Banes Motor České Budějovice
03.01.2004, Antonín Vansa

Povolí si v neděli Jihočeši barážovou oprátku?

Ztráta Českobudějovických na třináctý celek soutěže vzrostla po posledním předsilvestrovském kole na skutečně hrozivých deset bodů! Šanci stáhnout náskok Valachů alespoň na sedm bodů budou mít hokejisté HC České Budějovice v neděli. Ve 36.kole na svém ledě přivítají od 17:00 rozjetý Litvínov.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC CHEMOPETROL LITVÍNOV

Historie

Vznik hokeje v Litvínově se datuje k 8.listopadu 1945 pod poněkud krkolomným názvem „Sportovní klub Stalinovy závody Horní Litvínov, hockeyový odbor". Tým okamžitě vstoupil do okresních pohárových soutěží a v roce 1951 už se zabydlel v I.třídě. Tu však ještě v témže roce vyhrál a posunul se do přeboru Ústeckého kraje. Tříleté působení završil litvínovský klub v roce 1955, coby Jiskra Stalinovy závody, vítězstvím a postupem do oblastní soutěže.
Neuvěřitelný vzestup Litvínov korunoval v sezoně 1958/59, kdy si vystřílel postup do nejvyšší soutěže. Severočeši se sice po dva roky úspěšně drželi mezi elitou, ale třetí sezonu od postupu putovali do druhé ligy. Vysvobození přišlo teprve v letních měsících, kdy se práva na postup vzdal druholigový Kolín a Litvínov přijal nabídku svazu účinkovat nadále v 1.lize. Severočeši však nadále patřili do spodních pater prvoligové tabulky a z krize je nevyvedlo ani úspěšné počínání v sezoně 1974/75, kdy skončili překvapivě čtvrtí.
Do devadesátých let vstoupil Litvínov již s velmi propracovanou mládežnickou základnou a pod novým názvem HC Chemopetrol. Po čtyři roky od sametové revoluce litvínovští neskončili hůře jak čtvrtí a v sezoně 1995/96 dokonce sahali po ligovém primátu. Poté co si tým excentrického kouče Beránka uklidil z cesty za titulem Spartu, narazil ve finálovém boji na Vsetín a ten mu již žádnou šanci nedal, ač v sérii prohrával 0-1 na zápasy. V dalších sezonách Litvínov balancoval na hranici mezi postupem a nepostupem do play-off s jednou výjimkou - a to sezonou 2001/02. Teprve souhra náhod, Kroupův vítězný gól a skvělý výkon gólmana Pince pomohly Litvínovu uspět v přímém boji o záchranu proti Kladnu v 52.kole...

Umístění Litvínova v posledních pěti sezonách

1998/99   HC Chemopetrol Litvínov    9.místo
1999/00   HC Chemopetrol Litvínov    4.místo (semifinále 0-3 se Spartou)
2000/01   HC Chemopetrol Litvínov    7.místo (čtvrtfinále 2-4 se Spartou)
2001/02   HC Chemopetrol Litvínov   13.místo
2002/03   HC Chemopetrol Litvínov   11.místo

Současnost

Litvínovu se sezona 2002/03 příliš nepodařila. Konečná jedenáctá příčka vedení Severočechů v žádném případě nepotěšila. Jenže managment klubu kádr už v průběhu minulé sezony začal systematicky připravoval na nadcházející ročník. Do branky angažoval zkušeného Maříka, který si nakonec vydobyl post jedničky před Pincem, ve svých řadách má extraligou protřelé Žemličku a Kubinčáka. Navíc v listopadu umně vyměnil gólmana Pince za produktivního veterána Kaděru a na sever Čech přivábil Slováka Hreuse. Pokud se Litvínov vyhne tradičním triviálním chybám v obraně, play-off jej nemine.

Předpokládaná sestava:
Mařík - Hranáč, Skuhrovec, Poživil, Droppa, Klobouček, Krstev - Trávníček, V.Hübl, Žemlička - Rolínek, Hreus, Balázs - L.Havel, Petružálek, Prorok - T.Martinec, Gombár.
Trenéři: František Výborný, Jaroslav Hübl a Pavel Hynek.

