Banes Motor České Budějovice
04.11.2023, Václav Plachta

Motor vyzve před reprezentační pauzou brněnskou Kometu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Před první reprezentační přestávkou čeká na českobudějovický Motor ještě jedno domácí utkání, ve kterém svěřenci Ladislava Čiháka změří síly s brněnskou Kometou. Start utkání je v Budvar aréně naplánován na neděli od 17:00. Lístky na toto utkání jsou stále k dostání zde.

O soupeři - Kometa Brno

Od prvního vzájemného zápasu v letošní sezoně ušla Kometa pořádnou cestu, na které prohrála pouze čtyři z posledních třinácti utkání. Na páteční vítězství se ale tým z Brna nadřel a nakonec přetlačil poslední Mladou Boleslav poměrem 2:1. O tomto vítězství rozhodla druhá třetina, ve které Kometa otočila během necelých čtyř minut stav utkání a to díky brankám Cingela s Holíkem. V tabulce patří týmu hlavního trenéra Jaroslava Modrého pátá pozice, kterou drží se stejným bodovým ziskem, jako má šestý Liberec. Pro Brno ale hraje roli nejen vzájemný zápas, který Kometa ovládla poměrem 5:2, ale také skóre a počet utkání, neboť Bílí Tygři mají o jeden zápas více.

Bodování týmu vede letní posila Komety Američan Steve Moses, který k osmi brankám přidal i šest asistencí. O dva body méně má rychlonohý Jakub Flek a třetí pozice patří, díky většímu počtu nastřílených gólů, Lukáši Cingelovi, jenž má na svém kontě deset bodů. Nejlepším obráncem týmu je Jan Ščotka též s deseti body. V brance si své místo stráží Dominik Furch, který svého kolegu Štěpána Lukeše pustil pouze do dvou duelů. Není se ale čemu divit, neboť zkušený brankář má průměr obdržených gólů na zápas pod dvě branky a úspěšnost zákroků atakující hranici 93 %.

V týmových statistikách Brno moc nevyčnívá. V přesilových hrách využila Kometa lehce přes osmnáct procent svých výhod a v oslabeních se pohybuje okolo 77,5 %. V obou případech patří týmu z Jihomoravského kraje desátá pozice v tabulce mezi extraligovými týmy. Zajímavá čísla ale přináší statistika poměrů střel na zápas, neboť v těch Brno patří ke špičce a v neděli se tak diváci rozhodně můžou těšit na zajímavé utkání, ve kterém nebude nouze o šance.

Sestava Komety v posledním utkání:

Furch (Lukeš) – Ščotka (A), Lintuniemi, Kučeřík, Holland, Ďaloga, Gazda, Kaňák – Pospíšil, Cingel, Moses – Zbořil, Marcinko (A), Kos – Zaťovič (C), Holík, Flek – Okál, Vincour, Kratochvíl.

Banes Motor

Jihočeši neprožívají dobré období. Úterní výhra nad Plzní sice přinesla chvilkovou úlevu, ale páteční duel opět ukázal svěřencům Ladislava Čiháka stinnou stránku hokeje a Motor podlehl hradeckému Mountfieldu poměrem 1:4. Poslední venkovní výhru tak Jihočeši datují k prvnímu říjnu, kdy vyloupili boleslavský led. Aktuálně Motoru patří osmá pozice s jednobodovým náskokem právě na jejich páteční přemožitele z Hradce Králové.

Dominik Hrachovina si, i přes další porážku, drží velmi dobrá čísla, konkrétně v úspěšnosti zákroků na 90,53 %. Jeho kolega Jan Strmeň drží úspěšnost skoro na hranici 93 % a průměr obdržených branek na 1,8 gólu na zápas. Vedoucí pozice v bodování týmu se posledních pár kol nemění a je tomu tak i před zápasem s Kometou. První místo drží s náskokem dvou bodů Adam Kubík, kterého nahání kapitán Milan Gulaš. Ten přidal v pátečním duelu jednu parádní branku a posunul se tak na hranici deseti bodů. O jeden bod míň má druhý český reprezentant na Karjala cupu, po Adamu Kubíkovi, Jan Ordoš. Nejlepším obráncem týmu je osmibodový Mikuláš Hovorka. Urostlý bek ale si v posledním zápase k asistenci připsal navíc čtyři trestné minuty a právě jeho první trest přinesl úvodní branku Mountfieldu v zápase.

I přes tuto inkasovanou branku ale nadále patří České Budějovice k nejlepším týmům při hře v oslabení a s pražskou Spartou jsou navíc i nejvíce aktivním týmem dopředu, díky pěti vstřeleným brankám v početní nevýhodě. Naopak v početních výhodách se Motor nadále trápí a to dokazuje propad i tabulkou procentuální úspěšnosti, kde patří týmu z jižních Čech předposlední, třináctá, pozice.

První vzájemný duel letošního ročníku Tipsport extraligy by Jihočeši nejraději vymazali z hlav, když po špatném výkonu schytali na ledě Komety debakl 0:4.

Sestava Motoru v posledním utkání s Olomoucí:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel, Vráblík, Doudera (A), Hovorka, Gulaši, Pýcha, Štich – Ordoš, Kondelík, Kubík (A) – F. Přikryl, Harris, Gulaš (C) – D. Simon, Hanzl, M. Beránek – Vopelka, Toman, Chlubna.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....