Banes Motor České Budějovice
09.08.2003, Antonín Vansa

Bylo by hezké vyhrát pohár, míní Gýna

Už to je téměř osm měsíců, co poprvé oblékl českobudějovický dres obránce Vladimír Gýna. Ale teprve 8.srpna nastoupil proti svým bývalým spoluhráčům z Litvínova. „Rád jsem si proti klukům zahrál, ale že by to pro mě bylo nějak zvláště prestižní, to asi ne," usmíval se krátce po zápase sympatický bek.
„Doufám, že se o nás taky v tom rozhovoru zmíníš!" pokřikovali k Vladimíru Gýnovi kolemjdoucí litvínovští hokejisté, kteří tak nepřímo zdravili svého kamaráda. Přesto, že proti svým bývalým spoluhráčům nastoupil Gýna vůbec poprvé, slova o přehnané motivaci s úsměvem odmítá, „To ne. Rád jsem si proti klukům zahrál, ale že by to pro mě bylo nějak zvláště prestižní, to ne. Bylo to vůbec moje první utkání proti Litvínovu, tak tím to bylo trochu zvláštní." Českobudějovický tým, jehož dres nyní Gýna obléká, zvítězil v zápase 3:1, ale minimálně v první třetině byl severočeský celek lepším týmem. Toho si konečně všiml i dotazovaný bek, „Litvínov dnes ukázal, že má velmi kvalitní mužstvo a já si myslím, že oni budou jedním z týmů, se kterými se budeme prát o osmé místo," předpovídá Gýna, podle něhož nynější Litvínov nemá nic společného s mužstvem, co se v loňské sezoně dostalo závěrem soutěže do nebývalého útlumu.

To mimochodem ukázala i první třetina, kdy českobudějovický tým udržel bezbrankový výsledek jen díky tradičně skvělému Hudáčkovi. Po úterním nevydařeném úvodu s Chomutovem se zdá, že začáteční dvacetiminutovka je pro budějovický tým zakletá. Gýna pro to má jednoduché vysvětlení. „Domnívám se, že je to tím, že se stále intenzivně trénuje, jedná se o přípravu, dává se teprve dohromady kádr na ligu, snad to v září bude lepší," doufá. V Tipsport cupu Jihočeši ještě první třetinu nevyhráli, ba co víc, ještě v ní nevstřelili úvodní gól zápasu. Až se zdá, že budějovičtí hokejisté potřebují nutně inkasovat k tomu, aby zařadili vyšší rychlostní stupeň. Proti prvoligovému Chomutovu tak učinili hned od úvodního vhazování druhé třetiny, proti Chemopetrolu po úvodním gólu beka Martínka. „V první třetině nás dost přehrávali, měli lepší pohyb na ledě a z toho také dali první gól. Nám se naštěstí podařilo rychle vyrovnat a poté už byl zápas v naší moci," myslí si Vladimír Gýna.

„Naučím hráče padat do střel!" nechal se v nedávném rozhovoru pro deník Sport slyšet nový kouč Jan Neliba. Ten, kdo si letos udělal čas a navštívil Budvar arénu, aby viděl A-tým v akci, musel být mile překvapen. V přípravě 2003 se zatím českobudějovičtí skutečně prezentují velmi aktivní a agresivní hrou, což poslední pracovní den 32.týdne předvedli fanouškům od 33.minuty, kdy Litvínov jasně přehráli a několikrát zaslouženě sklidili potlesk tribun. Výsledkem pak byly tři branky v síti exbudějovického strážce svatyně Michala Maříka. „Přišli noví trenéři, zdá se, že se mužstvu snaží vtisknout novou tvář. Ale uvidíme teprve při lize. Vyhrát v přípravňáku je hezké, ale liga je úplně o něčem jiném," míní Vladimír Gýna, který zatím v rámci přípravy marně hledá spoluhráče do obrany. V úvodním exhibičním zápase nastoupil vedle Ladislava Koldy, v rámci zápasu proti Slavii se objevil po boku mladíka Jána Muchy, stejně jako o tři dny později proti Písku. Startem Tipsport cupu se však ze spolupráce s ním těší Josef Jindra. Dvojice Jindra - Gýna spolu nastoupila jak proti Chomutovu, tak i proti dalšímu severočeskému mužstvu, Litvínovu. „My máme kvalitní mužstvo a záleží na trenérech koho k sobě dají. Myslím si, že čas na hledání toho ideálního složení ještě nastane," neví Gýna, se kterým s výše uvedených zadáků se mu hrálo nejlépe.

Český pohár za sebou má dvě kola a českobudějovičtí se svým ziskem čtyř bodů a skórem 8:3 vedou skupinu A. Byl to právě Vladimír Gýna, kdo v loňské sezoně ukořistil cenu pro vítěze letního poháru, právě v dresu Litvínova. „Bylo by hezké to vyhrát a takový úspěch může mužstvo dobře nastartovat do extraligy," tvrdí Gýna a své tvrzení opírá o loňský úspěch Chemiků v úvodu soutěže, „Však jsi sám viděl, jak to Litvínovu v září šlo," dodává.

Ač sympatický zadák českobudějovické sestavy odmítá, že by pro něj utkání mělo prestižní náboj, páteční výkon jeho tvrzení malinko znevažuje. Gýna, který v předešlých pěti zápasech neukořistil jediný kanadský bodík, náhle připravil svým spoluhráčům dvě branky. Tu první za stavu 1:1. Jeho nahozený kotouč před branku fantasticky přetavila v gól neudržitelná dvojice Rob - Štrba. „Já jsem to jen nahodil před branku a Štrbič to tam namazal Lubošovi," vzpomíná Gýna na 43.minutu. O pouhou minutu později se radoval i z druhé nahrávky. Jeho dělovku od modré tečoval za záda dezorientovaného Maříka útočník Škoda. „To bylo hodně se štěstím! Hodil jsem to na bránu a Vláďa Škoda to tam nějak tečnul do branky," usmívá se spokojený obránce. Zisk dvou bodů jej okamžitě posunul na dvanácté místo v kanadském bodování klubu v přípravě na sezonu 2003/04. „Teď je to celkem jedno, hlavně aby se dařilo v lize, od září," přeje si Vladimír Gýna.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....