Banes Motor České Budějovice
15.01.2004, Antonín Vansa

Cílová rovinka je na dohled - v pátek přijede Zlín!

Další z řady velmi těžkých soupeřů přicestuje v pátek na jih Čech. Hokejisté HC České Budějovice přivítají na ledě v Budvar aréně od 17:30 Hamé Zlín, aktuálně druhý tým extraligové tabulky.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC HAMÉ ZLÍN

Historie

Snaha ustavit hokejový oddíl ve Zlíně se datuje už do první poloviny 20.let 20.století. Velkou překážkou však bylo nevlídné počasí. Například v prosinci 1925 oznámil časopis firmy Baťa, že fotbalové hřiště bylo upraveno na kluziště...podobné pokusy však většinou končívaly s první oblevou. A tak byl klub SK Baťa Zlín založen až v roce 1928. Svůj první zápas sehráli Valaši 13.ledna 1929 proti Kroměříži a utrpěli potupnou porážku 2:7.
Avšak již v roce 1932 zvítězil SK Baťa Zlín v mistrovské II.třídě a postoupil do župní I.třídy. V roce 1935 už byli zlínští účastníkem moravskoslezské divize, po válce pak hráli v krajských soutěžích. Po převratě v roce 1948 nastaly pro Zlín krušné časy. Klub se nestále přejmenovával (ZK Baťa Zlín - 1945-1948; Sokol Botostroj Zlín - 1948-1949 a Sokol Svit Gottwaldov 1949-1953), až se v roce 1953 rozpadl na dva subjekty - DSO Jiskra Zlín a TJ Spartak ZPS Zlín. K opětnému spojení v jeden silný tým došlo až 21.srpna 1958, kdy pod horou Sirákov vzniká klub TJ Gottwaldov. Jednou z příčin mohlo být i vytvoření umělé ledové plochy v roce 1957, která navíc dostala o sedm let později střechu.
Netrvalo to příliš dlouho a Zlín, respektive Gottwaldov, se stal účastníkem nejvyšší soutěže. V roce 1959 jídali Valaši poprvé prvoligový chlebíček. Nezkušený tým se ale nedokázal popasovat s nástrahami, které první liga přinášela a ještě v témže roce putoval zpět do II.ligy. K úspěšnému reparátu se zlínští přihlásili v ročníku 1963/64 a skutečně se dokázali udržet. Ale v sedmdesátých letech došlo znovu k pendlování mezi I.ligou a druhou nejvyšší soutěží. Gottwaldov se definitivně v lize uchytil až v sezoně 1980/81. O 3 sezony později dosáhli hokejisté z východu Moravy na svůj největší předrevoluční úspěch, kdy skončili na krásném třetím místě.
Ihned po "sametové" revoluci se Valaši přejmenovali na TJ Zlín, o půl sezony později na AC ZPS Zlín. Po několika letech tápání ve federální a české lize přišly do Zlína skvělé časy. V sezoně 1994/95 si našlapaný stadion Luďka Čajky vychutnával finálovou účast svých barev, kterou ukončila až nešťastná kaluž a gól Rostislava Vlacha. Finále v již zmíněné sezoně bylo nadlouho největším a zároveň jediným úspěchem zlínských, kteří zůstavali ve stínu svých rivalů ze Vsetína. Další a zatím poslední vrchol přišel až v roce 1999, kdy soubor trenéra Venery znovu neúspěšně osahával trofej s názvem "mistr ligy". Ve finále se totiž Beranům postavil do cesty neporazitelný Vsetín a udolal své valašské (ne)přátele 3:0 na zápasy.

Umístění Zlína v posledních pěti sezonách

1998/99   HC ZPS Barum Zlín          2.místo (finále 0-3 se Vsetínem)
1999/00   HC Barum Continental Zlín  5.místo (čtvrtfinále 1-3 s Litvínovem)
2000/01   HC Continental Zlín        8.místo (čtvrtfinále 2-4 se Vsetínem)
2001/02   HC Continental Zlín        3.místo (semifinále 1-3 s Vítkovicemi)
2002/03   HC Hamé Zlín              13.místo

Současnost

Zlín zatím prožívá skvělou sezonu. Po loňském strádání, kdy mužstvo Hamé obsadilo až 13.příčku extraligové tabulky došlo na zimním stadionu Luďka Čajky k příjemné proměně. Tým především získal brankáře v podobě Murína, jemuž zdatně sekunduje loňský fantom mezi třemi tyčemi Znojma Martin Altrichter. V útoku se pak dala dohromady kdysi odtržená dvojčata Balaštík - Leška a Zlín si tou správnou nohou nakročil do play-off. Pokud trenér Bokroš včas odhalí nástrahy boje o titul mistra ligy, můžou ve Zlíně pomýšlet dokonce na nejvyšší metu!

