Banes Motor České Budějovice
25.08.2003, Antonín Vansa

Jihočeši jedou do Švýcarska, Josef Vašíček tým asi neposílí

„Po konci základní části Tipsport cupu zúžíme kádr," sliboval trenér Jan Neliba, že upraví kostru týmu do takové podoby, která by měla zahájit nový ročník hokejové extraligy. A mimojiné také odjet do Švýcarska, kam mají českobudějovičtí hokejisté namířeno v následujících dnech a kde sehrají seriál přípravných utkání.
19.srpna se rozplynul jihočeský sen o semifinále Českého poháru. Tři góly v poslední třetině, litvínovský obrat z 0:2 na 3:2 a jednoznačná výhra Plzně nad Chomutovem o tři branky. To vše mělo za následek, že si českobudějovičtí hráči a trenéři nemuseli lámat hlavu s případnou kolizí termínu semifinálového pohárového zápasu s přípravným střetnutím proti Rapperswillu. Přesto však musela trenérská dvojice Neliba-Caldr jeden oříšek rozlousknout. Kádr tvořilo neúměrných třicet hokejistů. Pro první extraligový zápas, který Jihočechy čeká na horké zlínské půdě, chtěli noví koučové zapsat na soupisku jen třiadvacet hokejistů. Hned ve čtvrtek absolovovali v kanceláři manažera klubu ing.Jaroslava Pařízka nepříjemné sezení Ivo Kotaška, Jiří Lála a Jan Řehoř. První jmenovaný pro příští rok vyztuží defenzivu prvoligového Písku, oba mladí útočníci by měli znásobit útočnou sílu jindřichohradeckého Vajgaru. „Do Švýcarska neodjede brankář Kubeš, protože místo si nakonec vychytal Chábera. Chybět bude Kotaška, ten už je v Písku. Neodcestuje s námi ani Michal Vondrka, který chce zkusit štěstí v kempu Buffala Sabres a Lála, jehož jsme vyřadili a on si teď hledá angažmá," upřesňuje kádrový pohyb trenér Neliba. Do nejvyspělejší země Evropy naopak odcestuje celá čtveřice Kolda, Škoda, David Nedorost a Hřebejk, která už se ocitla na listině hráčů, kteří jihočeskou metropoli opustí. Do svých sítí je chtěl polapit písecký generální manažer Slivka. „Celá věc je teď trošku špatně postavená. Tito hráči mohou hrát v Písku, ale pouze v rámci střídavého startu. My s nimi počítáme a chceme je mít v sezoně k dispozici," tvrdí Neliba. Samotní mladíci před zraky samotného generálního manažera Pařízka předvedli v rámci nedělního podvečerního tréninku velice svědomitý výkon a důrazně si řekli o setrvání v kádru.

Švýcarský soupeř se stává pro většinu tuzemských klubů tím nejlepším možým zpestřením letních měsíců. Pardubice vyhrály v zemi Helvétského kříže kvalitně obsazený turnaj, západočeské kluby Karlových Varů a Plzně už také okusily nástrahy turné po švýcarských kantonech a Slavia s Litvínovem měly možnost změřit své síly s elitním týmem švýcarské nejvyšší soutěže EV Zug. „Švýcarská liga zažila v posledních letech velký vzestup a domnívám se, že úroveň jejich soutěže je srovnatelná s okolními soutěžemi," hledá Neliba důvod, proč jsou zápasy se Švýcary v poslední době tak vyhledávané. Podle Jana Neliby ani nebude hokejistům nijak vadit fakt, že švýcarské celky hrají zcela odlišným stylem, než budou hrát extraligová mužstva startem nejvyšší soutěže, „Vůbec si nemyslím, že by pro nás turné bylo na škodu. Naopak se domnívám, že každá zkušenost pro nás může být dobrá. Švýcaři budou hrát nepochybně daleko agresivněji, v utkáních bude hodně osobních soubojů, dají se očekávat velmi bojovné duely. I když letošní Tipsport cup byl také vynikající. Je pozitivní sledovat tolik bojovnosti v přípravných kláních," těší mimojiné Nelibu.

