Banes Motor České Budějovice
29.08.2003, Antonín Vansa

Michálek se těší do Ameriky, kemp startuje 4.září

Zámořští odborníci tvrdili o Milanu Michálkovi, že je nejlépe připraveným hokejistou, který byl tažen v letošním prvním kole draftu. Bylo by tudíž nelogické, kdyby klub San José Sharks neudělal všechno pro to, aby nadějného mladíka získal do svých řad, které v sezoně 2003/04 svedou tuhý boj o Stanley cup. „Na podpis smlouvy už to vypadalo 10.srpna," tvrdí Michálek, který svůj autogram nakonec napsal pod nejvyšší nováčkovský kontrakt dějin NHL!
Smlouvu se zámořským celkem San José Sharks jste podepsal takřka "za pět minut dvanáct". Byl jste před datem 15.srpna hodně nervozní?
Nervozní jsem ani moc nebyl, protože můj agent mne ujišťoval, že vše je na dobré cestě, tudíž jsem v ten podpis doufal a věřil. Nakonec jsem to podepsal a jsem moc rád.

Žraloci si ale dávali docela na čas. Víte, kdy přišlo San José s tou finální nabídkou?
Asi takhle. Nestihli mne podepsat do 15.července a pak byl najednou klid, nic se nedělo. Až 10.srpna se začalo znovu intenzivně vyjednávat a během pěti dní jsme se nakonec dohodli.

Generální manažer ing.Jaroslav Pařízek vypadal 16.srpna docela překvapeně - on o vylepšené nabídce San José do poslední chvíle nevěděl? Vy jste mu o tom neříkal?
Říkal jsem jim to všem. Oni věděli, že 10.srpna se začalo jednat znovu, intenzivněji, a že vše je na dobré cestě. Nemyslím, že by vypadal překvapeně, podle mne hned začal někoho nového shánět.

Kdybych se ale vrátil k tomu podpisu smlouvy. Vy už jste se jednou se San José nedohodl. Na čem troskotala jednání před 15.červencem?
My jsme se nedohodli na penězích. My jsme chtěli více, než nám San José nabízelo. Řekl bych, že po tom mém podpisu jsou nakonec spokojení všichni.

Říkáte, že jste se nedohodli na penězích, měl jste při tom prvním vyjednávání nějaké srovnání?
Jé, to nevím. Já vůbec nevím, jaké smlouvy mají ostatní kluci. Tu smlouvu pro mě zařizoval můj agent a zřejmě usoudil, že bych měl dostat větší peníze, než mi oni nabízeli...

A úsudek měl zřejmě velmi dobrý. Podepsal jste nejvyšší nováčkovský kontrakt v dějinách NHL. Jaká je ta Vaše smlouva?
Ta smlouva je dvoucestná, protože nováček ani nemůže dostat jednocestnou smlouvu a je hodně opřená o bonusy. Bude hodně záležet na tom, zda budu hrát, či ne.

Jak na podpis smlouvy reagovalo budějovické vedení?
Pan Pařízek mi pogratuloval a řekl, že teď bude těžké někoho nového sehnat. Snad se mu to povede. Nějaké peníze za mne snad dostali.

A jak reagovali trenéři Neliba s Caldrem? Nechali Vás s týmem dále trénovat, podobně jako to udělali v případě Michala Barinky?
Nechali mne normálně trénovat s týmem a když pak odjeli na turné do Švýcarska, tak jsem se začal připravovat s klukama.

Jedná se o Kutláka, Novotného a Kotalíka?
Ano.

A jak jste se k té spolupráci s nimi dostal?
On totiž Kotel s Jirkou také trénovali s budějovickým mančaftem a tak jsme se domluvili, že bychom mohli chodit na led společně.

Kdy odlétáte za moře?
Teď v úterý a popravdě už se nemohu dočkat. Jsem zvědavý, jak to tam bude vypadat!

A kdy začíná kemp týmu San José Sharks?
My začínáme 4.září turnajem v Los Angeles.

Víte co od toho kempu čekat? Jirka Novotný mi v rozhovoru prozradil, že první rok vůbec nevěděl, jak si má rozvrhnout síly...nebavil jste se o tom s ním?
Mně je jasné, že první rok bude takový oťukávací a budu si teprve zvykat na to, jak to tam chodí. Popravdě zatím nevím, co od toho čekat.

Budete v týmu z Čechů sám, nebo se mýlím?
Ještě tam se mnou bude Tomáš Plíhal, což je také mladý kluk, loni hrál v juniorce v Kanadě a ještě je tam jeden Slovák. Vím, že loni tam také odehrál pár zápasů za první tým.

Když tedy budete mít problém, máte na koho se tam obrátit...
Snad ano...už teď vím, že kdyby tam nebyli, tak by to bylo strašně těžké.

Jak velký problém pro Vás představuje jazyková bariéra?
S tou angličtinou bude kříž, doufám ale, že jen ze začátku (smích).

Kterak vidíte své šance na prosazení se do prvního týmu San José? Není žádným tajemstvím, že Žraloci mají akutní nedostatek kvalitních středních útočníků...
Já nevím, jaké jsou mé šance. To budu moci říct až po tom kempu. A vůbec, já bych byl prostě rád, kdybych hrál, a nemusí to být na centru, protože už když jsem tam byl poprvé, ta mne testovali na levém křídle...

V zámoří je velký tlak ze strany médií. Vy, jako nejlépe placený nováček, to budete mít dvojnásobně těžké. Nebojíte se novinářů?
(smích) Já nevím, jak to tam vypadá, takže nemám čeho se bát.

A jaké jsou Vaše osobní cíle pro příští sezonu?
Určitě bych se chtěl dostat do prvního týmu a od toho se vše odvíjí. Pak bych chtěl odehrát co nejvíce zápasů a udělat nějaké body, aby se dařilo. No a hlavně, aby se mi vyhýbala zranění!

Díky a hodně štěstí v Americe!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....