Banes Motor České Budějovice
18.11.2023, Václav Plachta

Po reprezentační přestávce přivítá Motor Mladou Boleslav

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po první reprezentační přestávce se sice extraligový kolotoč rozjel už svým devatenáctým kolem v pátek, ale díky přesunutí termínu utkání s Vítkovicemi se Motor opět zapojí do naší nejvyšší hokejové soutěže až nedělním utkáním, ve kterém svěřenci Ladislava Čiháka přivítají Mladou Boleslav. Začátek utkání je naplánován v Budvar aréně na 17:00 a lístky jsou stále k dostání zde.

O soupeři - BK Mladá Boleslav

Mladá Boleslav se v letošní sezoně vyloženě trápí. Po pěti odehraných kolech měli sice Bruslaři na svém kontě tři vítězství, ale z následujících třinácti duelů vytěžili pouhopouhé čtyři body. Před reprezentační přestávkou se tak tým ze středních Čech nacházel na úplném dně tabulky. Nelichotivým výsledkům navíc neodolal odvolaný hlavní trenér Jiří Kalous, kterého nahradil Richard Král, jehož naposledy mohli diváci spatřit na lavičce pardubického béčka v Chance lize.

Po reprezentační přestávce ale Mladá Boleslav v pátek předvedla parádní výkon a po šesti porážkách v řadě si poradila s litvínovskou Vervu, kterou na domácí půdě smetla poměrem 5:0. Pro Bruslaře to bylo teprve třetí domácí vítězství z deseti zápasů, které ale posunulo mladoboleslavský tým na dostřel nebarážových pozic. Jak Vítkovice, tak i kladenští Rytíři ale mají oproti Mladé Boleslavi dva zápasy k dobru.

Bodování týmu vede s šestnácti body Róbert Lantoši, který si připsal gól a asistenci i v pátečním duelu proti Vervě. Osmadvacetiletý slovenský útočník navíc drží první pozici i v tabulce střelců, kde má na kontě osm přesných zásahů. Druhým hráčem, který překonal hranici deseti získaných bodů, je Juhamatti Aaltonen, jenž má na kontě bodů dvanáct. Brankářská dvojice Filip Novotný - Jan Růžička, i vzhledem k postavení týmu v tabulce, svými čísly nezáří, přičemž oba maskovaní borci se pohybují v úspěšnosti zákroků okolo devadesáti procent. V týmových statistikách naopak viditelně rezonují přesilové hry, kde patří Boleslavi první místo v extraligové konkurenci s úspěšností nad šestadvacet procent.

Sestava Mladé Boleslavi v posledním utkání s Litvínovem:

F. Novotný – Pyrochta (A), Gewiese, Jánošík (C), Osburn, Čech, Pláněk, Bernad – Skalický, Fořt, Lantoši – Aaltonen (A), Järvinen, Rohdin – Suchý, Malát, Šmerha – Závora, O. Roman, Stránský.

Banes Motor

Poslední utkání, které Jihočeši odehráli, přilákalo do Budvar arény brněnskou Kometu, s níž si českobudějovický tým poradil po jednoznačném výsledku 5:2. Brno sice dokázalo dvěma góly ve třetí třetině zdramatizovat utkání, ale Motor si nenechal vzít druhé vítězství z posledních tří duelů. V zápase zářila hlavně nejnovějším akvizice Jihočechů Jáchym Kondelík, který si připsal dvě branky a jednu asistenci. V brance naopak exceloval Jan Strmeň. Vychytané vítězství doplnil navíc ve 29. minutě českobudějovický brankář parádním zákrokem hokejkou, který obletěl internet a vzbudil vlnu pozitivních ohlasů. „Byl jsem mile překvapen, jakou vlnu zájmu zákrok způsobil“, komentoval Jan Strmeň svůj zákrok pro klubový web, zde.

V tabulce drží Jihočeši devátou pozici s šestibodovým náskokem před desátou Olomoucí. Individuálním statistikám i nadále vévodí Adam Kubík, jehož čtrnáct bodů vyneslo českobudějovickému útočníkovi i pozvánku do národního týmu, kde se hned při svém debutu prosadil. Reprezentační sraz si užil také Jan Ordoš, který se s devíti kanadskými body nachází na třetím místě. Mezi dvěma reprezentanty se pak objevuje stálice v podobě kapitána Milana Gulaše, jenž má na svém kontě jedenáct bodů. V brankářských číslech atakuje hranici úspěšnosti zákroků na třiadevadesát procent Jan Strmeň, jehož parťák Dominik Hrachovina se pohybuje v rozmezí 90,5 procent.

V týmových statistikách nadále drží Motor úspěšnost oslabení nad pětaosmdesáti procenty, konkrétně 85,71%. Navíc, díky šesti vstřeleným brankám, je Motor nejnebezpečnějším týmem extraligy při vlastní početní nevýhodě. Naopak přesilové hry jsou stálým problémem českobudějovického týmu.

Sestava Motoru v posledním utkání s Olomoucí:

Strmeň (Hrachovina) – Vráblík, Štencel, Hovorka, Gulaši, Štich, Doudera, Kachyňa – Gulaš, Kondelík, Kubík – D. Simon, Harris, Ordoš – M. Beránek, Hanzl, F. Přikryl – Chlubna, Vopelka, Toman.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....