Banes Motor České Budějovice
01.09.2003, Antonín Vansa

Švýcarské turné odhalilo nedostatky, Caldr doufá v novou posilu

Velmi náročný týden za sebou mají hokejisté HC České Budějovice. V pondělí 25.srpna odjeli do země Helvétského kříže, aby zde sehráli seriál přípravných zápasů. O šest dní později se v deset hodin dopoledne po třináctihodinové náročné cestě vrátili zpět do Jihočeské metropole. „Myslím si, že švýcarské turné splnilo svůj účel," těší trenéra Mgr.Vladimíra Caldra.
Ke spokojenosti měl však po prvním střetnutí asi hodně daleko. Špička švýcarského hokejové ledovce, klub HC Lugano, Jihočechy zle vyučil a konto jinak vynikajícího Vladimíra Hudáčka zatížil šesti přesnými zásahy. Zápas však českobudějovičtí hráči museli sehrát pouhý den poté, co do Švýcarska přicestovali. Přes velmi krátkou možnost k odpočinku se okřídleným "kdyby" Vladimír Caldr ohánět odmítá, „Bylo by chybou vymlouvat se na cestování. My jsme věděli o tom, že budeme cestovat," nechává se slyšet a příčiny porážky hledá pouze na hrací ploše, „Jedním faktorem prohry byla naše tragická oslabení, z nichž jsme s Luganem inkasovali tři branky, a katastrofální úspěšnost, nebo spíše neúspěšnost, při bully. Tím druhým faktorem byl excelentní výkon dvou Finů, Peltonena a Numminena, kteří prokázali při přesilových hrách svou nezměrnou kvalitu a rozhodli zápas, jenž se do té doby nevyvíjel tak špatně," poukazuje Caldr a vzápětí vše vysvětluje, „My jsme se totiž za stavu 0:2 dokázali dostat zpět do zápasu, dokonce stav vyrovnat a nejen, zdůrazňuji NEJEN, v těchto fázích utkání přitlačit Lugano do obranného pásma. Bohužel jsme pak během jediné minuty inkasovali dvě branky a to asi rozhodlo," smutně pokrčí rameny trenér HC České Budějovice. Zápas však přesto splnil svůj účel a Vladimír Caldr nezapomněl tuto skutečnost ve svém hodnocení opomenout, „To utkání nám ukázalo, jak velké mezery máme v obranné činnosti, ale naopak jsme si dokázali, že jsme schopni hrát i proti takto silným celkům," ohlédl se za prvním vystoupením na turné.

Hlavní příčinou porážky 2:6 od hokejistů Lugana byla velmi špatná oslabení budějovického týmu. Švýcarský tým využil čtyři ze sedmi přesilových her a právě čtyři branky v početní výhodě utvořily gólový rozdíl mezi oběma mužstvy. Pouhý den poté sehráli Jihočeši duel s ruským Chabarovskem. Při přesilové hře 5 na 3 se sice prosadil jak Babka, tak i Neckář, ale další tři inkasované góly při hře v oslabení nadělaly trenérské dvojici Neliba-Caldr viditelné vrásky na čele. „Dostali jsme v oslabení hodně branek a tuto činnost jsme se i ve Švýcarsku snažili při tréninku vypilovat. Svou roli však nepochybně sehrála šířka švýcarských kluzišť, která je na horní hranici, co se týče rozměrů," vysvětluje Caldr a dodává, „A ten prostor pochopitelně nahrává do karet těm hráčům, kteří jsou velmi dobře technicky zdatní. Takto se proti nám prosadili ti Finové a podobně na tom byli i obratní Rusové," ví trenér budějovického mančaftu.

Švýcarsko se v pojetí hokeje liší od České republiky. Zatímco česká extraliga přibližuje rozměry svých kluzišť hřištím, na nichž se hraje slavná NHL, Švýcaři úzkostlivě dodržují takové rozměry, které jsou platné například pro mezistátní zápasy. „Je pravda, že ve Švýcarsku je ten trend zcela obrácený oproti tomu, co se děje u nás. Navíc bych řekl, že sudí pískají zcela vše, na což my také nejsme zvyklí. Ale tím se nevymlouvám! Jen konstatuji fakta," tvrdí Vladimír Caldr, který zároveň odmítá, že by čtyři zápasy na širokých kluzištích, která v Tipsport extralize využívají už jen mužstva Vítkovic, Plzně a Sparty, vykolejily českobudějovické hráče pro start nejvyšší soutěže. Během prvních patnácti soutěžních střetnutí hrají Jihočeši na podobně širokém hřišti pouze jednou, ve třetím kole na půdě Lasselsbergeru Plzeň. „Takhle se na to nedá dívat. Hráči jsou profesionálové a budou k tomu jistě přistupovat tak, jako doteď. Navíc si myslím, že široké hřiště nám umožnilo doladit detaily, týkající se hry v přesilovkách a v oslabení," kroutí hlavou Caldr.

