Banes Motor České Budějovice
10.09.2003, Tomáš Kučera

57 milionů důvodů pro play-off

Dva dny před startovním výstřelem nového ročníku Tipsport extraligy se konala v prostorách Budvar Arény předligová tisková konference HC České Budějovice. Vedení spolu s trenéry odkrylo cíle a představy, které by měly provázet tým v celé následující sezóně. Letošní rozpočet zní - 57 milionů pro první mužstvo - a podle slov generálního manažera je plně pokryt.
Generální manažer klubu pan ing.Pařízek nejprve oficiálně představil oba nové trenéry – Vladimíra Caldra a Jana Nelibu – a znovu zopakoval, že žádný z nich není asistentem a oba mají stejné pravomoci. Poté zhodnotil přípravné období: „Celá příprava proběhla přesně dle představ a plánů našich i trenérů a byla velice kvalitní. Věříme tedy, že se promítne do sezóny a hlavně, že se týmu konečně po několika letech podaří start, který je velmi důležitý.“

Trenér Caldr pak doplnil: „Příprava se skutečně vyvedla a od soustředění na Lipně, přes turné ve Švýcarsku, až po přípravné zápasy v domácích podmínkách naplnila naše očekávání.“ Všech 14 přípravných duelů zjevně napomohlo dokonale zmapovat rodící se tým. „Dva měsíce jsme zkoušeli jednotlivé hráče v různých formacích a postech a dnes mohu říci, že sestava, která nastoupila v poslední přípravě s Pískem, bude sestavou pro následující extraligové utkání ve Zlíně,“ potvrzuje trenér Neliba, „samozřejmě až na to, že bude chytat Hudáček, který je podle mého jedním z nejlepších gólmanů v soutěži,“ doplnil známý fakt. Kvalitní kádr v počátku sezóny dává možnost hrát utkání na 4 útočné řady a tento úmysl potvrdil i trenér Neliba: „Ano, chceme rozložit zátěž na čtyři útočné formace doplněné třemi obrannými dvojicemi.“ Trenérský bard pak vyjevil, jak se mu jeví hráčský kádr ve srovnání s předchozím působením ve Vsetíně: „Bezpochyby jsou tu hokejovější hráči, ale je třeba si uvědomit, že to není vše.“ „My potřebujeme aby ti Turkové a Štrbové, kteří hokej umí, začali na ledě skutečně cedit krev za klub,“ utvrdil přítomné ve své filozofii kladenský patriot Neliba.

Sponzorské zázemí pak odkryl prezident klubu RNDr.Podlaha a generální manažer ing.Pařízek: „Rozpočet pro letošní ročník činí 57 milionů korun a pokud budou splněny všechny smluvní náležitosti, je naplněn a klub je naprosto ekonomicky zajištěn.“ Otázka sponzorů je i přesto pro klub velmi složitá. Novým sponzorem se sice stala počítačová firma Libra Electronics s.r.o., zastupovaná ve správní radě panem Bryxem, ale na druhou stranu klub opustila firma Kooh-i-noor, která bude nadále jen řadovým přispěvatelem. „Realita ekonomického prostředí v Jihočeském kraji je bohužel taková jaká je. Většina velkých firem sídlí v Praze a našemu klubu pomáhají vlastně pouze jihočeští partneři,“ glosuje ing.Pařízek ožehavou sponzorskou situaci, „snažíme se sehnat velkou titulární firmu, která by měla například zájem o reklamu v názvu klubu, ale nedaří se nám to, proto chceme sehnat i nějakého sponzora, který není spjat pouze s tímto regionem,“ dokladuje snažení své i celého vedení generální manažer.

Problematiku rozpočtu ještě naťukl zástupce správní rady klubu a jednoho z hlavních sponzorů ing.Lošek, předseda dozorčí rady firmy Motor Jikov a.s.: „Na první místo zkrátka nemyslíme, protože náš rozpočet je oproti jiným týmům možná poloviční, ale i přes tento fakt si dáváme smělé cíle.“ To dokladovala i slova ing.Pařízka: „Chceme jednoznačně hrát na play-off a v základní části si vytvořit co nejlepší pozici.“ „V žádném případě nechceme sestupovat z loňské tendence.“

Závěrem ing.Pařízek odkryl i strategii klubu ve směru k hráčům: „Doufáme, že se opět podaří zabudovat do týmu naše mladé odchovance, protože to je cesta, kterou se klub chce ubírat.“ „Přestupy chceme řešit situaci jen výjimečně, když potřebujeme zacelit nějaké díry, jako se stalo v případě odchodu Michálka a příchodu Kristka.“ Prezident Podlaha pak ještě vypíchl zajímavou skutečnost: „Noví trenéři chtěli znát i výše smluv hráčů, protože i podle peněz, které berou, je třeba na ně vytvářet potřebný tlak.“ I podle tohoto zjištění je vidět, že klub chce kráčet směrem kupředu a přešlapování na místě, které kdysi možná charakterizovalo jihočeský klub, dávno není na pořadu dne.

Jak slova vedení klubu hráči změní v činy se uvidí už v pátek ve Zlíně a v neděli v Budvar Aréně, kde se domácím fanouškům Jihočeši poprvé představí v duelu s Vítkovicemi. Noví trenéři, noví hráči a i krásné nové dresy jsou jim určitě pro začátek lákavou návnadou.

Složky, které nejvíce naplňují rozpočet HC ČB:
1) Reklamní práva
2) Prodej hráčů
3) Vstupné (mimochodem za celý loňský rok se prodalo 630 permanentek a letos jen dosud je objednáno na 940 celosezónních vstupenek)

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....