Banes Motor České Budějovice
04.01.2004, Antonín Vansa

Kristek dal svůj nejdůležitější gól v Budějovicích

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Až na třetí pokus se nová trenérská dvojice Českých Budějovic Radek Ťoupal - Ladislav Kolda zaradovala z výhry. Litvínov sice ještě v čase 48:52 vedl na jihu Čech 1:2, ale nakonec odjel s prázdnou. Báječná desetiminutovka vynesla domácím borcům tři body za výhru 4:3. „V závěru se nám přiklonilo štěstí," uznal Peter Bartoš.
Důležité vítězství zahřálo na duši nachlazeného Zdeňka Ondřeje, který se proti Chemikům objevil v první formaci po boku zkušených harcovníků Martina Štrby a Radka Bělohlava. „Konečně se k nám přiklonilo štěstí. Ať proti Kladnu, nebo i v Třinci jsme měli spoustu šancí, ale nevyužili jsme je. Dnes jsme měli také fůru gólových příležitostí, chvílemi to byly asi velké nervy, ale nakonec se nám podařilo zápas dovést do vítězného konce," oddychoval krátce po závěrečné siréně muskulaturní útočník. Úvod zápasu přitom přinesl velmi neslanou podívanou. Litvínov do Budvar arény zjevně přijel s taktikou hrát důsledně z obrany, České Budějovice naopak měly velké problémy s rozehrávkou. Nervozita byla na hráčích v bílých dresech velmi patrná. „Ten začátek byl skutečně nervozní, ale i tak jsme měli řadu šancí. Bohužel jsme je neproměnili a Litvínov prakticky první střelou vedl 0:1," připomíná úvodní branku Davida Balázse Ondřej. Jihočeši se však dokázali svému letošnímu prokletí vzepřít. Dvakrát proti Litvínovu vyrovnali a po brance Zdeňka Ondřeje dokonce vedli 3:2. Klíčovou brankou ale určitě byla trefa Petera Bartoše ve vlastním oslabení. Rychlonohý útočník doklepl za Jarinova záda nepovedený pokus Kristka. „Bylo to skvělé, Peter to sehrál bezvadně. Dnes mu perfektně vycházely ty jeho pověstné brejky po křídlech," pochválil svého nedávného kolegu ze třetího útoku Ondřej.
Devadesáttři vteřiny po vyrovnávajícím gólu se prosadil i Zdeněk Ondřej, když hbitě dorazil dobrou ránu Gýny. Ležící Jarina neměl proti jeho důrazu nárok. „To je nacvičená situace. Máme za úkol se stahovat před branku a najíždět si na střílené puky od beků. Tentokrát to zafungovalo. Bylo to sice s velkým štěstím, ale dorazil jsem to nad jeho rameno," usmíval se spokojený střelec. Ještě pár vteřin předtím mu ale spílal celý stadion. Po perfektně sehrané kombinaci, kdy zblízka nedokázal Jarinu prostřelit Bělohlav, se k němu dostal kotouč. Útočník s číslem 37 na zádech však z dobré pozice téměř odkrytou klec minul. „Měli jsme Litvínov pod tlakem a v tom závaru jsem to trefil vedle. Ale úplně přesně si tu situaci nevybavuji," přiznává Ondřej. Euforii, kterou odstartoval právě Ondřejův gól však přimrazila gólová rána nejlepšího hráče na straně Litvínova Balázse. V 56.minutě bylo vyrovnáno na 3:3. „Udělali jsme velikou chybu, že jsme s nimi stále chtěli hrát nahoru-dolů. Měli jsme se po té vedoucí brance více soustředit na bránění. Náš útok však zachyboval, oni získali možnost brejku a vyrovnali. Možná k tomu při větší důslednosti nemuselo dojít," míní Zdeněk Ondřej.
Přesně v čase 58:00 skóroval vítězný gól zápasu Jaroslav Kristek. Minutu předtím však dobrou šanci spálil aktivní Ondřej, když se mu po hokejce svezla přihrávka Martina Štrby. „Led už nebyl příliš dobrý. Snažil jsem se to na branku napálit z první, ale nesedlo mi to. Možná jsem to měl řešit jinak, ale po bitvě je každý generál," usmívá se jeden z nejlepších hráčů na straně domácích.