Předpokládaná sestava:
Murín - M.Hamrlík, Blaťák, Jan Dlouhý, Zubíček, Tesařík, Macholda, D.Nosek, Vosátko - Balaštík, Leška, Záhorovský - Veselý, Vlach, Mokrejš - P.Barinka, Miroslav Hlinka, Jenáček - Okál, Martin Čech II, Zagrapan.
Trenéři: Ernest Bokroš a Jaroslav Stuchlík.

JIHOČEŠI NASTOUPÍ ZNOVU PO PĚTI DNECH PROTI DRUHÉMU TÝMU TABULKY

Bude hodně záležet na štěstí, soudí radek Ťoupal

Od posledního soutěžního zápasu Českých Budějovic uplynuly čtyři dny. V pondělí měli hokejisté volno, v úterý večerní trénink a od středy se opět vrátili do starých kolejí a své tréninky absolovovali klasicky od 10:00. Jejich náplň byla po utkání se Slavií jasná. Ačkoliv Jihočeši vyhráli 3:0, obzvláště v první třetině je soupeř dokázal přehrávat a nebýt výborného Mezina, mohli také Českobudějovičtí po úvodních dvaceti minutách prohrávat. „Zaměřovali jsme se na přechod středního pásma, kdy nám to zvláště v úvodní třetině se Slavií nešlo," vysvětluje trenér Mgr.Radek Ťoupal, který tréninkový proces plánoval také s výhledem k nejbližšímu soupeři, kterým bude tým Hamé Zlín. „Víme, že Zlín hraje obdobným stylem jako Slavia. Pro nás bude rozhodující vytvořit si při přechodu středního pásma přesilovou situaci," dodává kouč Českých Budějovic.
Zápas se Slavií odhalil dvě nové zbraně v českobudějovickém mužstvu. Zatímco tu jednu, využívání přesilových her, pouze Jihočeši oprášili od letos naneseného prachu, druhou dostali do svého týmu teprve nedávno. Běloruský brankář Mezin ukázal v Budvar aréně své přednosti a získal si českobudějovické fanoušky. „Brankář opravdu zachytal velice spolehlivě," uznává trenér Ťoupal. V početních převahách ukázala zuby třetí útočná řad. Formace ve složení Jasečko, Ďurák - Bartoš, Bacul, Kristek se postarala o oba přesilovkové góly. Gól na 2:0 navíc vsítil skrytý střelecký talent Miroslav Ďurák, který po několikazápasovém váhání nemilosrdně použil svou tvrdou střelou a zaskočil Hronka. „Měli jsme v přesilových hrách štěstí. Před zápasem bývá velkou neznámou, jak se bude týmu v početních výhodách dařit. V neděli se k nám však přiklonilo štěstí čelem," pochvaluje si kormidelník budějovického souboru.
V pátek čeká České Budějovice další nesmírně silný celek. Když přijížděla minulý týden na jih Čech Slavia, pyšnila se druhým místem v tabulce. Ve stejné pozici se nyní nachází Zlín. „Zlínští mají výbornou útočnou dvojici Leška - Balaštík, ke kterým se úspěšně přiřadil rychlík Barinka. Spolu tvoří hlavní ofenzivní sílu týmu. Pro hru Zlína je hra této trojice, těžící z podpory obránce Hamrlíka, rozhodující. Myslím si, že nejsou na druhém místě náhodou a nás nečeká nic lehkého. Přesto se pokusíme uspět," říká odhodlaně trenér Ťoupal. Zlín úspěšně těží z jednoduché hry, která je postavená na časté střelbě obránců. Clonící útočníci pak dokáží brankáři připravit nejednu horkou chvilku. Právě tímto způsobem rozhodl Zlín první utkání s Českými Budějovicemi v letošní sezoně. „Hokej je o chybách a Zlín se do těchto střeleckých pozic dostane. Bude záležet na tom, zda se k nám přikloní štěstí. Například v Liberci se od nás štěstí odklonilo a inkasovali jsme v úvodu prakticky z každé střely," krčí rameny Radek Ťoupal.
České Budějovice s defintivní platností posílil v úterý robustní útočník František Mrázek. Nad jeho startem ovšem visí velký otazník. „Nezlobte se, ale sestavu vůbec nechci komentovat. Budeme vše řešit až na ranním rozbruslení, i to, zda nastoupíme na tři nebo na čtyři pětky," říká Ťoupal, jemuž při sestavování formací pro páteční zápas bude chybět dlouhodobě zraněný Rachůnek. Podle všeho by se do dresu neměla dostat ani obranná dvojice Mucha - Kolda a zraněný mladík Lukáš Vomela. Útočník Luboš Rob se navíc měl ve čtvrtek podrobit operaci v Berouně. „Měl, ale operaci podstoupí až příští týden," hlásí změnu budějovický trenér.

