Banes Motor České Budějovice
19.10.2003, Antonín Vansa

Turek se obává výměny na sever Čech

13. října oznámilo vedení HC ČB ukončení činnosti v klubu dvojici českobudějovických hráčů. Filip Turek i Vladimír Hudáček se od té doby připravují individuálně. „Na led jezdíme s juniory a využíváme posilovnu," říká střední útočník, který cítí, že výměna do jiného klubu je na spadnutí.
Rád bych začal trochu více v minulosti. Co jste říkal tomu, když vedení klubu angažovalo na post hlavního kouče Jana Nelibu?
Mně osobně to nevadilo. Já jsem jej jako trenéra vůbec neznal a navíc nemá cenu se tím zabývat. Hráči stejně příchod trenéra neovlivní. Ale žádné problémy z mé strany nebyly.

Zkušený kouč, který loni dotáhl Vsetín do play-off, vydržel u týmu jen sedm kol. Říkají se i takové věci, že za jeho odchodem stála zkušená osa týmu...
To ne. On byl jen zvyklý na to, že trénoval Vsetín, kde hrají veskrze mladí kluci. Já jsem nedávno četl zajímavý názor, myslím, že to bylo ve Sportu, a psal to Antonín Stavjaňa, který mluvil o tom, že každé město má svou hokejovou tradici, která se projevuje už v přípravě žáčků. Tím pádem je právě rozdíl trénovat Vsetín a Budějovice. To jsou zcela dvě odlišná hokejová města. Trenér by si měl vybírat mužstvo i podle toho, jaký vyznává styl hokeje.

Takže souhlasíte s názorem Luboše Roba, který v novinách prohlásil, že styl hokeje, který chtěl do mužstva vnést, byl na budějovické poměry zcela neadaptovatelný?
To je těžké říct. To mužstvo, které měl zde, nebylo na ten jeho styl stavěné. Vypadá to, že se tu do budoucnosti staví jiné mužstvo, třeba by teď už uspěl.

Co říkáte názorům, které hovoří o tom, že jiný, než trenér z jihu Čech, nemá šanci u českobudějovického extraligového týmu uspět?
To je nesmysl. V minulosti najdeme spoustu nebudějovických trenérů, kteří se tu prosadili.

K týmu se po 8.kole vrátil stejně jako loni trenér Jaroslav Pouzar. Budějovice pod jeho vedením znovu ožívají. V čem se jeho tréninkové dávky liší od toho, co zde chtěl zavést Jan Neliba?
Takhle, je veliká škoda, že loni odmítl z rodinných důvodů pokračovat u týmu. Je opravdu škoda, že nevedl tu letní přípravu on a nevybral si hráče, které sám chtěl v tom mužstvu vidět.

Ještě jednou bych se vrátil k Janu Nelibovi. Před začátkem sezony si nechal od generálního manažera vypsat výši smluv jednotlivých hráčů, aby mohl na ty nejlépe placené vyvíjet větší tlak. Není tajemstvím, že vy jste tu smlouvu měl jednu z nejvyšších. Cítil jste z jeho strany určitý tlak?
Já jsem s Nelibou žádný problém neměl. Od trenéra jsem žádný tlak nepociťoval...

...spíše ze strany vedení?
No. Je trochu divné, když si trenér nechá říct, kolik který hráč bere. To jsem ještě nezažil. I kluci z ostatních oddílů na to koukali celkem vyjeveně.

Ani při Vašem zahraničním angažmá?
Ne. Já taky nechodím za vedením, aby mi řekli, kolik bere trenér. Ale to je věc vedení, když mu to řekne.

Rád bych se Vás teď zeptal, jak vypadalo to pondělní dopoledne, kdy jste byli spolu s Vláďou Hudáčkem vyřazeni z týmu?
Já jsem přišel v pondělí ráno, to bylo po tom Liberci, na trénink a hned jsem viděl, že tam Ruda Suchánek nemá věci. Ptal jsem se někoho, co se děje, kde je Ruda a dozvěděl jsem se, že skončil. A za chvíli přišel manažer, svolal si nás všechny i s trenéry a oznámil, že už mu došla trpělivost a že u týmu s okamžitou platností končí Hudáček a Turek.

Dají se vůbec popsat pocity, které jste v tu chvíli měl?
To byl hodně nepříjemný pocit. Já už jsem si kolikrát říkal, třeba po tom Kladnu, kdy jsme je tlačili a zase jsme prohráli, že kdyby mne někam vytrejdovali, tak se snad ani nemohu zlobit. Ale večer se mi to vždy rozleželo v hlavě a zase jsem měl strašnou chuť tu hrát a bojovat za ten tým. Ale ve chvíli, kdy jsem se to dozvěděl, tak jsem měl fakt strašně nepříjemný pocit.

