Banes Motor České Budějovice
19.10.2023, Václav Plachta

Závěr první čtvrtiny je tady, Motor míří na Kladno

Českobudějovický Motor čekají poslední dvě utkání první čtvrtiny letošní sezony v Tipsport extralize. Před nedělním domácím duelem proti pardubickému Dynamu, lístky jsou stále k dostání zde, ale na Jihočechy čeká výjezd na Kladno. Úvodní vhazování je v rytířské ČEZ aréně naplánováno na pátek od 18:00.

O SOUPEŘI - Rytíři Kladno:

Po návratu mezi hokejovou elitu museli Rytíři zachraňovat extraligovou příslušnost i v loňské sezoně. Kladno ale i podruhé zvládlo souboj v baráži se svým vyzyvatelem, a tak Rytíři zahájili třetí extraligovou sezonu v řadě. Účast v baráži sice nezaručuje moc výhodnou pozici na letním přestupovém trhu, ale i tak do středních Čech zavítalo mnoho zajímavých jmen. Na ČEZ stadion se po roční odmlce vrátil Jakub Strnad, jehož příchod skrz extraligové týmy doplnil vítkovický Richard Jarůšek a Michael Frolík, který se z Liberce vrátil tam, kde s hokejem začínal. Po roční štaci ve Finsku přichází na Kladno Denis Kusý a v zámoří ulovili Rytíři amerického obránce Christophera Marteneta a útočníka původem z Lotyšska, Eduardse Tralmakse. Z výčtu zbylých přestupů je určitě nejzajímavější ten poslední. Radek Smoleňák doplnil seznam velkých návratů a za tři utkání v modrobílém dresu má už tři přesné zásahy.

Jak už to ale bývá, příchody vždycky vyváží i odchody a tím nejcitelnějším pro Kladno je určitě ten v případě Adama Kubíka. Čtyřiadvacetiletý útočník, který dokázal vedle Tomáše Plekance nasbírat v loňské sezoně slušných šestatřicet bodů, zamířil právě na jih Čech do Motoru. Další citelné ztráty přišly s odchody Oskarse Cibulskise a Adama Brodeckiho. Lotyšský bek zamířil do Dánska a švédský útočník, který nashromáždil loni dvacet bodů, se rozhodl pro návrat do Švédska, konkrétně do Växjö Lakers.

Po prvních šesti duelech mělo Kladno na svém kontě pouhé dva body a krčilo se na posledním místě tabulky extraligy. V posledních čtyřech duelech ale tým ze středních Čech dokázal pokaždé bodovat a současných devět bodů tak zatím Rytířům stačí na předposlední, třináctou, pozici, kterou drží s jednobodovým náskokem před posledními Bruslaři z Mladé Boleslavi. Kanadské bodování týmu vede, pro mnohé překvapivě, s pětibodovým náskokem Jiří Ticháček. Dvacetiletý mladíček dokázal z pozice obránce nasbírat již jedenáct bodů a je marně dotahován svými spoluhráči. Na druhém místě, a zároveň nejlepším útočníkem týmu, je s pěti góly a jednou asistencí Eduards Tralmaks. V brankovišti se pravidelně střídají Adam Brízgala a Landon Bow, přičemž oba mají hodnotu úspěšnosti zákroků lehce pod devadesát procent.

Sestava kladenských Rytířů z posledního utkání:

Brízgala (Bow) – Hejda, Dotchin (A), Ticháček, Martenet, Slováček, Veber, Babka – Tralmaks, Klepiš, Jarůšek – Kusý, Pytlík, Sideroff – Smoleňák (C), Bláha, Strnad (A) – Beran, M. Procházka, Melka.

Banes Motor:

Na Kladno míří českobudějovický Motor s nelichotivou bilancí čtyř porážek v řadě. Ve všech těchto zápasech ale Jihočeši bojovali o vítězství až do posledních minut a tři ze čtyř zmíněných zápasů muselo rozhodnout až prodloužení, nebo následné nájezdy. Právě dovedností soutěží skončily poslední dva duely s karlovarskou Energií a Oceláři z Třince. Zápasy, které měly z pohledu českobudějovického týmu opačný průběh, ale přinesly jedno společné a to právě trápení v nájezdech, který dokázal proměnit za dvě utkání pouze Dominik Simon v neděli proti Třinci. I přes tuto skutečnost si ale nadále Motor drží se sedmnácti body šestou příčku v tabulce.

Kanadské bodování týmu nadále vede, i po vynechaném utkání s Třincem, devítibodový Adam Kubík, který je se šesti góly mezi střelci na děleném čtvrtém místě v celé soutěži. Utkání s Oceláři přineslo naopak první branku v sezoně pro Jakuba Valského, u které asistoval i Milan Doudera. Letní posila Motoru se dělí s Mikulášem Hovorkou o post nejvíce bodujícího obránce týmu. Na druhé straně má celé mužstvo zásluhu také na úspěšnosti v oslabení, kde Motoru patří druhé místo s 92,31% za vedoucí Spartou. Nesmíme ale zapomenout ani na brankáře Dominika Hrachovinu, kterému patří v extraligové konkurenci sedmá příčka v kolonce úspěšnosti zákroků.

První vzájemný zápas loňského ročníku sice ovládli kladenští Rytíři poměrem 2:1, ale zbylá tři utkání s výsledky 6:1, 6:2 a 5:2 ukořistili Jihočeši. Nejvíce se proti týmu ze středních Čech dařilo Stuartu Percymu, který ve vzájemných duelech posbíral hned šest bodů. Jeho služby už ale hlavní trenér Ladislav Čihák využít nemůže. Kouč Motoru ale naopak může počítat s Jáchymem Kondelíkem, jehož přednosti mohli fanoušci Českých Budějovic zpozorovat už v zápase proti Třinci, ve kterém si urostlý útočník připsal porci rovných devatenácti minut.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Doudera (A), Pýcha, Hovorka, Štencel, Vráblík, Štich – Ordoš, Harris, F. Přikryl – M. Beránek, Kondelík, Gulaš (C) – D. Simon, Pech (A), Valský – Chlubna, Hanzl, Vopelka.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....