Banes Motor České Budějovice
03.03.2017, Miroslav Mayer

Juniorka postoupila. V play-off vyzve Kladno

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po delší době zaznamenala juniorka výraznější úspěch, když dokázala postoupit mezi nejlepších osm týmů a zahraje si play-off. Navíc bude hrát se soupeřem, kterého letos v obou zápasech porazila. Série se hraje na čtyři vítězná utkání a začíná se už tuto neděli na Kladně. Budvar aréna pak přivítá zápasy ve čtvrtek a v pátek.

Mnoho let jsme vždy před začátkem sezony byli ubezpečováni trenéry mládeže, že účast v play-off je jasný cíl a mužstvo na to má. Loni hrála play-off fakticky všechna mužstva, kromě posledních dvou. Pořádné vyřazovací boje tak hrála juniorka naposledy v sezoně 2008/2009, kdy vypadla v semifinále ve Vítkovicích. Družstvo tehdy začal trénovat Milan Kupka, který v průběhu sezony odešel k prvnímu týmu, a zbytek ročníku byl hlavním trenérem Karel Soudek a jako asistent pomáhal také současný trenér Luboš Rob. Ze známějších hráčů byli v týmu třeba Roman Horák, Roman Vráblík, Šimon Hrubec, Bohumil Jank, Stanislav Dietz a další.

Letos se svaz rozhodl udělat soutěž zajímavější a play-off hraje jen osm týmů. Před sezonou se nechal současný trenér Luboš Rob slyšet, že tento systém považuje za spravedlivý a jeho tým se do závěrečné části probojuje. Nutno říci, že svůj slib splnil. Juniorka HC Motor dokonce i nějaký čas vedla soutěž a nakonec obsadila páté místo, což je velký úspěch, který se nečekal.

Co stojí za úspěchem juniorky?

Určitě je to trenérská práce dvojice Rob–Kupka, která tým na sezonu dobře připravila. Dalším a zřejmě největším faktorem je osobnost brankáře Jiřího Patery. Jeho statistiky hovoří za vše. Odchytal třetí největší počet minut a má největší počet zákroků ze všech brankářů v soutěži. K tomu přidal největší procento úspěšnosti a dvě čistá konta. Všechna vítězství, kterých juniorka dosáhla, byla pouze tehdy, pokud byl v brance právě on. Byl a je to naprosto klíčový hráč pro českobudějovické juniory. Pokud on zachytá svůj standard, může dojít Motor daleko.

Do obrany má juniorka poměrně dost hráčů, kteří mohou nastoupit. Osm jich sehrálo více než deset zápasů. Bodově je na tom nejlépe Roman Tintěra 24 (4+20), který skončil na devátém místě mezi obránci. Hned čtyři obránci dosáhli více než deseti bodů.

V útoku ovšem moc přetlak není. Jako kometa odstartoval ročník Ondřej Šulek, který jeden čas vedl bodování celé soutěže, a ač odehrál jen 22 zápasů, dosáhl na 39 bodů (21+18) a skončil v týmovém bodování druhý. Králem týmu se stal Jan Bárta, který odehrál 42 zápasů a dosáhl na 47 bodů (23+24), což stačilo na celkové třinácté místo. Slušné produktivity dosáhl také Tomáš Guman, který odehrál 21 zápasů a získal 34 bodů (20+14). Navíc dal nejvíce vítězných branek v celé soutěži, a to sedm. Celkově jen 13 hráčů odehrálo více než 10 zápasů a jen sedm hokejistů více než polovinu všech zápasů. Právě útok může být kamenem úrazu, protože z osmičky postupujících mají Jihočeši druhý nejnižší počet vstřelených branek.

Motor letos Kladno dvakrát porazil

Systém soutěže letos svedl Jihočechy s Kladnem jen dvakrát proti sobě. První zápas se odehrál 19. 11. na Kladně a Motor vyhrál těsně 2:1, když Patera pokryl 35 střel soupeře. Druhý se pak v Budvar aréně hrál na konci ledna a domácí vyhráli opět po boji 5:4sn. Budějovičtí vedli už 4:1 a ještě 5:4, ale nakonec v nájezdech rozhodl Tomáš Guman.

Zdá se, že je lepší začínat play-off doma, ale právě Jihočeši mají lepší bilanci na hřištích soupeřů než doma. Venku totiž získali druhý nejvyšší počet bodů v celé soutěži, což si výrazně pokazili ke konci soutěže, když ze sedmi zápasů vyhráli jen dva.

Rozpis zápasů čtvrtfinálové série

neděle 5.3. Kladno–Motor
pondělí 6.3. Kladno–Motor
čtvrtek 9.3. Motor–Kladno
pátek 10.3. Motor–Kladno
neděle 12.3. Kladno–Motor
úterý 14.3. Motor–Kladno
čtvrtek 16.3. Kladno–Motor
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....