Velkou radost z důležité výhry měl pochopitelně i nejlepší hráč domácích, Peter Bartoš. „Je to hodně velká úleva. My už nemůžeme doma ztrácet body. Myslím si, že výhru jsme si dnes zcela zasloužili," tvrdí sympatické křídlo třetího útoku. Podobně jako Zdeněk Ondřej, i Peter Bartoš si všiml nervozního úvodu. Domácí hokejisté často kazili rozehrávku, v tomto směru se nedařilo hlavně Ďurákovi a Romanu Čechovi. „Už před zápasem přišel trenér Ťoupal do šatny a všiml si, jak moc jsme nervozní. S tím, jak se blíží konec základní části, roste tlak a tím i nervozita. Dnešní vítězství jsme moc potřebovali," zná cenu vítězství nad Litvínovem rodák z Martina. Po nevyužitých šancích z úvodu střetnutí, kdy se dvakrát v první minutě zastřeloval Radek Bělohlav, uťal sérii zahozených příležitostí svou střelou litvínovský Balázs, jenž pohotově využil Říhovy příhry. Gól prakticky z první střely na branku domácí eskadrou hodně otřásl. „Měli jsme šance a zase jsme dostali z takové nenápadné střely gól. Je to strašně zdrcující a docela dlouho se z toho vždy vzpamatováváme. Ale jinak nás brankář podržel," pochválil Bartoš gólmana Cháberu, který tým zachránil za stavu 3:3 při výborné šanci Havla.
Peter Bartoš se stal jednoznačně mužem zápasu. Tým dvakrát vytáhl z úzkých. Poprvé v 28.minutě, kdy na sebe vzal zodpovědnost a dělovým příklepem pokořil Jarinu na 1:1. Ještě důležitější branku však vsítil v čase 50:06. Při vlastním oslabení využil zaváhání litvínovské obrany, ujel do brejku s Kristkem a jeho nepovedenou střelu v poslední možné chvíli uklidil do prázdné branky. Bartošův gól na 2:2 byl zřejmě klíčovým momentem celého střetnutí. „Bylo to štěstí. Měl jsem hodně šancí, až teď mi to tam konečně spadlo," raduje se slovenský expres s českým pasem. Přitom to byl Bartoš, kdo ve druhé třetině vypadal při svých střeleckých příležitostech hodně nešťastně. Jarinu nepřekonal ani nadvakrát, když se mu ocitl doslova tváří v tvář. „To neřeším. Já jsem za poslední zápasy neproměnil snad dvacet šancí. Trenér mi řekl, abych více střílel, že to do té branky prý padne. Jsem rád, že to tam tedy proti Litvínovu padlo," skromně se pousmál šťastný střelec. Snahu domácích o tříbodový zisk korunoval minutu a půl po brance Bartoše Zdeběk Ondřej, který protlačil kotouč za Jarinu potřetí. Radost z hubeného vedení však vydržela jen čtyři minuty. Nedorozumění mezi Bělohlavem a Ondřejem využil Litvínov k rychlému brejku, který zakončil střelou nad Cháberovu lapačku Balázs. „V tu chvíli to pro nás bylo hodně deprimující. Ale na střídačce bylo cítit ohromné odhodlání a za necelých pět minut se toho dá stihnout hodně. Jak jsem říkal, v závěru se k nám přiklonilo štěstí," pochvaloval si otec čtyř potomků.

Pořádný kámen ze srdce spadl i útočníkovi Jaroslavu Kristkovi. Svým gólem na 4:3 připravil trenérům Ťoupalovi a Koldovi důvod k oslavě prvního tříbodového zisku. „Je to paráda. I remíza pro nás je v naší situaci málo. Byli jsme v zápase aktivnější a v úplném konci zápasu se k nám přiklonilo štěstí," těšil se z tříbodového zisku odchovanec zlínského hokeje. Před zápasem avizoval své velké obavy ze hry Severočechů trenér Radek Ťoupal, jenže Litvínov zůstal v Budvar aréně hodně za očekáváním. Velice rychle se přizpůsobil hře v bíločervených barvách hrajícím domácím a své kvality potvrdil prakticky jen v několika případech, které jim však svými chybami nabídli budějovičtí beci. „Litvínov skutečně jen čekal na naše chyby a přecházel velmi dobře do protiútoků. To se jim celkem dařilo. Ale jinak jsme celkem dobře spnili trenérovy pokyny, hodně jsme stříleli, měli jsme hodně šancí a nakonec se štěstím vyhráli," sumarizoval nedělní dění v Budvar Aréně Kristek. Litvínov se dvakrát v průběhu zápasu dostal do sedla. Poprvé minutu před koncem první třetiny, podruhé pak ve 49.minutě, kdy obránci Romanu Čechovi pláchl Havel a mezi betony Chábery zakončil na 1:2. „Při gólu Havla už moc času do konce nezbývalo a asi nikdo nečekal, že při naší střelecké potenci ten zápas ještě otočíme. Naštěstí se nám podařilo brzy vyrovnat, kdy se nám s Peťou podařilo uniknout v oslabení," vzpomíná na rychlou odpověď, kterou Chemopetrolu nachystal spolu s Bartošem. Peter Bartoš nahrál Kristkovi prakticky před prázdnou klec, ale jak už bývá u Jihočechů zvykem, jeho střela gólem neskončila. Rychlonohý Bartoš byl však v pravý čas na správném místě a neposedný touš zametl do sítě. S Litvínovem branka v oslabení očividně otřásla, naopak Budějovice si dokázaly, že jim střelecký prach ještě zcela nevyschl. „Gól byl určitě hodně důležitý. Chytili jsme se a řekli si, že to zkusíme ještě dotáhnout do vítězného konce," říká Kristek.
A právě před letošní sezonou nově příchozí hokejista byl nakonec tím hráčem, který podepsal tříbodový zisk Českých Budějovic. V čase 58:00 zametl do sítě odraženou střelu Bacula. „Já už si to přesně nepamatuji. Snad Robin Bacul vystřelil na gólmana, od něj se to odrazilo před mě a já jsem to bekhendem zasunul do branky," popisuje hřejivý moment Kristek. Čtvrtý lednový večer mu přinesl možná nejvydařenější zápas v dresu HC České Budějovice. Získal tři body, vstřelil vítězný gól celého střetnutí. „Myslím si, že celý náš útok odehrál velmi dobré utkání. My už jsme hráli celkem dobře už předtím, ale nedávali jsme góly. Až dnes jsme se konečně chytili. Pro mě to byl asi skutečně zatím nejdůležitější gól v dresu Budějovic," přitakával v návalu emocí Jaroslav Kristek. Radost z důležitého vítězství však Jihočechům kalí nečekaný úspěch Vsetína na půdě mistra ligy ze Slavie v poměru 5:4. „Je to pro nás smůla, ale my se na to nesmíme ohlížet. Potřebujeme se naopak soustředit na vlastní výkony a bodovat," zná cestu k záchraně Kristek. Ztráta Českých Budějovic na Vsetín po neděli zůstala na desti bodech, na 13.místo však klesla Plzeň. Na ní mají Jihočeši "jen" devět bodů...

