Banes Motor České Budějovice
05.09.2003, Antonín Vansa

Kádr jsme uzavřeli a myslíme si, že je kvalitní, věří Pařízek

Od poloviny srpna hledali budějovičtí trenéři ve spolupráci s generálním manažerem celku ing.Jaroslavem Pařízkem chybějící dílek v puzzle, zvaném soupiska extraligového týmu HC České Budějovice. V Pátek stvrdil podpisem nové smlouvy svůj příchod útočník Jaroslav Kristek. „Tím jsme kádr uzavřeli," konstatuje Pařízek.
Jaroslav Kristek se před začátkem letních příprav jednotlivých klubů vrátil ze svého zámořského angažmá ve Spojených státech amerických, kde odehrál pouze šest zápasů za první tým Buffala Sabres. Jako novou posilu si jej vyhlédl třetí tým sezony 2002/03, Sparta Praha. „My jsme o Jardovi věděli. Věděli jsme, že se vrátil ze zámoří do Sparty, kde ale zhruba před čtrnácti dny přišel o svou pozici, protože v kádru Sparty byl přetlak středních útočníků. Tudíž jsme se spojili jak se Spartou, tak i s hráčem samotným a zahájili jsme jednání," popisuje generální manažer Pařízek námluvy, které začaly poté, co se z kempu týmu Columbusu Blue Jackets vrátil s nepořízenou forvard Martin Paroulek. Celá situace okolo možného příchodu čerstvého reprezentanta Kristka gradovala nezvykle rychle a již v pátek 5.září v devět hodin ráno se Jaroslav Pařízek domluvil na podmínkách transferu se zástupci pražského klubu. „Pochopitelně jsme museli od Sparty převzít podmínky smlouvy, jen jsme drobně ten kontrakt upravili na naše podmínky, s čímž ale Jarda i jeho agent souhlasili. Jarda Kristek u nás tedy nakonec podepsal dvouletou smlouvu, kterou popřípadě můžeme ještě o rok prodloužit," popisuje Pařízek zákulisní jednání.

Zlínský odchovanec ale nebyl jediným hráčem, o něhož budějovické vedení stálo. Ve spolupráci s trenéry sestavil Pařízek seznam možných posil. Žádná skutečně veliká ryba však v budějovických sítích neuvízla. „My jsme eminentně stáli o Honzu Marka, doufám, že se nebudu opakovat, když řeknu, že dohoda již byla téměř na spadnutí a my jsme věřili, že Honza u nás podepíše smlouvu. Nakonec skončil, jak všichni dobře víme, ve Spartě," zklamaně říká Pařízek a jedním dechem dodává, „Od té chvíle nám nastaly velké starosti s tím, abychom do týmu sehnali skutečnou kvalitu. Věděli jsme totiž, že v prvním kole bude na sto procent draftovaný Milan Michálek a zřejmě odejde do NHL, k čemuž ale do 15.července nedošlo. Mysleli jsme si, že u nás ještě pro tuto sezonu zůstane, ale deset dní před uzávěrkou přestupů hráčů z Evropy do zámoří Michálek začal znovu vyjednávat se San José, kde také nakonec podepsal smlouvu," vrací se ke kauze "Michálek" manažer klubu. Poté, co "Žraloci" úspěšně zlanařili českobudějovický talent, objevily se v tisku informace o jednáních mezi jihočeským klubem a urostlým centrem Caroliny Hurricanes, Josefem Vašíčkem. „My jsme věděli, že nemá v Americe podepsaný kontrakt, ale stejně tak dobře jsme věděli, že Vašíček Carolině na 80% podepíše. Od Michálkova odchodu jsme už jednali prakticky jen o dvou jménech. Tím jedním byl Vašíček a tím druhým Jarda Kristek, a já jsem velmi rád, že jsme ho do týmu získali," mne si ruce ing.Jaroslav Pařízek.

Přesto se však Mgr.Vladimír Caldr nechal nejednou slyšet, že by v týmu viděl rád středního útočníka. Ve statistikách je Jaroslav Kristek veden jako univerzální útočník. V rámci tréninku se navíc zařadil po bok Jiřího Šimánka a Zdeňka Ondřeje, přičemž Jan Neliba před Kristkovým příchodem avizoval, že na postu centra nejspíše bude nastupovat právě Jiří Šimánek. „Jarda hraje v centru," podivuje se Pařízek a doplňuje se, „Na levém křídle mu bude hrát Jirka Šimánek a napravo Zdenda Ondřej. Alespoň tak mne informovali naši trenéři," vysvětluje a nově příchozí hokejista jeho slova potvrzuje, „Je to tak," říká tiše urostlý forvard. „My jsme Jardu kupovali jako ofenzivního hráče. Je to univerzál, to je pravda, ale u nás bude hrát buď v centru, nebo napravo. My máme levých křídel dost, nebrali jsme ho sem proto, aby bránil," analyzuje Kristkovo zařazení do sestavy Pařízek, ale rychle dodává, „Ale to říkám já. Hlavní slovo nakonec budou mít trenéři. Je jejich věc, jak ta konečná sestava bude vypadat," míní.

