Banes Motor České Budějovice
04.10.2023, Adam Černý

Na jih Čech dorazí ve čtvrtek Liberec! Uspěje Motor potřetí v řadě?

Nejvyšší česká hokejová soutěž se rozjela na plné obrátky. Ve čtvrtek 5. října odstartuje v Budvar aréně již 8. kolo, na jih Čech dorazí Liberec. Úvodní buly utkání bude vhozeno v 17:30. Vstupenky na zápas jsou stále v prodeji, zakoupit je můžete zde.

O soupeři – HC Bílí Tygři Liberec

Řada změn před probíhajícím ročníkem proběhla i v Liberci. Tou nejvýraznější je bezpochyby návrat v podání bývalého reprezentační kouče Filipa Pešána, který se na lavičku Severočechů vrátil po čtyřech letech a po neúspěšné švýcarské misi v Ajoie. Extraligový mistr právě s Libercem nahradil na střídačce Patrika Augustu. I liberecký kádr prošel výraznou obměnou. Svojí bohatou kariéru se rozhodl ukončit Petr Jelínek, jenž se vydal na dráhu skauta týmu Los Angeles Kings. Nabídky ze zámoří poté využila lotyšská hvězda uplynulé extraligové sezony Uvis Janis Balinskis, který se přesouvá do týmu Floridy Panthers. Za jinými karierními výzvami se poté vydali i Jan Štibingr, Michael Frolík či Richard Nedomlel. Velká ztráta přišla i v brankovišti, jež opustila dlouholetá opora Petr Kváča. Brankář, který prožil několik sezon i v motoráckém dresu, si vyzkouší švédskou štaci v Rögle.

I příchodů však nebylo málo. Díru v brankovišti po Petru Kváčovi by měl zaplnit slovenský muž s maskou Dávid Hrenák. Výraznějšími změnami poté prošla obrana, kam dorazili hnedka čtyři hráči. Vojtěch Budík dorazil z Plzně, zkušenosti ze zámoří se poté pokusí zužitkovat americký vytáhlý zadák Ian McCoshen. Zřejmě nejvýraznější posilou defenzivy je poté další navrátilec Ronald Knot, který se pod Ještěd vrací po angažmá v organizaci Arizony Coyotes. Nejčerstvějším příchodem je poté Tomáš Galvas. Stále ještě sedmnáctiletý zadák se do Liberce přesunul z Olomouce a hned od úvodních bitev o sobě dává výrazně vědět. Ofenzivu poté doplnili Kelly Klíma, Miroslav Mucha a další hráč se zkušenostmi z nejlepší ligy světa Jayce Hawryluk.

Liberečtí mají na startu sezony výsledky jako na houpačce. Jestli se někde Severočechům nedaří, tak jsou to venkovní hřiště, kde ze čtyřech pokusů ani jednou nebodovali. Naopak na domácím ledě jsou stále svěřenci trenéra Filipa Pešána neporaženi, po Mladé Boleslavi v úvodním kole a Kladnu si naposledy poradili i s velkým favoritem soutěže z Pardubic, kterého na svém ledě přetlačili v nájezdové loterii. Aktuálně tak Liberečtí mají na svém kontě osm bodů a okupují desátou příčku extraligové tabulky. I co se týče produktivity, tak hráči libereckého kádru neatakují nejvrchnější pozice kanadského bodování. Nejvíce se zatím daří Tomáši Filippimu, jenž nastřádal sedm bodů.

Sestava Liberce v posledním utkání proti Pardubicím:

Hrenák (Král) – Budík, McCoshen, Melancon, Ivan, Dvořák, Derner, Galvas – Faško-Rudáš, Filippi (A), Rychlovský – Pérez, Bulíř (A), Birner (C) – Flynn, Najman, Vlach – Klíma, Šír, Mucha.

Banes Motor

Velmi vydařený úvod sezony naopak prožívají hokejisté českobudějovického Motoru. Svěřenci Ladislava Čiháka prohráli během sedmi duelů pouze dvakrát a aktuálně se vyhřívají na čtvrtém místě se ziskem čtrnácti bodů. Po porážce v Brně minulou středu zvládli Jihočeši dramatickou domácí otočku s Vítkovicemi a v neděli si poté vyšlápli i na Mladou Boleslav. Z ledu mladoboleslavského celku si Motor odvezl vítězství 5:2. Trefilo se hned pět střelců. Na ve formě pálícího Adama Kubíka navázali postupně Filip Přikryl Jan Ordoš, Josef Koláček a Martin Beránek, což ukazuje na to, že Jihočeši letos disponují širokým kádrem, ve kterém může brankově přispět kdokoliv.

Českobudějovičtí se ale na startu sezony můžou především opřít o skvělou defenzivu. Jihočeši jsou společně se Spartou týmem, který nejméně během úvodních kol inkasoval, konkrétně čtrnáctkrát. Velký podíl na tom má brankář Dominik Hrachovina, jehož start sezony zastihl v parádní formě. Českobudějovický strážce svatyně po sedmi odchytaných duelech drží úspěšnost 93,75 %, čímž se řadí do nejlepší extraligové pětice. Trenér Ladislav Čihák bude ve čtvrtečním zápase postrádat posledního střelce ze zmiňovaného duelu s Mladou Boleslaví Martina Beránka, který od disciplinární komise obdržel trest na jeden zápas za faul kolenem. Z absentujících hráčů se poté blíží návrat Davida Štich, u dalších je to zejména otázka toho, jak se budou při rekonvalescenci cítit.

Sestava Motoru v posledním utkání proti Mladé Boleslavi:

Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Gulaši, Hovorka, Doudera (A), Vráblík, Štencel, Kachyňa – Kubík, Harris, Ordoš – Gulaš (C), Přikryl, Beránek – Valský, Pech (C), Toman – Koláček, Vopelka, Chlubna.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....