Banes Motor České Budějovice
18.10.2003, David Lukeš

Do Vítkovic pro první body z venku

Tým Českých Budějovic může svým fanouškům připadat jako Šípková Růženka. Zatímco v úvodu sezóny z tohoto přirovnání mohli mít pramalou radost kvůli hlubokému hernímu komatu svých oblíbenců, v současné době již jejich srdce plesají, neboť, soudě především podle posledních domácích střetnutí, se Růženka opět probouzí k životu.
Píchnout opětovně do prstu se jí pokusí hokejisté Vítkovic, kteří HC ČB přivítají ve svém přechodném azylu na Sareze v Porubě. Což činí rozdíl jen několika málo kilometrů, zeměpisně už ale za řekou Odrou ležící Poruba na rozdíl od moravských Vítkovic patří do Prajzska ve Slezsku.

Pokud bychom měli hledat chyby pouze v cizích vodách, pak jednou z příčin hlubokého herního útlumu Jihočechů v první čtvrtině soutěže byli právě borci z opačného koutu republiky. Budějovičtí svůj první zápas ve Zlíně neprohráli nijak ostudně 3:5 a obecně se čekalo, že si spraví chuť na soupeři, jemuž před sezónou odborníci nevěštili úrodný rok. V létě se spekulovalo o finanční síle ostravského klubu, který navíc opustily opory Tesařík s Moravcem, údajně právě kvůli problémům s penězi. Jenže ouha, Vítkovice skutečně na jihu Čech nepředvedly výraznou individualitu, ale po kolektivním a maximálně zodpovědném výkonu zvítězily zaslouženě 4:1. Naopak zklamaly domácí osobnosti, které podaly bezkrevný výkon. "Přijde mi, že Budějovicím nehrají hráči, na nichž by měly výkony týmu stát a padat," prohlásil tenkrát na pozápasové tiskovce vítkovický trenér Ladislav Svozil, zatímco domácí funkcionáři se museli kousat do rtů. V následujících střetnutích psychicky nahlodaní Jihočeši nezvládli do vítězného konce dovést solidně zahrané zápasy v Plzni a doma se Spartou a krize byla na světě. Na druhou stranu Ostravané trpělivě sbírali bodík po bodíku. V příštích pěti duelech si čtyřikrát vydobyli možnost rozhodnout v prodloužení a to se jim i dvakrát podařilo.

Jenže se 14. kolem je už situace poněkud odlišná. Budějovičtí se sice pomalu, ale jistě zvedají. Po minulém černém víkendu zvládli obě střetnutí ve všedním týdnu. V úterý téměř bezvadnou obrannou hrou dovedli utkání se Slavií k důležité bezbrankové remíze, která jim vrátila sebevědomí a v pátek už rozdílem třídy přehráli silný celek Zlína. Konečně se prosadily i zmiňované opory. Trefili se Rob, Jasečko i rekonvalescenti Bartoš se Štrbou, který navíc přidal dvě asistence. Radek Bělohlav, na ledě většinou téměř neviditelný, ale odvádějící množství černé práce, si připsal tři plusové body. Další parádní domácí představení si na svůj štít připsal v brance Josef Kučera. V posledních třech domácích střetnutích propustil za svá záda pouhé dva góly, na letošní HC ČB věc téměř neskutečná! Pomalu se vyprazdňuje i marodka. Bartoš se Štrbou už naskočili do hry, v nejbližší době by měl na led vyjet i Rachůnek, jen Gýnu čeká ještě několik týdnů odpočinek.

Na druhé straně Vítkovičtí si po posledním vítězství nad Plzní v poměru 4:0 v 8. kole nepřipsali ani jednu výhru. Během dalších šesti zápasů natrhali pouze tři body za tři plichty a rázem se na osmé příčce musí strachovat o postavení v elitní společnosti zajišťující play-off. Ostravany navíc sužují zranění klíčových hráčů. Dlouhodobě zraněného Jurečku následovali Vala s bolavou páteří a křídlo první formace Krayzel, který v uplynulých dnech podstoupil operativně odstranění rakovinového nádoru varlete. Tím se úplně nabourala útočná síla Vítkovic, když ke Kaděrovi s Burgrem naskočil mladý Olesz, místo Valy alternuje v centru druhého útoku Aleš Padělek a na Petra Míku, který si získal naše sympatie loňským působením v Budějovicích, zbylo místo až ve čtvrté útočné lajně.

Všichni určitě věříme, že si Jihočeši v neděli 19. října připíší první bodový zisk z ledu soupeře. Utkání začíná v 17 hodin a Vy můžete být při tom s naším on-line přenosem.

Sestava Vítkovic z posledního zápasu v Liberci:
Trvaj - Seman, Černošek, Kowalczyk, Zápotočný, Ficenc, Chmelíř, Dresler - Kaděra, Burger, Olesz - I.Padělek, A.Padělek, Krenželok - Irgl, Hubáček, Tomášek - Míka, Hulva, Kumstát. Trenéři: Svozil, Tomášek.
Sestava HC ČB ze zápasu se Zlínem:
Kučera - Jasečko, Mucha, Babka, Kolda, Jindra, Kotaška - Bělohlav, Štrba, Bartoš - Sailer, Kaňkovský, Rob - Ondřej, Kristek, Šimánek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....