JIHOČEŠI HRAJÍ PRVNÍ ZÁPAS V ROCE 2004, V BRANCE SE MOŽNÁ OBJEVÍ CHÁBERA

Mám z Litvínova velké obavy, přiznává Mgr.Radek Ťoupal

Poslední utkání roku 2003 Jihočeši těžce nezvládli. Do Třince jeli zdravě sebevědomí, zápas pro ně však prakticky skončil v 17.minutě, kdy domácí Třinec vedl už 4:0. Přesto si hlavní trenér Českých Budějovic Mgr.Radek Ťoupal odnesl z nevydařeného zápasu i pozitivní poznatky. „Domnívám se, že výkon týmu byl na slušné úrovni. Bohužel rozhodl výpadek v první třetině, kdy jsme inkasovali čtyři branky. V určitých fázích jsme pak Třinec přehrávali, měli jsme více střel na branku, dali jsme dva góly a dostali se zpět do zápasu. Bohužel jsme ale namísto kontaktního gólu na 4:3 jsme po chybě ve středním pásmu dostali pátou branku, která zápas definitivně rozhodla," říká Ťoupal a dodává, „Je pozitivní, že ani za stavu 0:4 naši hráči nesklopili hlavy, bojovali a dokázali se dostat zpět do utkání," nachází plusy v prohraném zápase na severu Moravy.
Stinnou stránkou hry Českých Budějovic byla opět hra v obraně. V 6.minutě propustil lehké nahození Pavelka za svá záda nejistý Kučera, při končící přesilovce 5 na 3 si puk kopl do své sítě Šimánek a i při třetím gólu Třince vázla komunikace mezi brankářem Kučerou a beky Jasečkem a Ďurákem. Kucharczyk dorazil v brankovišti ležící kotouč do sítě a vstřelil vítěznou branku zápasu. Svůj den v Třinci neměl právě gólman Kučera. Z branky odešel už v 17.minutě s úspěšností zákroků 60,00%. „Ten problém o kterém mluvíte je asi dlouhodobější, než jen jednozápasový. Na tým to pochopitelně také nepůsobí dobře, ale nemá cenu Kučeru zatracovat, protože jiné brankáře nemáme. Je důležité, aby ze sebe dostal psychickou zátěž a v tom mu musí mužstvo pomoci," zdůrazňuje Radek Ťoupal, který však nechce spekulovat o tom, který z dvojice mladých gólmanů zahájí utkání s Litvínovem jako brankář číslo jedna. „Nechci vůbec rozvádět sestavu. Zatím si to nechám pro sebe. Musíme ještě rozebrat na poradě chyby a pak uvidíme," krčí rameny Ťoupal.
V neděli zavítá podruhé v sezoně do Budvar arény Chemopetrol Litvínov. Tentokrát však přijíždí ve zcela nové pozici. V pozici zdravě nabuzeného celku, který co nevidět znovu pokoří metu, znamenající účast v elitní osmičce. „Pouštěl jsem si hru Litvínova na videu a musím říct, že hraje velice atraktivní a pěkný hokej. Hráči mají systém postavený na rychlé rozehrávce přes střední pásmo, hrají něco podobného jako my, nebo i Třinec. Myslím si, že pro diváka by zápas mohl být zajímavý," usuzuje Ťoupal, jenž nezastírá, že ze zápasu se Severočechy má obavy. „To klidně přiznám. Litvínov má zkušeného trenéra, tým se velmi dobře rozehrál a je oproti nám v pohodě. Bude to velmi těžké," uvědomuje si hlavní trenér Budějovic. Litvínov však určitě není mužstvem bez slabin. Radek Ťoupal o nich ví. „Litvínov je slabší zejména v obranném pásmu, nerad brání a snáží se o útočný hokej. My je musíme zatlačit do obrany a snažit se z nějaké herní situace prosadit," poodhaluje možnou taktiku kouč Budějovických.
Sestava by se příliš oproti poslednímu domácímu zápasu měnit neměla. Pouze v první útočné formaci by měl Kostourka nahradit Ondřej, jenž se dvěma body blýskl v zápase v Třinci. Nastoupit by měl i Jaroslav Kristek, který v pátek s mužstvem netrénoval. „Má nastřelenou nohu a nevešel se do brusle. V neděli ale nastoupí," je si jistý Ťoupal, který na pátečním tréninku postrádal i beka Vomelu. „Měl horečky, dnes sice přišel, že je to lepší, ale já jsem ho poslal domů, protože potřebujeme, aby v kabině byli všichni zdraví. Nechceme riskovat to, že by se nám rozmohla v mužstvu chřipková epidemie," vysvětluje své rozhodnutí. Jedinou výraznější změnou by tak mohlo být znovuzařazení útočníka Luboše Roba do sestavy. Na tréninku se připravoval v útoku spolu s Kostourkem a Hřebejkem. Zařazení do čtvrté formace není vinou jeho vleklého zranění vyloučené. Celozápasovou zátěž by zřejmě třiatřicetiletý křídelní útočník ještě nezvládl. „Tohle je o sestavě a já opravdu nechci předbíhat. Luboš dělá velké pokroky, ale uvidíme až v neděli, jak se bude cítit," usmívá se Radek Ťoupal.