Jestliže v prvních dvou zápasech se českobudějovickým borcům vůbec nedařilo a oba dva duely nezvládli, ve druhé polovině programu nastalo očekávané zlepšení. Ve čtvrtek vystřelil v 56.minutě dvěma góly remízu s průměrným Servette Ženeva Zdeněk Ondřej, o dva dny později již zástupci Jihočeského kraje slavili výhru. Dvě trefy exsparťana Radka Bělohlava, k nimž se přidali se svými úspěchy Šimánek s Turkem, pomohly porazit druholigový Visp těsně 4:3. Ačkoliv celek z Vispu zdaleka nedosahuje kvalit českých extraligových, a možná ani prvoligových týmů, zářil Vladimír Caldr po návratu spokojeností. „Kdybych měl to turné zhodnotit, tak bych se na to nedíval jako na úspěch. Ovšem pozor, dle mého názoru to není ani neúspěch. Ženeva a Lugano ukázaly, že jsou ještě o něco silnější než ruský Chabarovsk a s tím my jsme také do Švýcarska jeli - odehrát co nejtěžší zápasy. Turné nám ukázalo naše slabiny, především, jak už jsem říkal, v obranné činnosti a teď už víme čemu se musíme ještě více před startem ligy věnovat. Mé hodnocení tedy zní takto - Zájezd splnil naše očekávání," dělá resumé seriálu přípravných duelů Caldr.

Na západ Evropy odcestoval v barvách Českých Budějovic již zúžený kádr. Jedním z cílů bylo i najít optimální složení jednotlivých formací. Po bok Štrby a Roba se po velkou část přípravy stavěl dravý Květoň, ale po zápase s Luganem bylo vše jinak. „Proběhla jedna korektura v sestavě," říká tajemně Caldr, aby celou záležitost ve vteřině objasnil, „Vykristalizovala se nám změna, kdy Bělohlav nastoupil vedle Martina Štrby a Luboše Roba a výkon druhého útoku značně oživil," popsal pouť Radka Bělohlava sestavou a po duši jej pohladila i spolupráce Ondřeje a Šimánka. „Vedle sebe se jevili velmi dobře a ukázali, že by spolu mohli v extralize nastoupit. Zatím jsou to ale jen dílčí kroky, které nemusejí být konečné," upozorňuje Caldr, že místo v základní sestavě nemá žádný hráč jisté.

Generálka na začátek extraligového ročníku 2003/04 se však kvapem blíží. Již 5.srpna zavítá do Budvar arény jihočeský Písek, který jistě bude chtít odčinit porážku 0:5 z prvního srpnového podvečera tohoto roku. S jakou sestavou však proti IHC Písek červenobílí vyrukují, to Vladimír Caldr tají. „Nemůžu vám teď povědět, v jakém složení budeme hrát. Možná by to mohlo být i to, které odehrálo přípravný zájezd ve Švýcarsku, ale asi vám neřeknu nic nového, když vám prozradím, že stále ještě doufáme v příchod minimálně jednoho hráče. Sestavu s ohledem na tuto skutečnost budu schopen říci maximálně den před zápasem," usmívá se šibalsky. Kvalitního středního útočníka potřebují trenéři budějovického celku jako sůl. V jaké fázi jsou však jednání o nové posile, to Caldr nechce pochopitelně oznámit, „Na stole jsme měli s Honzou Nelibou fůru jmen, z nichž jsme vybírali hráče, které bychom potřebovali. My kdykoliv ráno přijdeme na trénink, tak koukáme, jestli nepřišel někdo nový," směje se Caldr a doplňuje se, „Chci říct jen to, že se něco děje. To však není otázka na mne, ale na manažera," ukazuje na vedlejší dveře Vladimír Caldr, aby vzápětí v dobrém rozmaru dodal, „A generální manažer nespí." Otázku, jak budou trenéři postupovat v případě, že nový centr na jih Čech nezavítá, bývalý hokejista Motoru České Budějovice řešit nechce, „Já nevím co bude. Jestli se to povede, nebo ne. My teď děláme maximum pro to, aby se ten přestup podařil a já myslím, že se něco děje. A více po mě nechtějte," zakončuje rozhovor vždy usměvavý Vladimír Caldr.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....