Banes Motor České Budějovice
06.11.2015, Karel Svoboda

Na tréninku: Brankářský speciál

ČESKÉ BUDEJOVICE – Nedávno jsme se vypravili s fotoaparátem na brankářský speciál, na trénink, který se koná pravidelně jednou týdně brzy ráno a je zaměřen vyloženě na brankáře a na nácvik specifických, gólmanských dovedností.

Sváteční středa 6.00 ráno. Pozvolna ustupující tmou se na zimní stadion scházejí dorostenečtí brankáři na svůj „gólmaňák“. V 6.45 jsou již všichni včetně tří trenérů a čtyř střelců nastoupeni na ledě a trénink začíná.

„Gólmaňák je pro nás výborná věc, potřebujeme jednou týdně nacvičovat některé specifické situace, pro které není v běžném tréninku s týmem prostor“, vysvětluje hlavní trenér Stanislav Hrubec. „Pořádáme gólmanské tréninky dvakrát týdně, jednou s mladšími kategoriemi, vy jste dnes přišli na tu starší polovinu“.


Svatá trojice ze staršího dorostu.

Po úvodním přivítání seznámí Hrubec všechny přítomné s náplní tréninku, a jde se na věc. Není času nazbyt. Úvodní část je věnována brankářskému bruslení, kdy gólmani jízdou vpřed a vzad mezi oběma modrými čarami trénují tři způsoby techniky brankářského bruslení: T-push, krátký shuffle a power shufle (Pozn.: odborné názvy pro techniky přesunu v brankovišti, ale mladí gólmani s nimi nemají problém).


Chvíle vydechnutí (nikoliv posledního).

Mezitím oba asistenti, Václav Vacek a Tugomír Grgurič společně se střelci z mladšího a staršího dorostu chystají stanoviště pro další cvičení, upevňují branky a rozdělují kotouče. „Dnes nám někteří gólmani chybí, protože dva junioři chytají své zápasy na hostování a mladší dorost B právě odjíždí do Krkonoš,“ vysvětluje Stanislav Hrubec.


Tuga Grgurič předstírající manuální zručnost.

Po úvodní části se brankáři se rozdělí do skupin a postupně absolvují všechna tři nachystaná cvičení. První stanoviště má na starosti šéftrenér Hrubec, který si bere k ruce dva starší dorostence. Brankář sleduje hru za brankou, následuje rychlá střela od Lukáše Matyse z prostoru mezi kruhy a ihned poté vyjíždí další střelec, Radek Rolínek, který si od mantinelu může vybrat, zda překvapí brankáře výjezdem na bližší tyč nebo se pokusí rychle obtáhnout kolem branky a zasunout puk do branky po rychlé otočce.


Koncentrovaný Petr Kváča (JUN).

„Máro, nemůžeš tam nechat takhle tu hokejku!“, „Nejezdi tam „T-push, ale power shuffle!“ či „Denisi, soustřeď se i na to, kam ti kouká hlava!“ – podobné nahlas a rázně udílené pokyny zní jako ozvěna prázdnou arénou (Pozn.: pokyny redaktorsky očištěné od výrazů, z nichž by pravděpodobně Guth-Jarkovský neměl etiketovou radost). Zkrátka, dbá se na každý detail, na pochvaly není prostor, podstatné je gólmany něco naučit. Poukázat na chyby. „Hele, každý gól, který dostaneš je prostě tvůj, něco jsi měl udělat líp,“ poučuje mě Marek Dvořák, brankář ročníku 2001.


"Hošani, takhle se to chytá!" předvádí Stanislav Hrubec.

U tohoto cvičení je před brankářem na stativu postavena zapnutá GoPro kamera. „Tu jsem nedávno koupil ze svého, protože jedna věc je klukům chyby říkat a druhá věc, mnohem efektivnější, je ukázat jim to zpětně na videozáznamu. Mohu to zpomalit a situaci s nimi rozebrat. Brankáři si tak lépe uvědomí chybu,“ vysvětluje Stanislav Hrubec.