Snad nám po Novém roce bude přát štěstí, doufá Gýna

Ve druhé obraně nastoupil při zápase v Třinci i obránce Vladimír Gýna. Do sedmnácté minuty hrál po boku Josefa Jindry, jenže po boxerském duelu Bordowski - Jindra se vedle něj postavil důsledný Ivo Kotaška. Jihočechům se v nejvzdálenější extraligové štaci nepodařil především úvod střetnutí a do při zmiňované šarvátce mezi Richardem Bordowskim a Josefem Jindrou už na světelné tabuli zářil stav 4:0. „Měli jsme hodně smolný začátek. Trefili jsme dokonce tyčku, ale pak jsme dostali hloupý gól na 1:0, dali jsme si prakticky dva vlastní góly a byl konec," smutně vzpomíná na úterní utkání Gýna. Zápas však mohl mít zcela jiný, pro Českobudějovické příznivější scénář. Těsně před prvním gólem Pavelka totiž dravý útočník Škoda trefil tyč. „To je pravda, to byla hodně velká škoda. A ještě za stavu 2:0 jsme byli blízko korekci stavu. Ale zase jsme napálili jen tyč," nechápavě kroutí hlavou svědomitý obránce. Slovo si tak vzali domácí a v 17.minutě už vedli o čtyři branky. Přitom při dvou gólech Ocelářů neměl čisté svědomí brankář Josef Kučera. Obzvláště první gól Pavelka byl dost laciný. „Takové branky padají. To se prostě stane, nikdo to Pepovi za vinu nedával. Ale je pravda, že nám to příliš nepomohlo. Navíc za chvíli jsme byli hloupě vyloučení a hráli jsme oslabení 3 proti 5. Já bych za naším neúspěchem viděl spíše nedisciplinovanost. Jsme hrozně často vylučovaní," ví obránce s číslem 27 na zádech.
V Třinci nastoupil s poraněným uchem, které mu ošklivě roztrhl v prvním povánočním kole kladenský forvard Jaroslav Kalla. „Bruslit a hrát s hokejkou můžu, takže žádné větší komplikace to nepřináší. Kdyby mi to nedovolilo nastoupit, tak bych nenastoupil," tvrdí Vladimír Gýna. V rámci 36.kola přijíždí do Českých Budějovic Chemopetrol Litvínov. Gýna, ač dlouholetý zadák žlutočerných, však zvláštní motivaci pro zápas necítí. „V situaci, v jaké jsme, to takhle brát nemůžu. My musíme bodovat s každým, je jedno, jestli hrajeme se Slavií, nebo s Litvínovem. Jdeme zápas od zápasu a když se nám do cesty postaví zrovna Litvínov, musíme porazit Litvínov," říká rázně důsledný obránce. Zvláštní prémie však vypíše, o tom není pochyby. „Určitě něco v kabině vypíšu, to je jasné," přikyvuje. Hra Chemopetrolu je už i pro Gýnu velkou neznámou. Mužstvo se po jeho odchodu hodně proměnilo, prakticky nezůstal kámen na kameni. „Přišel tam Kaděra s Hreusem a vypadá to, že tým hodně zvedli. Myslím, že ze šesti z posledních sedmi zápasů bodovali. Bude to těžké, ale my musíme hrát aktivně, využít konečně nějaké šance a snad se to povede," doufá osmadvacetiletý bek.
Ztráta na předposlední Vsetín je však již hrozivá. Deset bodů je pro Valachy skutečně tučný náskok. Dokonce na pátečním tréninku mužstva byla patrná malá sebedůvěra. Zda už jde skutečně o velký psychický balvan, nebo jen o dozvuky silvestrovských bujarých oslav si Gýna netroufá odhadnout. „Na to je těžká odpověď. Vždyť do zápasu jsou ještě dva dny," usmívá se Vladimír Gýna, který si ale uvědomuje, že baráž se nemilosrdně blíží. „Samozřejmě, že psychika je špatná. Ale na to nesmíme myslet. Nemůžeme se dívat na to, kolik bodů náskoku na nás má Vsetín, ale potřebujeme jít zápas od zápasu, vyhrávat a na konci sezony se podívat, kolikátí jsme skončili. To, že jsme poslední potřebujeme hodit za hlavu a začít zase hrát. Doufejme, že nám po Novém roce bude trošku více přát štěstí," touží po úspěšném roce 2004 Gýna.

