Banes Motor České Budějovice
08.01.2004, Antonín Vansa

Jihočeská forma roste, potvdí se to v Liberci?

Po novém roce se zatím hokejisté HC České Budějovice nacházejí v dobrém rozpoložení. V neděli přehráli Litvínov 4:3, v úterý šokovali hokejový národ výhrou 2:1 po prodloužení. V pátek od 18:00 je ale čeká možná ještě náročnější utkání. V cestě tentokrát stojí další kandidát na barážovou příčku, Liberec. Oba celky od sebe dělí v tabulce už jen devět bodů!
Zápas v Pardubicích se stal prvotřídní potravou pro většinu českých sdělovacích prostředků. Nestává se každý den, aby poslední tým tabulky přehrál lídra, navíc na jeho vlastním ledě. Českým Budějovicím se to v úterý zdárně podařilo. „Jeli jsme do Pardubic hrát náš tradiční aktivní hokej, což si myslím, že se nám podařilo. Naši hráči výborně bruslili, byli aktivní v napadání. Myslím si, že jsme dokázali bezezbytku využít slabšího místa ve hře soupeře," liboval si po výhře v Duhové aréně Mgr.Radek Ťoupal. Blízko vedení byli Jihočeši už v první části utkání, kdy ale nedokázali využít slibné možnosti k brejkům. „Stále nám chybí větší sebedůvěra a klid v koncovce," myslí si Ťoupal, podle něhož hrál významnou roli v průběhu střetnutí i vlažnější vstup Moelleru Pardubice do zápasu. „Ze začátku nás Pardubice trochu podcenily a troufám si tvrdit, že pak se již do zápasu nedostaly," soudí někdejší kapitán HC České Budějovice.

Ve 28.minutě se stalo to, co se vzhledem k průběhu zápasu dalo očekávat. Rychlonohý Bartoš přebral nahrávku od Čecha, pardubickým zadákům ukázal číslo svého dresu a skóroval nad vyrážečku brankáře Adama Svobody, jenž navíc v té samé minutě opustil branku vedoucího mužstva hokejové extraligy. S pardubickou vírou ve vlastní schopnosti zmiňovaná minuta zle otřásla. Zpět do hry vrátila Východočechy až šťastná branka Jaroslava Kudrny při nedorozumění mezi gólmanem Cháberou a obráncem Romanem Čechem. Vyrovnání vlilo domácím krev do žil a ve třetí třetině si mladý brankář Chábera prožil nejtěžší chvíle zápasu. „Třetí třetinu nám Honza vychytal. Pardubice nás totiž v závěrečné části dokázaly dostat pod určitý tlak," všiml si Ťoupal. Rozhodnout tak muselo prodloužení, ve kterém prostřelil náhradního gólmana Barka útočník Fadrný už v 62.minutě. Na ledě v tu chvíli byla trojice statečných - Jasečko, Hřebejk, Fadrný. Na trestné lavici odpočíval za potyčku s Dopitou slovenský chasník Ďurák. „Chtěli jsme do hry nasadit technické hráče, schopné přejít soupeře v souboji jeden na jednoho," vysvětluje Radek Ťoupal.

České Budějovice se budou muset nejspíše do konce základní části obejít bez svého nedávného kapitána Luboše Roba. Z Prahy, kde dnes prodělal vyšetření, se vrátil s nepříjemnou novinkou. Jeho zraněná třísla si vyžádají chirurgický zákrok. „Pro nás je to velmi nepříjemná zpráva," přiznává asistent trenéra Českobudějovických Ladislav Kolda. Ve hře je ovšem stále ještě varianta, že by nakonec Luboš Rob, žádnou operaci nepodstupoval. „To ale teď vše záleží na dohodě s ním a s klubovými lékaři," dodává urostlý kouč. Zatímco Robův start proti Liberci je vyloučený, možnost, že by se na ledě v Liberci objevil druhý zraněný kapitán Martin Štrba, je reálnější. Sympatický tahoun českobudějovického týmu má naštípnutý palec, přesto tvrdě trénuje a chce proti Severočechům nastoupit. „Martinova přístupu si strašně moc cením. I přes zranění odehrál zápas s Litvínovem a byl lídrem našeho mančaftu," chválí sedmadvacetiletého útočníka Radek Ťoupal.

Výtečný výkon v Pardubicích opět podal Peter Bartoš. V posledních šesti utkáních dal pět branek a na jediný gól se dotáhl na dosud nejlepšího střelce týmu Martina Štrbu. Bartošovi výměna trenérů prospěla, jeho herní projev je hodně uvolněný. Sebedůvěra v koncovce se mu vyplatila jak v Pardubicích, kde dal gól na 0:1, tak hlavně v utkání s Litvínovem, kdy se na sebe za nepříznivého stavu dvakrát nebál vzít odpovědnost a pokaždé vrátil Jihočechy do hry. „Peterovi jsme nijak nedomlouvali. Rozhodl se, že začne brát zodpovědnost na sebe. V Třinci měl totiž několik příležitostí a řešil je zbytečně přihrávkou. Peter teď najel na vlnu, kdy dává prakticky z každé pozice gól, což je pro nás pozitivní zjištění," libuje si Radek Ťoupal.