Pohledem GoPro kamery.

Druhé stanoviště je na opačné straně ledové plochy. Opět začíná tvrdou střelou zpoza kruhů od Alana Hadžiče, čerstvé posily staršího dorostu. Ihned následuje prudké nahození kotouče Václavem Vackem po mantinelu, z pozice levého beka na modré čáře. Brankář na to musí zareagovat, zastavit puk holí a navzdory Hadžičově forčekingu musí kotouč přesně rozehrát. „Tohle je hukot, ale dobrá situace“ komentuje Vlastimil Marek, který si, ač věkem starší dorostenec, již vyzkoušel mistrovský zápas mezi dospělými v dresu Jindřichova Hradce.


Marek Dvořák (MDO) rychle rozehrávající aneb "V tanečních budu fakt dobrej!"

Poslední stanoviště sleduje Tuga Grgurič. Jedná se o nácvik specifické situace, kdy inteligencí obdařený střelec stojící z úhlu, má-li před sebou gólmana v perfektním rozkleku, volí lišácké řešení naražení si kotouče o jeho beton. Brankářovým úkolem je to nepřipustit a zapojit svou hůl k odvrácení této, gólem zavánějící situace. „Doky, střílej jim to přesně do toho vzdálenější betonu“ burácí Grgurič na Vojtěcha Doktora, posledního z „vypůjčených“ střelců.


Jakub Ovsjannikov (SDO) klečící, chytající.

Na všech stanovištích se brankáři v určených trojicích pravidelně střídají, jeden je v zápřahu a zbylí dva kamarádi oddechují. Trénink má tempo, žádný zbytečný prostoj. Ale prostor pro srandičky se také najde. Venca Vacek hecuje dvojici Daniel Svoboda a Petr Kváča ve střeleckém souboji. S jedním svůj minisouboj vyhrává, s druhým prohrává. „Hele, Svobi, tak prostě tu kolu, co by mi měl Kvaky koupit, tak ať jí dá rovnou tobě a jsme si kvit, oukej?“ uzavírá nakonec diskusi nad rozdělením sázkových prebend.


Sázkový vítěz Daniel Svoboda (MDO) v akci.

Stanoviště jsou kompletně protočena, všichni gólmani si vyzkoušeli nasimulované situace. Do konce tréninku zbývá necelých šest minut a je čas na zakončení v podobě samostatných nájezdů.


Hadžič na Němce nevyzrál (opravdu to není politický titulek dnešních dní, ale ryze sportovní popis situace).

Těsně před koncem tréninku následuje krátké zhodnocení. Podstatné je poukázání na nedostatky, na to, co je třeba zlepšit. „Nemůžete při střele z kruhů trčet v bráně a divit se, že dostanete góla do vinglu, tady musíš být před brankovištěm,“ uzavírá hodnocení svého cvičení Hrubec. „Není možný, abyste za tu bránu jezdili laxně, je jedno, že dnes je trénink, startuj tam jako v zápase, ať jsi u kotouče dřív a máš na rozehrávku víc času,“ není zcela spokojený asistent Vacek. „Kluci, jakmile to trénujete na lapačkovou stranu, je to dobrý. Ale na vyrážečkovou stranu je půlka z vás líná pracovat s hokejkou,“ nešetří s kritikou poslední z trenérů, Tuga Grgurič.


Konec tréninku, jděte už domů!

Trénink končí, nezbytné skupinové foto do památníčků a zpocení brankáři odcházejí do šaten. A my odcházíme s dobrým pocitem, že mládežničtí brankáři jsou v dobrých rukou, že brankářské speciály mají smysl a že se motorácké brankářské naděje posouvají ve svých dovednostech o další stupínek.


Kompletní fotogalerie z tréninku brankářů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....