Banes Motor České Budějovice
30.10.2003, Antonín Vansa

Kučera neví, co bude zítra

V pátek by měl z českobudějovického klubu definitivně odejít brankář, jehož výpadek na startu letošního extraligového ročníku posunul na post brankářské jedničky Josefa Kučeru. Svou šanci skromný mladík, jenž sezonu 2003/04 zahájil v prvoligové Třebíči, chytil za pačesy a přesvědčil v Českých Budějovicích přemnožené pochybovače, že se může bez problémů měřit s extraligovou gólmanskou špičkou. „Nezapomeň se zmínit o té nominaci na Karjalu," radil jedenadvacetiletému brankáři útočník Petr Sailer.
Začněme u utkání s Karlovými Vary. V úterý jste Západočechy porazili 3:1. Jak byste zhodnotil zmiňovaný zápas?
Byl to velmi důležitý zápas, protože jsme za žádnou cenu nechtěli ztratit kontakt s ostatními týmy, jako je Liberec. Byl to zápas nahoru-dolů, mohli jsme i prohrát, ale zaplaťpánbůh jsme to dotáhli do vítězného konce.

Deník Sport Vás ocenil jako jednoho z nejlepších hráčů zápasů. Jak byste okomentoval svůj výkon proti Karlovarským?
To ohodnocení, to už je něco navíc. Důležité jsou body, které potřebujeme jako sůl. V úterý nám to jako týmu lepilo a vyhrálo se. To je hlavní a to mě těší ze všeho nejvíce.

Věříte si hodně? Na ledě vypadáte hodně sebejistě, jste muž bez nervů?
To ne. Chytím první střelu a pak to trefují vedle (smích).

No pravda je, že Karlovy Vary to zrovna moc vedle netrefovaly. Největší ovace jste sklidil za zákrok proti tvrdé střele Krajíčka od modré čáry. Vychutnal jste si ten zásah?
Všechny rány jsou těžké. Bylo tam hodně závarů a nepřehledných situací, ale někdy se prostě stane, že ten hráč trefí gólmana do rukavice a nechá brankáře vyniknout. Někdy to zase dopadne úplně opačně. V tom zápase to dopadlo tak, že mě do té lapačky párkrát trefili.

Připsal jste si nakonec devětadvacet úspěšných zákroků. Cítíte se lépe, když jste v neustálé permanenci, nebo si raději v brance odpočinete?
Mně vyhovovalo hlavně to, že hodně stříleli! Oni opravdu stříleli z každé pozice, byl jsem v permanenci a nestačil jsem v té brance zakrnět. Jinak mi hodně pomohli beci, protože jsem všechny rány viděl a chytá se mnohem lépe, než když před vámi neustále někdo stojí. Hlavní nervy jsem si ale prožil, když jsme hráli ve třech. Věděl jsem, že když to přežijeme, tak nějaký bod urveme...

Myslíte si tedy, že ubráněných jedenašedesát vteřin oslabení 3 proti 5 bylo klíčovější, než rychlá odpověď Fadrného po snížení Alinče na 1:2?
Bylo to hodně klíčové!

V brance HC České Budějovice jste letos prožil už druhou výhru 3:1. V 10.kole jste tímto výsledkem přehráli Litvínov, v úterý Karlovy Vary. Přesto bude asi hodnocení obou utkání velmi odlišné, že?
Souhlasím s tím, že to byly dva zcela odlišné zápasy. S tím Litvínovem jsme už všichni cítili, že výhra musí jednou přijít, i když to bylo strašně urvané. Do zápasu s Vary jsme už šli s tím, že víme, jak chutná vítězství. Hlavně jsme měli ve hře už nějaký systém.

Zatímco doma se Vám už celkem daří, na hřištích soupeřů jste již devětkrát vyšli na prázdno! Čím si tuto nelichotivou bilanci vysvětlujete?
Je to hodně i oštěstí. My jsme třeba odehráli dobrý zápas na Spartě, ale bohužel nás tam rozhodčí v jednom kuse posílal do tří a do čtyř. O těch Vítkovicích snad ani nemusím mluvit, protože tam všichni víme, jak to bylo. Jak jsem řekl, je to o štěstí a my mu musíme jít naproti, musíme si věřit! Pokud chceme jít nahoru, musíme vyhrát něco i venku. Nejlépe hned pozítří ve Znojmě...

To ale určitě nebude nic jednoduchého. Co může vést ve Znojmě k úspěchu?
Znojmo má velmi kvalitní útok, možná nejkvalitnější v lize. Musíme eliminovat hlavně Urama, Pláška, Puchera a nesmíme dělat fauly, aby nás to nestálo zbytečné síly. Chtěli bychom tam hru bořit.

Mluvil jste o nepřízni rozhodčích na Spartě, ve Znojmě hraje slovenský útočník Uram, který je svými lety nad ledovou plochou proslulý...
To je pravda. Uvidíme, jak se k tomu utkání postaví rozhodčí. Třeba bude pískat úplně vše, třeba nebude pískat téměř nic. Teď nevím, co k tomu více říct.

Jedná se o televizní zápas. Myslíte si, že pro vás může být přítomnost kamer ČT výhodou? Přeci jen nepřijde asi tolik lidí, vy se budete moci ukázat před celou republikou, že zase tak špatní nejste...
Ve Znojmě chodí pořád spoustu lidí. Podle mne zase takových 4 500 lidí přijde. Pro nás může být výhoda, že jsme poslední a nemáme oproti nim co ztratit. U nich by naopak mohlo dojít k určitému podcenění a my bychom mohli vyhrát.

Ve chvíli, kdy klub opouštěla dvojice Hudáček - Turek se trenér Pouzar nechal slyšet, že by vedle vás uvítal v týmu ještě jednoho kvalitního gólmana. Myslíte, že svými výkony jste mu podobné úvahy vyhnal z hlavy?
To nevím. Tohle záleží na vedení, jestli usoudí, že podávám dobré výkony, nebo jestli zjistí, že by měl přijít někdo jiný. V hokeji platí to, že člověk nemá nikdy nic jistého a nikdy nevíte, co přijde zítra.

Díky a hodně štěstí.

Extraligové statistiky Josefa Kučery

2001/02  HC České Budějovice   4   153   8   3,14    95   91,58%  0   0   0
2002/03  HC České Budějovice   5   136  10   4,41    82   87,81%  0   0   0
2003/04  HC České Budějovice   8   482  19   2,37   251   92,43%  0   0   1

Vysvětlivky - První číslo za klubem znamená počet zápasů, následuje počet odchytaných minut, inkasované branky, průměr obdržených branek na zápas, střely na branku, úspěšnost, asistence, trestné minuty a utkání, odchytaná s čistým kontem.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....