Předpokládaná sestava:
Kučera (?) - Jasečko, Ďurák, Gýna, Jindra, Roman Čech, Jakeš - Bělohlav, Štrba, Ondřej - Šimánek, Fadrný, Sailer - Bartoš, Bacul, Kristek.
Trenéři: Radek Ťoupal a Ladislav Kolda.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

Chemopetrol Litvínov

Letošní zápasy:      35   12  2  7  0  14  87:100  47 ( -4) 
Aktuální série:      10    4  1  1  0   4  28:29   15 ( +3) 
Nejproduktivnější hráč: Lukáš Havel - 22 body (12+10)
Nejlepší střelec:       Lukáš Havel - 12 branek
Nejlepší nahrávač:      Ivo Prorok - 13 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Michal Trávníček - 98 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Jan Klobouček - 6 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Kamil Jarina   93,06%
2 - Michal Mařík   92,58%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      35    8  0  2  2  23  68:111  28 (-23) 
Aktuální série:      10    1  0  1  2   6  18:33    6 ( -6) 
Nejproduktivnější hráč: Stanislav Jasečko - 18 bodů (4+14)
Nejlepší střelec:       Martin Štrba - 11 branek
Nejlepší nahrávač:      Stanislav Jasečko - 14 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Jindra - 55 tr.minut
Nejlepší v +/-:         R.Bacul, D.Nedorost, T.Jakeš, R.Čech - jsou na nule
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   92,76%
2 - Josef Kučera   90,97%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech

Historie vzájemných zápasů v české lize

Dvaačtyřicet duelů čítá statistika vzájemných zápasů mezi Českými Budějovicemi a Litvínovem. A je nezvykle vyrovnaná! Oba soupeři vyhráli ve stejném počtu utkání, dvanáctkrát se rozešli po nerozhodném výsledku.

42   15   0  12   0   15   130:121  46

Na domácím ledě v Českých Budějovicích kralují, i když ne zcela přesvědčivě, Jihočeši. Z jedenadvaceti střetnutí jich vyhráli deset, přičemž se pyšní slušným průměrem 3,67 vstřelených branek na zápas.

21   10   0   6   0    5    77:54   26

Na kladné statistice z domácího prostředí se velkou měrou podílejí výsledky z posledních dvou sezon. V ročníku 2002/03 vyhráli Budějovičtí oba domácí duely, 3:1 vyhráli i v době největšího zmaru letos v říjnu, když rozhodl Vondrka gólem necelých šest minut před koncem...

  3    3   0   0   0    0    15:9     9

Vzájemné domácí zápasy s Litvínovem od sezony 1998/99

27.11.1998 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 1:1 (0:1,0:0,1:0)
Martínek - Piroš

12.3.1999 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 4:3 (0:0,2:3,2:0)
V.Král 2 (1xz tr.střílení), Bartoš, Brabenec - Hořava, Kotrla, R.Mrázek

14.9.1999 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 6:2 (0:2,4:0,2:0)
R.Ťoupal, V.Nedorost, R.Čech, Štrba, F.Turek, Bartoš - Reichel, Kysela

21.12.1999 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 7:2 (3:0,2:1,2:1)
Bartoš 2, V.Král, Rob, R.Čech, Nedoma, Jasečko - Hořava, Kysela

18.11.2000 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 2:2po pr. (0:1,2:1,0:0-0:0)
Jasečko, Kotalík - Kysela, Bednařík

3.3.2001 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 1:4 (0:2,1:1,0:1)
V.Král - Kysela 2, Reichel 2

18.9.2001 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 1:3 (1:1,0:1,0:1)
Šimánek - Klíma 2, Buchal

7.12.2001 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 2:2po pr. (0:0,1:1,1:1-0:0)
Novotný, Sailer - Rousek, Klíma

18.10.2002 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 5:3 (3:1,2:1,0:1)
Šimánek, Babka, Gřegořek, Jindra, R.Suchánek - Alinč, Kroupa, Trávníček

12.1.2003 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 7:4 (2:0,1:3,4:1)
Rob 3, R.Suchánek, Jasečko, Štrba, Michálek - Kroupa 2, T.Martinec, Trávníček

5.10.2003 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 3:1 (0:0,1:0,2:1)
Kristek, Vondrka jun., F.Turek - Hranáč