Slavii jsme také porazili a byla nahoře. Proč bychom neporazili Zlín, ptá se Čech

Díky brankáři Mezinovi vyšel zápas se Slavií Praha statisticky i obráncům. Podruhé v sezoně dokázali Českobudějovičtí udržet čisté konto, přičemž podruhé to dokázali proti Pražanům. „Chytal velmi dobře gólman, což bylo pro vývoj zápasu rozhodující. Pochytal v úvodu pár šancí ve chvíli, kdy Slavia měla více ze hry a my jsme pak dokázali nějaké góly nastřílet," vzpomíná na příčiny nečekané výhry nad úřadujícím mistrem ligy obránce Roman Čech, který je momentálně druhý v klubovém bodování +/-. Ihned po svém návratu do českobudějovického dresu se stal Čech jedním z nejvytíženějších obránců mužstva. S Tomášem Jakešem vytvořil spolehlivou první obranu, zároveň je i hrotem první přesilovkové formaci. Právě využívání přesilovek položilo základ k českobudějovickému úspěchu. Ve 21.minutě se trefil Ďurák, ve 29.minutě Kristek. „Snažíme se početní výhody trénovat. Předtím jsme měli strašné problémy s tím, dostat se vůbec do třetiny, ale teď to tam naštěstí napadalo. Já doufám, že se to bude ještě zlepšovat," přeje si obránce, který si velké jméno udělal při svém působení ve slovenském Zvolenu.
V utkání se Slavií opět naplno zazářila hvězda Petera Bartoše. V 5.minutě pláchl chybně střídajícím bekům a šikovným příklepem dostal Českobudějovické do vedení. Slavia pak ovšem po většinu první třetiny kontrolovala hru a jen zákroky mohutně povzbuzovaného Mezina udržely stav 1:0. „Slavia má moc dobrý tým. Dostala nás v úvodu pod tlak, to je pravda, ale my jsme pak dali góly a hru jsme začali kontrolovat," myslí si odchovanec jihlavského hokeje. Jenže podobná hra, kterou hokejisté v bílých dresech předvedli v první třetině zápasu se Slavií, by se Jihočechům nemusela vyplatit. Zlín disponuje schopnými ostřelovači Tesaříkem, Blaťákem a Hamrlíkem a z tlaku dokáže v drtivé většině případů vytěžit branku. „Sledovali jsme už video a viděli jsme, jak šikovné hráče Zlín má. Ovšem jinak si myslím, že Zlín sem přijede bránit a ne nás napadat. Ale uvidíme teprve, jak to bude ve skutečnosti," nechce předbíhat Čech.
Klíčem k úspěchu ovšem nepochybně bude uhlídání útočné dvojice Balaštík - Leška. Vedle Beránka se Supem a Puchera s Uramem se jedná o zřejmě nejkvalitnější útočné duo extraligy. „Nic speciálního na ně nechystáme. Jsou vynikající, musíme si dát pozor, ale osobní hlídání nechystáme," přidává postřeh z předzápasové porady Roman Čech. Hru obou zlínských hokejistů však na téměř tři roky ztratil z dohledu. O výkonnosti dvojice Balaštík - Leška se dozvídal pouze přes internet a přes noviny. „Když jsem odcházel do zahraničí, tak to ještě byli mladí kluci. Ale teď dělají hodně bodů, kvalitu určitě mají," chválí mozek zlínské hry sympatický zadák.
Do konce základní části zbývá třináct zápasů. Jihočeši ztrácejí na předposlední Vsetín osm bodů, ale k úplnému klidu by potřebovali ještě tak o bod více. To znamená, že k záchraně potřebují České Budějovice vyhrát minimálně o tři zápasy více než třináctý Vsetín. Jinak skončí v nevyzpytatelné baráži. „Třináct zápasů? No to je vlastně pravda. To se to blíží," říká s tradičním širokým úsměvem Roman Čech a dodává, „Pro nás je v této chvíli každý zápas důležitý. My věříme, že se dokážeme dotáhnout na týmy před námi a vyhnout se baráži," tvrdí. Přestože je Zlín v očích většiny hokejové veřejnosti jasným favoritem, pro budějovické hokejisty jiná, než vítězná varianta neexistuje. „Slavia byla také nahoře a porazili jsme jí. Česká liga je strašně vyrovnaná a hodně záleží na štěstí. Prakticky jen na štěstí," zakončuje předzápasový rozhovor obránce Čech.

