Banes Motor České Budějovice
02.09.2003, Tomáš Kučera

Reprezentant Kristek míří ze Sparty na jih!

Vytouženou náhradou za odcházejícího Milana Michálka se stal další talent českého hokeje Jaroslav Kristek, který do Českých Budějovic přichází na přestup ze Sparty a podepíše smlouvu na dva roky s opcí. Hráč s bohatými zámořskými zkušenostmi se dnes představil v Brně, kde s reprezentací absolvoval přípravný zápas na první turnaj Euro Hockey Tour.
A právě v moravské metropoli se celý přestup dohodl. Budějovický generální manažer Pařízek odtud volal pro jihočechy tak povzbudivou zprávu: "Jsme s hráčem i se Spartou na všem domluveni. K sepsání smlouvy by mělo dojít nejspíš zítra, takže vše je prozatím stvrzeno jen podáním ruky, ale jeho příchodu do Budějovic nebude zřejmě nic bránit."

A kdože to vlastně do Budějovic přichází? Jaroslav Kristek je třiadvacetiletý odchovanec zlínského hokeje, který si extraligu poprvé zahrál už ve svých sedmnácti letech! Jako velký talent prošel všemi juniorskými reprezentačními týmy a neušel ani pozorným zrakům zámořských skautů. V roce 1998 ho draftoval tým Buffalo Sabres a mladík se rozhodl zkusit své štěstí v zámoří.

První sezóna v Tri-City (WHL) se mu náramně vydařila, když zaznamenal 86 kanadských bodů v 70 zápasech. Během této sezóny se Kristek zúčastnil i MS do dvaceti let a může se tak pyšnit titulem mistra světa této věkové kategorie! Pak ale v zámoří dva roky stagnoval a pomohla mu až změna týmu. Za Rochester Americans (AHL) zpočátku taktéž nezářil, ale v loňském ročníku došlo ke kýženému obratu. 15 branek a 17 asistencí mu vyneslo i první starty v NHL za Buffalo Sabres. Celkem se na ledě objevil v šesti duelech zámořské elitní soutěže.

V nadcházejícím ročníku už však moravský rodák nehodlal za mořem čekat na štěstí a vydal se zpět do vlasti. Zájem o něj mělo hned několik klubů, ale Kristek nakonec zvolil ambiciózní tým Sparty. V nabitém kádru předloňského mistra, který buduje zcela nový tým, však nedostával v konkurenci centrů Marka, Broše a Šimíčka tolik šancí, pročež přichází pod Černou věž, kde vznikla velká poptávka po kvalitním středním útočníkovi.

V Českých Budějovicích se ale hráč asi hned tak neobjeví - je totiž s výběrem Slavomíra Lenera v přípravě na turnaj Česká pojišťovna Cup a pokud se prosadí do konečné nominace, dorazí do místa svého nového působiště až na konci týdne. Trenérské duo Caldr-Neliba ho ale určitě vyhlíží dnem i nocí.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....