Banes Motor České Budějovice
08.09.2003, Antonín Vansa

Problémy s výstrojí Hudáčka nejspíše minou

S tím jak extraliga stojí ve startovních blocích, začínají být na hráčích patrné první známky nervozity. To se však netýká brankáře HC České Budějovice, Vladimíra Hudáčka. Při tréninku vypadá velmi vyrovnaně a každou chvíli doprovází drobné nezdary svých spoluhráčů huronským smíchem. „Jsme v klidu," mluví za tým sympatický hokejista.
Za týden touto dobou za sebou budete mít první dva extraligové duely. Těšíte se na začátek soutěže hodně?
No jasně! Skončí období, kdy se prakticky jen trénuje, protože ty přátelské zápasy nemají takovou úroveň a takové tempo. A hlavně je to o lidech. Až budeme hrát mistrák, tak přijdou a bude úplně jiná atmosféra.

Je před začátkem extraligy v týmu cítit napětí?
Zatím ne. Jsme v klidu.

Jak jste na nový ročník připraveni. Hráči podle toho, co tu bylo k vidění včera na tréninku, už jsou asi se silami na konci...
Je pravda, že se trénuje hodně, ale my věříme v to, že co natrénujeme nyní, tak v sezoně jakoby najdeme.

Přípravu vedla nová trenérská dvojice Neliba - Caldr? Vám, jako brankářům, se trénink změnil?
Každý trenér vede přípravu po svém, ale speciálně u nás se nic nezměnilo. My musíme furt chytat ten puk (smích).

Poslední dva duely odchytal Jan Chábera, ale přesto brankářem číslo jedna budete zcela jistě Vy...
Bylo naplánováno, kdo bude jaký přípravný zápas chytat a to druhé, to je otázka na trenéry...

Jak Vy osobně hodnotíte mladého brankáře Cháberu?
Já jsem ho viděl jen ve dvou zápasech a chytal solidně, tak uvidíme. Jsou to přeci jen přátelské zápasy, ty toho moc neukáží. Hodnotit to budeme, až odchytá pár zápasů v lize.

Vyhovuje Vám, že Vám bude krýt záda Chábera, nebo byste měl raději za sebou někoho zkušenějšího?
Tohle já vůbec nebudu hodnotit, to není otázka pro mne.

Ale nějaký názor přece...
...jako brankář nad tím nemůžu přemýšlet. Já jsem tam od toho, abych chytil co nejvíce střel, ne abych koukal kdo je na střídačce.

Hm. Extraligu zahajujete na stadionu Luďka Čajky ve Zlíně. Vy budete znovu asi dvojnásobně motivován, ne?
Určitě! Z loňska máme ve Zlíně velmi dobrou bilanci, takže já věřím, že v ní budeme pokračovat. Jedeme si tam jednoznačně pro tři body.

Do týmu přišel Jarda Kristek, takže na vypisování prémií za výhru jste už dva...
(smích) Já určitě něco, jako vždy, vypíšu. Většinou to bývá 1 000 korun za bod, takže doufejme, že přispěju hned trojnásobkem (smích).

Mluvíte o tom, že ze Zlína chcete přivézt tři body. Máte tip na výsledek?
O výsledek nejde, hlavně abychom vyhráli...no přinejhorším, abychom přivezli bod.

První dva duely máte relativně jednoduché. V pátek ve Zlíně, v neděli porpvé v Budvar aréně s Vítkovicemi. Myslíte si, že máte ideální předpoklady k tomu, dobře vystartovat do nového ročníku?
Nevím, proč by měl být Zlín slabý soupeř...

...loni prakticky hráli bez brankáře a nově příchozí Murín se hned v přípravě zranil.
Co já vím, tak Murína nahradil Altrichter a to je stejně kvalitní, ne-li lepší brankář, kromě toho jeden hráč mužstvo nedělá. To samé platí i o Vítkovicích, kde odešel Moravec. Teprve první čtvrtina soutěže ukáže, kdo bude v sezoně silný a kdo slabý.

Budějovice v létě zaznamenaly velký odliv útočné síly, takže na Vás bude ten tlak asi ještě větší než loni. Jste raději, když na Vás výkon týmu stojí?
Těžko říct, já si tohle nějak nepřipouštím. Já jdu do každého utkání s jednoduchým předsevzetím - pustit co nejméně branek a pomoci tím týmu k výhře, je jedno k jaké. Samozřejmě, že pro brankáře není moc dobrá vizitka, když se vyhraje 7:5, ale i to je vítězství.

Jaké Vy osobně máte cíle pro novou sezonu?
Já osobně? Já chci hrát play-off a s týmem bychom chtěli republice ukázat, že hokej hrát umíme. Rádi bychom na každý zápas naplnili budějovický zimák a udělali z něj nedobytný hrad. Kvůli lidem si přeji, aby to bylo lepší než loni, kdy jsme více zápasů vyhráli venku než doma.

APK pro letošní sezonu zavedla přísnou kontrolu brankářské výstroje...co tomu kroku říkáte?
Já jsem to zažil na mistrovství světa a myslím si, že je to normální jev. To, že se to zavedlo konečně už i u nás, nasvědčuje tomu, že se v tomto ohledu konečně přibližujeme světové scéně. Já teď jen doufám, že všichni brankáři budou mít stejné měřítko.

Vy tedy výstroj přeobjednávat nebudete?
Ne. Já si objednávám výstroj u dodavatele a neovlivním, zda mi přijde model evropský, nebo model NHL. Záleží na dodavateli, zda ta výstroj, co mi poslali, projde, nebo ne. Na mistrovství mi to prošlo, tak snad s tím žádné problémy mít nebudu.

Děkuji za rozhovor a hodně štěstí do nové sezony.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....