Výhra v Pardubicích měla pro psychiku českobudějovických hráčů blahodárný vliv. Jihočeši si dokázali, že jsou schopni hrát s kterýmkoliv soupeřem. „Přesně tak. Ukázalo se, že jsme schopni porazit každého. Říkám záměrně porazit, protože Pardubice bychom asi nedokázali v řadě porážet," usmívá se spokojený Kolda. Jeho trenérský kolega Radek Ťoupal hovořil v podobném duchu. „Pro psychiku mužstva má výhra v Pardubicích blahodárný vliv, ale jak jsem již jednou říkal, dva korálky náhrdelník neudělají. Je třeba dále tvrdě pracovat," uvědomuje si. Na psychice hráčů jsou však zlepšené výkony hodně znát. Z tréninku zmizela zbytečná nervozita, hokejisté si začínají více věřit. „Zase to konečně začíná být v kabině samá srandička," usmíval se mimo mikrofony novinářů Miroslav Ďurák.

V pátek čeká na budějovický soubor celek bílých tygrů z Liberce. Před českobudějovickými vyvstal důležitý úkol. Oba soupeře od sebe před pátečním kolem dělí devět bodů. Ve Svijanské aréně se bude od 18:00 hrát jednoznačně o šest bodů. „Je to pro nás ještě důležitější zápas než v Pardubicích. A to především díky postavení Liberce v tabulce. My musíme s těmito soupeři sbírat body, abychom se před vzájemnými duely na domácí půdě přiblížili těmto týmům co nejvíce," domnívá se Ladislav Kolda, který spatřuje výhodu v možné nervozitě na straně Liberce. Na Severočechy se přeci jen dotahuje tým, který už byl zbytkem soutěže prakticky odsouzen k baráži. „Může to hrát roli. Je možné, že budou nervoznější, protože ucítí, že se na ně někdo zezadu dotahuje," dodává. K úspěchu by znovu měla vést aktivní hra, kterou Jihočeši úspěšně aplikovali po celý zápas v Pardubicích a po dvě třetiny v Třinci, přičemž hrát budou hráči v červených dresech na čtyři formace.

Proti Českým Budějovicím hovoří před zápasem v Liberci statistika vzájemných zápasů. Loni dokázal budějovický výběr porazit Severočechy pouze jednou, letos pak dvakrát zcela vyhořel. Poprvé v říjnu, kdy prohrál pod Ještědem 3:7 a rozloučil se pro zbytek sezony s brankářem Hudáčkem a útočníkem Turkem, podruhé pak v době začínající krize. Tehdy tygři urvali v Budvar aréně tři body za vítězství 3:1. „Zápas jsem neviděl," přiznává Ladislav Kolda. Vysvětlení pro dlouhodobé neúspěchy v zápasech s libereckými hokejisty však má. „Jsou týmy, které mužstvu svou hrou nesednou. My jsme však stanovili určitý herní systém, který hráči plní a myslím si, že by měl platit na každé mužstvo. Uvidíme, jak bude vypadat ten zápas, ale já osobně věřím, že tam můžeme uspět," říká odhodlaně asistent trenéra Ťoupala Ladislav Kolda.

HC Bílí Tygři Liberec

Letošní zápasy:      36  10  2  5  3  16   82:100  42 (-12) 
Aktuální série:       5   1  1  0  0   3   11:17    5 ( -4)

Předpokládaná sestava Liberce:
Falta - Čakajík, Jiří Moravec, Jiruš, Holub, Ťupa, Jiří Hanzlík - Hašek, Plodek, Čermák - S.Procházka, Kašpařík, V.Novák - Rozsíval, Vampola, Korhoň.
Trenéři: Josef Paleček a Karel Dvořák.

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      37   9  1  2  2  23   74:115  33 (-21) 
Aktuální série:       5   1  1  1  0   2   10:15    6 (  0)

Předpokládaná sestava Českých Budějovic - varianta 1:
Chábera - Jasečko, Ďurák, Gýna, Jindra, Roman Čech, Jakeš - Bělohlav, Štrba, Ondřej - Šimánek, Kostourek, Sailer - Bartoš, Bacul, Kristek - Hřebejk, Škoda, Fadrný.
Trenéři: Radek Ťoupal a Ladislav Kolda.

Předpokládaná sestava Českých Budějovic - varianta 2:
Chábera - Jasečko, Ďurák, Gýna, Jindra, Roman Čech, Jakeš - Bělohlav, Ondřej, Květoň - Šimánek, Kostourek, Sailer - Bartoš, Bacul, Kristek - Hřebejk, Škoda, Fadrný.
Trenéři: Radek Ťoupal a Ladislav Kolda.

Poslední tři utkání Českých Budějovic v Liberci

20.9.2002 HC Bílí Tygři Liberec - HC České Budějovice 4:1 (1:1,1:0,2:0)
M.Straka, Plodek, Jankových, V.Novák - Bartoš

6.12.2002 HC Bílí Tygři Liberec - HC České Budějovice 0:3 (0:1,0:2,0:0)
Jasečko, Rob, F.Turek

12.10.2003 HC Bílí Tygři Liberec - HC České Budějovice 7:3 (2:1,4:0,1:2)
Klimenta, Kašpařík, Verčík, Plodek, Kropáč, V.Novák, M.Straka - Rob, Ondřej, P.Kaňkovský

Statistika Českých Budějovic na hřištích soupeřů

19     2   1   0   1  15     35:71    9 ( +9)

Statistika Liberce na domácím ledě

18     7   2   2   1   6     46:42   28 (-26)
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....