Předpokládaná sestava:
Mezin - Roman Čech, T.Jakeš, Jasečko, Jindra, Gýna, Ďurák - Bělohlav, Štrba, Sailer - Šimánek, Fadrný, Ondřej - Bartoš, Bacul, Kristek.
Trenéři: Radek Ťoupal a Ladislav Kolda.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

Hamé Zlín

Letošní zápasy:      39   19  2  3  3  12  112:97   67 (+10) 
Aktuální série:      10    5  0  0  0   5   26:30   15 ( +3) 
Nejproduktivnější hráč: Petr Leška - 37 body (8+29)
Nejlepší střelec:       Jaroslav Balaštík - 22 branky
Nejlepší nahrávač:      Petr Leška - 29 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Martin Jenáček - 80 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Jaroslav Balaštík, Miroslav Blaťák - 8 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Igor Murín   93,19%
2 - Martin Altrichter   91,97%
3 - Petr Tuček   84,62%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      39   10  1  2  2  24   78:119  36 (-21) 
Aktuální série:      10    3  1  1  0   5   21:27   12 ( -3) 
Nejproduktivnější hráč: Jaroslav Kristek - 20 bodů (9+11)
Nejlepší střelec:       Martin Štrba - 12 branek
Nejlepší nahrávač:      Stanislav Jasečko - 16 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Jindra - 63 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Robin Bacul - 3 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Andrej Mezin   96,43%
2 - Jan Chábera   91,67%
3 - Josef Kučera   90,97%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech

Historie vzájemných zápasů v české lize

Třiačtyřicet duelů skýtá statistika vzájemných zápasů mezi Českými Budějovicemi a Zlínem. V nich jsou zatím daleko úspěšnější Valaši, kteří uspěli v osmnácti případech, přičemž dvakrát o své výhře rozhodli až v nastaveném čase.

43   11   2  12   2   16   126:136  43

Na zimním stadionu v Českých Budějovic však přeci jen čísla hovoří ve prospěch Jihočechů. Zlín vyhrál pod Černou věží jen čtyřikrát, sedmkrát však dokázal remizovat.

21   10   0   7   0    4    76:54   30

V letošní sezoně je zatím statistika vzájemných duelů velmi vyrovnaná. Na stranu Hamé ji převážila branka v prodloužení zatím v posledním utkání na stadionu Luďka Čajky. Pokud však Budějovičtí vyhrají (i třeba pouze v prodloužení). budou se po konci základní části pyšnit lepší bilancí.