Příchod třiadvacetiletého hráče uzavřel přestupové léto v Českých Budějovicích. Ačkoliv se po vyřazení Petra Kořínka z německého EHC Freiburg hovořilo o jeho možném angažmá v Budějovicích, připravil si generální manažer klubu Pařízek zamítavou odpověď, stejně jako v případě exbudějovického Františka Mrázka, jenž se po příchodu Jiřího Dopity místa v základní sestavě vicemistra z Pardubic jen těžko dočká. „Posilování kádru pro tuto chvíli skončilo. K dalším příchodům může dojít samozřejmě v průběhu sezony, když si to vyžádá situace. Ale já si myslím, že ten tým je dostatečně silný na to, abychom hráli v té lepší polovině tabulky a přitáhli do hlediště Budvar arény co největší počet diváků," přeje si Pařízek.

Nejen příchod Jaroslava Kristka však musel v uplynulých týdnech a měsících vyřizovat bývalý trenér HC České Budějovice. Na testy do Buffala se chystá příští týden Michal Vondrka. „Michal dostal souhlas klubu a odlétá s Jirkou Novotným někdy příští týden. Uvidíme jak dopadne, zda se vrátí, nebo zůstane v Americe. Jeho případné účinkování v kádru budeme s trenéry hodnotit až po jeho návratu. Konkurence v útoku bude totiž velmi vysoká," myslí si Pařízek, jenž už ve spolupráci s Vladimírem Caldrem a Janem Nelibou rozhodl i hostování jednotlivých hráčů, kteří se letos nevešli do základní sestavy extraligových Českých Budějovic. „Pepa Kučera má střídavý start v Třebíči a podobně jsou na tom i Chábera, který bude chytat II.ligu v Jindřichově Hradci a Kubeš, jenž mimo to, že bude chytat za juniory, posílí druholigové Strakonice," dělá tečku za otázkou brankářů Pařízek a ke zbytku mužstva říká, „Co se týče obránců, tak jsme poslali Kotašku na hostování do Písku, kde mají vyřízený střídavý start i Mucha s Koldou. Ti dva ale jinak patří k nám do týmu a v případě potřeby jsou trenérům k dispozici," důrazně upozorňuje Pařízek, který jako tradičně poslal na hostování do ostatních jihočeských mužstev nejvíce útočníků. „Láďa Škoda, David Nedorost, Štěpán Hřebejk a Lukáš Květoň posílí podobně jako Mucha s Koldou Písek, ale jedná se také jen o střídavý start. Na tvrdé hostování odešli pouze Lála do Třebíče a Řehoř do Jindřichova Hradce," uzavírá Jaroslav Pařízek.

Jedinou stále nevyřešenou otázkou tak zůstává start Jána Muchy v extraligovém celku. Peter Bartoš se sice stále ještě nedočkal českého pasu, ale přesto je ing.Pařízek naladěn velmi pozitivně. „Peter by měl každým dnem získat české občanství," usmívá se spokojeně a dodává, „Prakticky je už vše vyřízené, teď se jen čeká na to, až mu naše ambasáda vyřídí české občanství. Do začátku extraligy by se mělo vše stihnout," předesílá klubový manažer Pařízek.

Jak tedy vypadá soupiska HC České Budějovice?

Číslo  Jméno              Post                datum narození

65    Vladimír Hudáček    brankář               28.října 1971
33    Jan Chábera         brankář               25.ledna 1984

3 Ján Mucha obránce 11.ledna 1984 7 Daniel Babka obránce 30.března 1972 9 Josef Jindra obránce 12.června 1980 38 Stanislav Jasečko obránce 5.prosince 1972 92 Rudolf Suchánek obránce 27.ledna 1962 26 Zbyněk Neckář obránce 22.září 1978 21 Ladislav Kolda obránce 16.října 1983 27 Vladimír Gýna obránce 27.září 1975 5 Lukáš Vomela obránce 25.září 1985 4 Petr Macháček obránce 19.října 1985

12 Peter Bartoš křídelní útočník 5.září 1973 8 Filip Turek centr 24.května 1972 20 Petr Sailer křídelní útočník 18.září 1975 11 Luboš Rob křídelní útočník 5.srpna 1970 13 Martin Štrba univerzální útočník 22.března 1976 19 Radek Bělohlav křídelní útočník 11.dubna 1970 78 Jiří Šimánek univerzální útočník 6.října 1978 29 Jaroslav Kristek univerzální útočník 16.března 1980 37 Zdeněk Ondřej křídelní útočník 2.srpna 1980 17 Štěpán Hřebejk křídelní útočník 28.května 1982 16 Vladimír Škoda centr 9.října 1983 25 David Nedorost univerzální útočník 22.března 1981 14 Lukáš Květoň křídelní útočník 3.května 1982 31 Tomáš Mertl centr 11.března 1986 82 Michal Vondrka křídelní útočník 17.května 1982

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....