Banes Motor České Budějovice
07.10.2023, Václav Plachta

Souboj z top čtyřky! Motor míří v neděli do Litvínova

Hokejová Tipsport Extraliga má za sebou již osm odehraných kol a k tomu devátému zamíří jihočeská družina na úpatí Krušných hor, aby změřila síly s litvínovskou Vervou. Úvodní vhazování je naplánováno na neděli v 17:30 na Zimním stadionu Ivana Hlinky.

O SOUPEŘI - Verva Litvínov:

Během letního přestupového období rezonovalo v Litvínově zejména příjmení Kaše, které je v českém hokejovém prostředí dobře známé. Na sever Čech se přesunul jak David, který po dvou letech opustil pražskou Spartu, tak i jeho starší bratr Ondřej. Bratrské duo doplnil na seznamu nových hráčů z domácí scény Marek Baránek z Plzně, nebo Petr Koblasa, jehož výkony mohli diváci poslední roky sledovat v dresu karlovarské Energie. Z první ligy Verva získala zpět litoměřického Lukáše Válka, a z finského Ilves přišel vyztužit obranné řady dvaatřicetiletý Kanaďan Kevin Czuczman. Zatím posledním přírůstkem do litvínovské kabiny se stal Liam Kirk, který na sebe upozornil především na mistrovství světa v roce 2021, kde se stal nejlepším střelcem turnaje. Britský útočník naposledy působil ve Finsku, kde v nejvyšší tamní soutěži nastřádal za pětadvacet duelů devatenáct bodů.

Kromě příchodů ale Litvínov počítá i odchody, přičemž největší ztrátou je odchod trojice Giorgo Estephan, Šimon Stránský a Patrik Zdráhal, kteří dohromady získali v loňské sezoně 108 kanadských bodů. Všichni tři zamířili do severských zemí: Estephan a Stránský do Finska, Zdráhal si vybral Švédsko. K extraligové konkurenci, konkrétně do hradeckého Mountfieldu, zamířil obránce Ralfs Freibergs a volání domova vyslyšel Petr Straka, který opět oblékl dres Plzně. Po třech sezonách ukončil své působení pod Krušnými horami také brankář a bývalý slovenský reprezentant, Denis Godla.

Na povedenou letní přípravu, ve které Litvínov zvítězil v pěti z osmi duelů, navázali Severočeši i v úvodu extraligy. V prvním kole sice došlo na debakl s pardubickým Dynamem poměrem 1:5, ale následných sedm duelů skončilo pro Chemiky vítězně. Páteční derby, které Verva zvládla proti Karlovým Varům za tři body, navíc katapultovalo Litvínov na druhou pozici, právě za jejich jediné přemožitele z Pardubic, se kterými má shodný počet dvaceti bodů. Herní pohodu doprovází i skvělé statistiky. S deseti kanadskými body týmu vévodí David Kaše, kterého nahání duo Jindřich Abdul - Petr Koblasa s osmi body a tabulku obránců vede s pěti asistencemi a jednou brankou Janis Jaks.

Sestava Vervy Litvínov z posledního utkání:

Zajíček (M. Tomek) – Zile, Demel (A), Baránek, Jaks, Czuczman, Zeman, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše (A) – Válek, Kirk, Abdul – Jurčík, Gut, Havelka.

Banes Motor:

Po dvou vítězstvích, která Motor vybojoval v domácím duelu s Vítkovicemi a následně sebejistým výkonem v Mladé Boleslavi, narazili Jihočeši na Liberec, který dokázal z Budvar arény vyválčit dva body po výhře 4:3 v prodloužení. České Budějovice sice přišly o domácí neporazitelnost z úvodu sezony, ale i nadále se drží v horních patrech tabulky, konkrétně na čtvrté pozici. Souboj s Litvínovem tak nabídne duel mezi dvěma týmy z nejlepší čtyřky.

I přes čtvrteční porážku v prodloužení se může českobudějovický tým spolehnout na dobrou defenzivu, v čele s brankářem Dominikem Hrachovinou, který nadále udržuje svojí úspěšnost zákroků nad 92,5 %. Gólově se proti Bílým Tygrům prosadil Lukáš Pech, pro nějž byla branka na 1:0 jeho prvním přesným zásahem v letošní sezoně. Trenér Motoru Ladislav Čihák se i nadále může spoléhat na Adama Kubíka, který ve čtvrtek přidal již šestou branku a s osmi kanadskými body vévodí bodování týmu. Na čelo však dotírá s pěti body kapitán Milan Gulaš, který po pomalejším rozjezdu nashromáždil za poslední tři duely jednu branku a hned tři asistence.

Vzájemné zápasy mezi Motorem a Vervou přinesly minulou sezonu ve třech ze čtyř případů gólové hody. Jihočeši sice zvládli první duel, hlavně díky osvědčené dvojici Gulaš - Pech, poměrem 6:3, ale ve všech následujících utkáních se pokaždé radoval Litvínov, s výsledky 6:4, 5:2 a 1:0 po samostatných nájezdech. Motoru se navíc na severu Čech v posledních letech nedaří, a za posledních šest zápasů vytěžil ze stadionu Ivana Hlinky pouze čtyři body. Do zápasu mohou trenéři počítat i s Martinem Beránkem, který si proti Liberci odpykal jednozápasový distanc za faul kolenem z Mladé Boleslavi.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Gulaši, Hovorka, Doudera (A), Vráblík, Štencel, Štich – Kubík, Harris, Ordoš – Gulaš (C), F. Přikryl, D. Simon – Valský, Pech (A), Hanzl – Koláček, Vopelka, Toman.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....