl – Valský, Koláček, Chlubna.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....