Známá poučka, uplatnitelná pro vánoční turnaj ve švýcarském Davosu, hovoří o tom, že tým, jenž zvítězí na tomto turnaji, nemůže vyhrát domácí ligu. Hlavním důvodem je prý vyskokohorské prostředí, v němž se tento pohár hraje. Přechod do jiných podmínek, může hrát v dalším průběhu ročníku velmi negativní následky. „Já si myslím, že to nebude tak hrozné. my hrajeme jen jednou nahoře, v Luganu, a jinak jsou ta města v údolí," nebojí se něčeho podobného Neliba. Zatímco zápasy Tipsport cupu měly určit kádr pro novou sezonu, švýcarské turné má podle slov Jana Neliby vykristalizovat základní sestavu a dopilovat poslední detaily, týkající se hry v oslabení a v přesilové hře. „My teď potřebujeme dát dohromady základní sestavu. Ke dvojicím, které už máme pohromadě, potřebujeme dohledat křídla," říká Neliba a na mysli má zřejmě stále konkurenční boj mezi Květoněm a Hřebejkem, z nichž se nakonec jeden objeví po boku Luboše Roba a Martin Štrby. Turné by mělo i vyřešit otázku kolem chybějícího středního útočníka. Poté co jihočeskou metropoli opustil Michálek, zapracovává dvojice Neliba-Caldr vedle Ondřeje a Bělohlava univerzálního útočníka Jiřího Šimánka. „Je to tak. Tím, že odešel Michálek, testujeme na pozici centra Jirku Šimánka," potvrzuje Neliba. Nový centr, kterého chtěl generální manažer Pařízek přivést do týmu je zatím v nedohlednu. Jan Neliba nikoho nového na nedělním tréninku nepřivítal, ačkoliv se po odchodu Milana Nedomy do Plzně nahlas hovořilo o možné kompenzaci ze strany Západočechů. Jako fáma se ukázala informace, že by do Českých Budějovic měl odejít centr Josef Straka. „My bychom byli s Vláďou velmi rádi, kdyby přišel jeden kvalitní střední útočník, ale nemůžeme na to čekat. Situace se má tak, že tu nikdo takový není a my musíme pracovat s tím, co máme. Jak jsem říkal, na centru zkoušíme Šimánka," opakuje charismatický trenér a jeho slova potvrzuje i sám generální manažer ing.Jaroslav Pařízek. „Situace se bohužel teď má tak, že všichni hráči, o které bychom měli zájem, a jsou asi čtyři, jsou pod smlouvou a generální manažeři ostatních klubů nám je odmítají prodat," neskrývá Pařízek zklamání. Podle něj existuje však pouze jediné datum, po němž se přestane po novém útočníkovi pídit. „Je to 31.leden 2004, kdy je uzávěrka všech přestupů," konstatuje lakonicky.

Nedělní vydání deníku Blesk přineslo zajímavou informaci. Na jih Čech by totiž podle informace bulvárního deníku měl zamířit útočník Caroliny, havlíčkobrodský rodák, Josef Vašíček. „Já o tom nerad mluvím," vyhýbá se odpovědi Jaroslav Pařízek. Pravdou však zůstává, že urostlému forvardovi, jenž se v Českých Budějovicích vryl do paměti místních fanoušků nezapomenutelnou bitkou s ruským zadákem Gusevem při přípravném zápase Česká republika - Rusko, vypršel v americkém Raleighu kontrakt a obě strany marně hledají společnou řeč. Josef Vašíček požaduje dvojnásobek toho, co mu "Hurikáni" nabízejí. Kývl by na plat 600 000 dolarů ročně. V případě, že se Vašíček s Carolinou nedohodne, stane se volným hráčem a může podepsat smlouvu kdekoliv. Ani k této věci se však bývalý trenér HC České Budějovice a nyní generální manažer nechce příliš vyjadřovat. „Řeknu vám to asi takhle. Deník Blesk jsem si bohužel přečetl a řeknu vám narovinu, že jsem velmi zklamán, že se taková informace vůbec objevila. Nevím kdo to vypustil do novin, já tedy určitě ne! Velmi mě to mrzí," čertí se Pařízek.

V jakých formacích hokejisté trénovali?

Brankáři
Vladimír Hudáček, Jan Chábera

1.formace
Daniel Babka, Stanislav Jasečko - Peter Bartoš, Filip Turek, Petr Sailer.

2.formace
Rudolf Suchánek, Zbyněk Neckář - Luboš Rob, Martin Štrba, Lukáš Květoň (Michal Vondrka)

3.formace
Josef Jindra, Vladimír Gýna - Radek Bělohlav, Jiří Šimánek, Zdeněk Ondřej.

4.formace
Ladislav Kolda jun., Ján Mucha - Vladimír Škoda, David Nedorost (Tomáš Mertl), Štěpán Hřebejk.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....