Banes Motor České Budějovice
02.03.2017, Miroslav Mayer

Kamila Hansová slaví sedmdesátiny

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Hokej je hlavně doménou mužů, i když ženský hokej v poslední době u nás získává na popularitě, stále v něm dominují muži. V tomto mužském prostředí se nachází jen málo žen, ale najdou se. Ovšem žena trenérka je naprostou výjimkou. V Českých Budějovicích se můžeme pochlubit, že máme na trenérském postu zástupkyni něžného pohlaví. Mnoho let se všichni své první krůčky na ledě učili od Kamily Hansové. Tato šarmantní dáma se právě dnes dožívá v plném zdraví sedmdesáti let. Gratulujeme a děkujeme za všechno.

Osobně jsme se s Kamilou Hansovou setkal poprvé jako otec mladého hokejisty, kterého někdy ve čtvrté třídě dostala na starost (celý tým) a měla zlepšit techniku bruslení všem malým hokejistům. Někdy v té době začala už pravidelně vést přípravku a měla svoji „školičku bruslení“. I já jsem si musel vyslechnout od přítomných otců, hlavně bývalých hráčů, že „ženská je nenaučí hokejově bruslit, ale krasobruslit, a to je úplně jiné bruslení.“ S nedůvěrou se musela v začátcích potýkat skoro ze všech stran.

Tehdejší manažer mládeže pan Jaroslav Liška si ji vybral, aby naučila děti v přípravce bruslit. Ona překonala nedůvěru pravověrných hokejistů a obhájila si své místo v klubu. Sám jsem s ní dělal pár rozhovorů a později jsem si s ní jen nezávazně povídal. Svou práci dělá s radostí a je na ni hrdá. Pracovala nejen pro mládež, svoji techniku bruslení si k ní chodili zlepšovat i tehdy extraligoví hráči. Naučila už bruslit desítky a možná stovky mladých chlapců i děvčat, kteří prošli přípravkou Motoru. Někteří v hokeji dál nepokračují, ale někteří hrají stále a určitě si vzpomenou, kdo je učil pořádně bruslit a zdokonalovat techniku bruslení. Mimo led také pomáhá s kompenzačním cvičením žáků i mládeže. Do dneška byla neodmyslitelnou součástí mládežnického hokeje v Českých Budějovicích. Po letošní sezóně paní Hansová ukončí svoji činnost jako trenérka přípravky..

Většinou se vzpomíná na trenéry, kteří něco vyhráli nebo přímo se podíleli na výchově hvězdy. Bruslení je ale základ hokeje, a ten, kdo hráče naučil bruslení a dal jim základy do další práce, většinou zůstává zapomenut. Za mě a za všechny, kteří se s Kamilou Hansovou kdy setkali, chci nejenom popřát všechno nejlepší do dalších let, ale chci i poděkovat za všechno, co pro hokej v Českých Budějovicích udělala. Pokud se podaří postup do extraligy, bude pod ním i nenápadný podpis dnešní oslavenkyně.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....