Banes Motor České Budějovice
21.11.2023, Tomáš Kobera

Motor míří do lázeňského města, ve středu vyzve karlovarskou Energii

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jihočeši po úspěšném návratu do extraligového programu a domácí výhře 3:2 proti Mladé Boleslavi zamíří do Karlových Varů, kde se utkají s aktuálně devátým celkem soutěže. Úvodní buly jediného středečního zápasu Tipsport extraligy bude v lázeňském městě vhozeno v 17:30.

O soupeři – HC Energie Karlovy Vary

Energetici od počátku sezóny pravidelně střídají vítězství s porážkami, čemuž víceméně odpovídá i jejich devátá pozice v extraligové tabulce a zisk osmadvaceti bodů. Vary se nacházejí pouze jedno místo za osmým Motorem, a tak bude duel v KV Aréně pro oba celky velmi důležitý. Tým vedený trenérem Davidem Brukem má v lize opravdu neuvěřitelnou bilanci, která činí přesně deset výher a deset porážek. Především je velmi zajímavé sledovat vývoj těchto výsledků, protože pokud Energie zápas vyhrála, v tom následujícím svému soupeři podlehla. Pokud dokázaly Karlovy Vary zvítězit dvakrát za sebou, vždy poté přišly dvě po sobě jdoucí prohry. Jiné varianty při procházení karlovarských výsledků v této sezóně nenajdeme. Momentálně Západočeši mají na svém kontě dvě prohry v řadě, když nestačili v prodloužení na Liberec (4:5 po prodl.) a následně doma na královéhradecký Mountfield (3:4). Karlovarští budou doma proti oblíbenému soupeři z jižních Čech, se kterým vyhráli posledních pět zápasů, odvracet třetí porážku v řadě.

Nejproduktivnějším hráčem Energie je osmý muž celkového bodování TELH Slovák Dávid Gríger, jenž si prozatím připsal 19 kanadských bodů (8G+11A). Do TOP dvacítky extraligy se vejde ještě nejlepší střelec týmu Tomáš Rachůnek s 16 body (9G+7A). Neotřesitelným základem karlovarského týmu je brankář Dominik Frodl, který má nejvíce zásahů ze všech extraligových gólmanů a s úspěšností 92,24% patří ke špičce soutěže.

Přestože Energie vyšle na branku soupeřů průměrně čtvrtý nejmenší počet střel za zápas, jejich úspěšnost se řadí mezi nejlepších pět týmů. Opřít se mohou karlovarští hokejisté také o své centry, kteří se s úspěšností 52% vyhraných vhazování nachází na čtvrtém místě extraligy. Zlepšení se nabízí pro Vary v přesilových hrách, vždyť žádný tým v soutěži nevyslal při vlastních početních výhodách dohromady méně střel než právě Energie.

Sestava Karlových Varů z posledního utkání:

Frodl (41. Habal) – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, Havlín, Dlapa, Benda – Hladonik, Černoch, Beránek – Rachůnek, Gríger, Procházka – Redlich, Jiskra, Koffer – Kofroň, Přikryl, Záhejský.

Banes Motor

Českobudějovický výběr se odrazil a v posledních dvou duelech získal plný počet bodů. Ještě před reprezentační přestávkou Motor doma zdolal brněnskou Kometu 5:2, na což dokázal v Budvar Aréně navázat nedělním vítězstvím 3:2 proti Mladé Boleslavi. Svěřenci Ladislava Čiháka tak momentálně drží v tabulce osmou pozici se ziskem devětadvaceti bodů. Doma to byla již třetí po sobě jdoucí výhra, ale Budějovicím to zatím drhne na ledech soupeřů. Venku Motor nevyhrál již čtyři zápasy, ze kterých si navíc odvezl pouze jeden bod a naposledy mimo své území zvítězil na začátku října právě v Boleslavi. Jihočeši tak budou chtít na ledě Energie prolomit nejen tuto nepříznivou sérii, ale také bídnou vzájemnou bilanci se svým středečním soupeřem. Tým z jihočeské metropole tak má na západě Čech rozhodně o co hrát.

V čele bodování týmu zůstává i nadále reprezentační útočník Adam Kubík se čtrnácti kanadskými body (9G+5A), o bod méně si pak připsal českobudějovický kapitán Milan Gulaš (5G+8A), jenž se na nedělním tříbodovém zisku podílel dvěma asistencemi. Gólman Jan Strmeň nastoupil podruhé v řadě jako jednička v budějovickém brankovišti a s úspěšností 92,23% se řadí do TOP desítky mezi extraligovými brankáři.

Motor i nadále bojuje s mizernou úspěšností vlastních přesilovek, která je s hodnotou pod 14 % třetí nejhorší v lize a méně branek v početních převahách dala pouze Olomouc. Solidně jsou na tom ale Jihočeši v oslabení, ve kterých dostali třetí nejnižší počet branek. Své soupeře navíc do přesilových her příliš nepouštějí, jelikož méně dvouminutových trestů inkasovaly v soutěži jen dva týmy.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň (Hrachovina) – Štencel, Pýcha, Gulaši, Hovorka, Doudera, Kachyňa – Kubík, Kondelík, Gulaš – Ordoš, Harris, Simon – Přikryl, Hanzl, Beránek – Chlubna, Toman, Valský – Vopelka.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....