 3    1   0   0   1    1     9:9     4

Vzájemné domácí zápasy se Zlínem od sezony 2000/01

20.10.2000 HC České Budějovice - HC Continental Zlín 3:3po pr. (1:0,0:2,2:1-0:0)
Bělohlav, F.Turek, R.Suchánek - Leška, Somík, Korhoň

26.1.2001 HC České Budějovice - HC Continental Zlín 3:1 (0:0,2:1,1:0)
Jindra, V.Král, Sailer - Somík

25.9.2001 HC České Budějovice - HC Continental Zlín 4:4po pr. (1:2,1:2,2:0-0:0)
Šimánek, R.Horák, Nedoma, R.Suchánek - Leška, Ambruz, M.Hamrlík, Marušák

14.12.2001 HC České Budějovice - HC Continental Zlín 2:3 (2:1,0:1,0:1)
R.Suchánek, Štrba - M.Okál 2, Mojžíš

12.11.2002 HC České Budějovice - HC Hamé Zlín 2:2po pr. (0:1,1:0,1:1-0:0)
F.Turek, Rob - Filip, Hubáček

14.2.2003 HC České Budějovice - HC Hamé Zlín 4:1 (1:0,1:1,2:0)
S.Procházka, Rob, Babka, F.Turek - Veselý

17.10.2003 HC České Budějovice - HC Hamé Zlín 4:1 (3:1,1:0,0:0)
Rob, Jasečko, Štrba, Bartoš - P.Barinka

KVINTETU VÉVODÍ O DEVĚT BODŮ TUREK

Tabulku nejproduktivnějších hráčů proti celku Zlína vede s dostatečným náskokem útočník Filip Turek. Z druhé pozice jej sleduje prozatím zraněný Luboš Rob a ze třetí bývalý dlouholetý kapitán a nynější trenér HC České Budějovice Radek Ťoupal. Z elitní pětice zasáhne zřejmě do boje jen dvojice Štrba - Bělohlav.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                   Góly  Asistence  Body
1.  Filip Turek          14  +  21        35
2.  Luboš Rob            10  +  16        26
3.  Mgr.Radek Ťoupal      8  +  12        20
4.  Martin Štrba          8  +  11        19
5.  Radek Bělohlav        6  +  13        19

AKTIVNÍ ZLÍN

Ve valné většině vzájemných zápasů mezi Českými Budějovicemi a Zlínem bývá Zlín tím mužstvem, které diktuje tempo zápasu. V průběhu posledních čtyř sezon dokázali Budějovičtí Valachy přestřílet pouze ve čtyřech případech.
Tučně je vyznačnen celek, který svého soupeře dokázal přestřílet.

Datum             Zápas                      Výsledek   Počet střel
10.září 2000      Zlín - České Budějovice      7:2        40 - 36
20.října 2000     České Budějovice - Zlín      3:3po pr.  35 - 50
1.prosince 2000   Zlín - České Budějovice      2:5        39 - 22
26.ledna 2001     České Budějovice - Zlín      3:1        44 - 42

25.září 2001      České Budějovice - Zlín      4:4po pr.  37 - 49
30.října 2001     Zlín - České Budějovice      2:1        42 - 43
14.prosince 2001  České Budějovice - Zlín      2:3        36 - 30
3.února 2002      Zlín - České Budějovice      3:3po pr.  46 - 37

29.září 2002      Zlín - České Budějovice      3:4po pr.  32 - 30
12.listopadu 2002 České Budějovice - Zlín      2:2po pr.  37 - 34
27.prosince 2002  Zlín - České Budějovice      1:2po pr.  40 - 39
14.února 2003     České Budějovice - Zlín      4:1        38 - 40

12.září 2003      Zlín - České Budějovice      5:3        47 - 38
17.října 2003     České Budějovice - Zlín      4:1        27 - 37
28.listopadu 2003 Zlín - České Budějovice      3:2po pr.  44 - 23

POHLED DO MINULOSTI - 16.LEDNA

1996
ZPS Zlín - HC České Budějovice 2:2po prod. ( 0:1,0:1,2:0-0:0 )

Štraub, Javín - Rob, Pýcha.

1998
HC České Budějovice - Dukla Jihlava 5:2 ( 3:1,2:1,0:0 )

Sailer 2, R.Ťoupal, R.Suchánek, Nedoma - Duben, Adamec.

2000
Slavia Praha - HC České Budějovice 1:3 ( 1:0,0:3,0:0 )

Skořepa - Bartoš, R.Ťoupal, Sailer.

2001
HC České Budějovice - Slavia Praha 3:5 ( 1:0,1:2,1:3 )

F.Turek, Jasečko, R.Suchánek - Hübl, M.Kopecký, Snopek, Rousek, Ujčík.

 4    2   0  1  0   1    13:10   5 ( 0)
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....