V ČELE NEOHROŽENĚ LUBOŠ ROB

Sedm bodů náskoku má zatím vedoucí muž kanadského bodování proti Chemopetrolu Litvínov Luboš Rob na druhého v pořadí, současného trenéra HC České Budějovice Radka Ťoupala. Další dva body zpět je někdejší střední útočník Budějovic Filip Turek. Pět získaných bodů však na jeho místo posune rychlonohé křídlo Radka Bělohlava, spolu s Robem jediného aktivního hráče Českých Budějovic.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                   Góly  Asistence  Body
1.  Luboš Rob            12  +  19        31
2.  Mgr.Radek Ťoupal      8  +  16        24
3.  Filip Turek           8  +  14        22
4.  Radek Bělohlav        9  +   8        17
5.  Rudolf Suchánek       7  +   8        15

ROZHODNE SE OPĚT AŽ V ZÁVĚRU?

Vzájemné zápasy mezi Českými Budějovicemi a Litvínovem si udržují zvláštnost, která v zápasech s jinými soupeři není viditelná. V posledních jedenácti utkáních na jihu Čech se totiž o výsledku zápasu pětkrát rozhodovalo až ve skutečném závěru zápasu!
Uvádíme proto výčet všech pěti zmiňovaných zápasů...

27.listopadu 1998 České Budějovice - Litvínov 1:1 ( 0:1,0:0,1:0 )
V 58.minutě dostává přihrávku na modrou čáru bek Radek Martínek a střelou nad Orctovo rameno vyrovnává na konečných 1:1.

12.března 1999 České Budějovice - Litvínov 4:3 ( 0:0,2:3,2:0 )
Litvínov, který stále bojuje v 50.kole o elitní osmičku ničí výpad obranné řady Budějovic. V 56.minutě využívá střelou ze záklonu přihrávku Filipiho Kamil Brabenec - 3:3.
V 60.minutě ještě Zdeněk Orct háže hůl proti přihrávce Radka Ťoupala a z nařízeného trestného střílení otáčí na konečných 4:3 elegantně Václav Král.

7.prosince 2001 České Budějovice - Litvínov 2:2po prodloužení ( 0:0,1:1,1:1-0:0 )
Ojedinělý výpad černožlutých zakončuje v 54.minutě tvrdou ranou nad Maříkovu vyrážečku Petr Klíma.
Jenže v 58.minutě přebírá nahrávku od Kořínka útočník Petr Sailer a po drzém průniku až před brankoviště vyrovnává střelou vedle Pince na konečných 2:2.

12.ledna 2003 České Budějovice - Litvínov 7:4 ( 2:0,1:3,4:1 )
V 51.minutě šokuje Budvar arénu Trávníček, jenž vyrovnává na 4:4.
Za sedmnáct vteřin se však krásnou individuální akcí prosazuje před Hronka Michálek a dává na 5:4. Vzápětí odjíždí s krvavou ránou v obličeji na šití do útrob stadionu.
V 58.minutě napřahuje daleko za modrou čárou kapitán Luboš Rob a nachytává Hronka na švestkách. Po svém gólu pouze mávne rukou na důkaz údivu nad výkonem ze Slavie zapůjčeného brankáře.
60.minuta znamená pro Litvínov ještě jeden hřebíček do rakve. Rob završuje nekompromisně svůj hattrick.

5.října 2003 České Budějovice - Litvínov 3:1 ( 0:0,1:0,2:1 )
Budějovice bojují o svou první výhru v soutěži, jenže v 51.minutě jim naděje bere nenápadnou střelou bek Hranáč - vyrovnáno na 1:1.
Avšak v 54.minutě bere na červené čáře puk Vondrka, prosadí se přes dvojici litvínovských zadáků a podstruje puk pod Markem Pincem na 2:1.
Při power-play hostů odolává Josef Kučera drtivému tlaku Chemiků a po obětavé práci Petra Sailera jistí výhru Českých Budějovic v 60.minutě střelou do prázdné branky Filip Turek.

POHLED DO MINULOSTI - 4.LEDNA

1998
HC České Budějovice - Sparta Praha 2:3 (0:0,0:2,2:1)

Rob, Brabenec - Zelenka 2, P.Martinec

2000
Slovnaft VIVA Vsetín - HC České Budějovice 3:3 (1:2,0:1,2:0)

Patera, Tomajko, Martin Procházka - V.Král, Kotalík, Sailer

2002
Havířov Panthers - HC České Budějovice 2:5 (0:0,0:3,2:2)

Eiselt, Pohorelec - Sailer 2, R.Suchánek, Bartoš, Michálek

3    1   0  1  0   1    10:8    4
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....