Z počátku jste se ale trochu herně trápil, ne?
Neříkám, že bych se ze začátku sezony potkal s nějakou úžasnou formou, ale herně jsem na tom nebyl hůře než ostatní. Nechápu, proč na mne byl pan Pařízek tak nabroušený.

V den Vašeho vyhazovu jsem mluvil s generálním manažerem Pařízkem, který na připomínku ohledně Vašich kanadských bodů reagoval slovy, že všichni v lize ví, jak je to s druhými asistencemi a že jste dal k tomu jeden gól do prázdné branky. Nemrzela Vás ta slova?
Toto mě určitě hodně mrzí. Já jsem nikdy nebyl takový, abych jezdil za rozhodčími a hlásil si nějaké druhé nahrávky. A ohledně toho gólů. Asi jsem ho neměl dávat, nebo neměl platit. Vnímám to jako určité pošpinění mé osoby.

Mužstvo začalo ročník katastrofálně a v době, kdy jste od něj odcházeli, mělo jen tři body na kontě? Proč byl ten start do sezony tak moc strašný?
Bylo to o psychice a o zraněních. Viděl jsi, že jak se vrátili Štrba s Bartošem, tak ta hra šla rapidně nahoru. Věřím, že to mužstvo by se zvedlo i kdybych tam byl nebo nebyl.

Nebylo něco shnilého uvnitř kabiny?
Ne. Vůbec ne.

A měli jste třeba za těch dvanáct kol, co jste letos v týmu působil, nějaké sezení? Neměli jste potřebu vyříkat si, co je špatně?
Každý to prožíval nějak sám. Vždy se o tom třeba bavili tři lidi, ale aby jsme si všichni sešli a řekli si, že nehrajeme nic, to nebylo. Každý to prožíval sám.

S formou se na začátku sezony nepotkal ani brankář Vladimír Hudáček...
Vláďa formu neměl, jako jí nemělo celé mužstvo. Nemůžeme to házet na něj! Hráli jsme špatě všichni. Vláďa ví, že mu to nešlo tak, jako loni a docela dost ho sžíralo. Ale my jsme mu tu jeho pozici nijak neulehčili.

Vy jste spolu velcí kamarádi. Vláďa Hudáček se po vyřazení uzavřel do sebe a nechce s nikým komunikovat. Mluvil jste s nim, jak teď tyto dny prožívá?
U něj je to trochu těžší, protože shánět místo jako brankář je teď daleko složitější. Ale na zbytek se musíš zeptat jeho.

Nenastalo u něj určité uspokojení po té loňské sezoně, kdy Budějovice vychytal do play-off?
Já myslím, že ne.

V pondělí to bude týden po Vašem vyřazení z kádru Budějovic. Jak se připravujete?
Smíme chodit trénovat na led s juniory, nebo můžeme chodit do posilovny. Tak to s Vláďou využíváme.

Schyluje se prý k Vaší výměně. Víte vy sám, která mužstva o Vás mají zájem?
Já to bohužel vím. Byly tam nějaké týmy, některé už ze hry vypadly, ale já mám takové zlé tušení, že to bude Liberec. Ale já to neovlivním, to je v rukou generálního manažera.

Do toho vážně nemůžete mluvit?
Ne. Jen čekám, kde skončím.

Soudě podle Vašeho výrazu byste nebyl s angažmá v týmu Bílých Tygrů příliš spokojen...
Ne. To je hrůza. Nemám nic proti Liberci, proti hráčům nebo týmu, chraň mne Bůh, ale cítím, že když tam půjdu, tak skočím z bláta do louže.

Položím Vám posledních pár otázek - Jak budete vzpomínat na České Budějovice?
Určitě v dobrém. Prožil jsem tu krásných 12 sezon a budu vzpomínat na to lepší. Na to horší člověk časem zapomene.

Ale asi u Vás zůstane pocit určité křivdy...
Přišlo mi líto, co se o mě napsalo ohledně produktivity. To mne mrzelo

Po sezoně Vám končí smlouva, že? Jak to s Vámi bude v létě?
Po sezoně je to dobré, protože si budu moci vybrat mužstvo, které budu chtít...

...nehrozí u Vás to, co u Petra Sailera, jenž odešel do Slavie a letos už opět hraje v dresu HC České Budějovice?
Myslím, že ne.

Je možné, že se ještě někdy objevíte v budějovickém dresu?
O to už asi nebude zájem.

Hodně štěstí a díky.

Vyjádření generálního manažera HC ČB ing. Jaroslava Pařízka k tomuto rozhovoru naleznete zde.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....