Zatímco z domácí kabiny se ozýval vítězný ryk, hosté opouštěli bez výjimky Budvar Arénu se sklopenými hlavami. Litvínov prohrál na jihu Čech už podruhé v sezoně. Po říjnové nešťastné porážce 1:3 tentokrát domácím přenechal všechy body po výsledku 4:3. „Jsme strašně zklamaní. V posledních zápasech jsme hráli docela dobře, takže jsme si tu věřili na výhru," nechápavě kroutí hlavou útočník David Balázs. Litvínovští však v Budějovicích příliš dobrý dojem nezanechali. Dvakrát sice v utkání vedli, v 56.minutě dokonce dokázali vyrovnat, ale jinak svou hrou na půdě posledního celku extraligové tabulky nepřesvědčili. „Budějovice hrály dobře. Nepustily nás do žádného tlaku. Dobře nás napadaly a přinutily nás hrát tu jejich hru. To se nám nakonec také vymstilo," říká zkušený forvard Chemiků. Severočeši byli výhře nejblíže ve 49.minutě, kdy domácí obraně ujel Havel a skóroval na 1:2. Jedenáct minut před koncem to s domácími nevypadalo příliš dobře, jenže v pravý čas zaúřadoval muž večera Bartoš a vyrovnal na 2:2. „To byla strašná chyba. Dostat gól ve vlastní přesilovce. Nevím, co k tomu říct. Udělali jsme čtyři chyby a dostali jsme čtyři góly," obracel oči v sloup bývalý hokejista Karlových Varů. Zápas se mu ovšem jinak podařil. Dvakrát rozvlnil síť za mladým Janem Cháberou v kleci Českých Budějovic. Poprvé v 19.minutě, čtyři minuty před koncem pak dával v tu chvíli důležitou vyrovnávající branku. „Při prvním gólu jsem dostal pěknou nahrávku od Lukáše Říhy, to stačilo jen trefit. A při druhé brance jsem ležel puk před brankářem, tak jsem do toho jen tak plácl. Nic zvláštního na těch gólech nebylo," trpce se usmíval Balázs. Především gól na 3:3 musel s domácími velmi otřást. Přijít o vítězství čtyři minuty před koncem, to by zamávalo i s mnohem zkušenějším týmem. „Přesně tak. Ještě jsme si říkali, že vyhrajeme v prodloužení, že teď už to nějak dobráníme. Místo toho jsme zase katastrofálně propadli a inkasovali. Nechci ale dělat unáhlené soudy, podíváme se na to zítra před tréninkem na videu," počká na rozbor zápasu v podání trenérů Výborného a Hynka subtilní útočník. Nálada většiny litvínovských hráčů byla po zápase na bodu mrazu. Žlutočerným se nepochopitelně nepodařilo navázat na dobrý výkon z Duhové arény a z Budějovic odjíždějí sice s krutou, ale objektivně zhodnoceno, zaslouženou porážkou. „V Pardubicích jsme opravdu hráli dobře, měli jsme tam smůlu. Dnes jsme si věřili na výhru, vedli jsme 2:1 a nakonec jsme to takhle zkazili. Nálada je teď fakt špatná," přináší špatnou informaci pro fanoušky Chemopetrolu střelec dvou branek David Balázs.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....