Banes Motor České Budějovice
27.07.2003, David Lukeš

Z Květoně tréma spadla po prvním gólu

Páteční hokejový večer byl opravdu zvláštní. Atmosféra letních přípravných zápasů ani jiná nebývá. Zatímco se město vyhřívá na posledních slunečních paprscích a diváci směřují na stadion v kraťasech a sandálech, hráči vyjíždějí na led v "plné polní"... Zatímco pro hvězdy z Výběru Romana Turka a starší hokejisty "domácího" celku bylo páteční exhibiční utkání především možností k setkání se starými kamarády, mladí hráči HC ČB cítili hlavně motivaci se před slavnějšími kolegy vytáhnout. "Určitě mám radost," netajil se po zápase Lukáš Květoň, který se prodral ke dvěma gólům.
V 19. minutě mu namazal Luboš Rob na ránu, kterou pokořil Romana Turka a získal jí pro svůj tým vedení 1:0, v polovině zápasu po akci Roba se Štrbou neohroženě manévroval před brankou Petra Břízy, čímž opět strhnul na stranu svých spoluhráčů vedení, tentokrát 3:2. Zejména první zásah ho těší, od začátku si pro radost z pokoření "Edy" Turka šel naproti. "Určitě mám z toho gólu radost," řekl při odchodu z kabiny potichu, aby se za pár chvil rozpovídal. "Přihrál mi na něj Luboš Rob, najížděli jsme dva na jednoho. Já už to pak jenom přesně trefil." Ještě předtím však Turek útočníky týmu soupeře přiváděl téměř k šílenství. Například během pár vteřin chladnokrevně vychytal dva Sailerovy nájezdy, zuby si na něm vylámal Rob a dvě velké příležitosti zmařil i Květoňovi. "Je to výborný gólman. V brance je neuvěřitelně klidný, do poslední chvíle stojí a potom puk chytí, jako by se nic nedělo. Je těžko k překonání," potvrdil 21-letý útočník, který se hlásí o své místo v áčku. Přiznává, že ho na začátku přepadla nervozita... "A také jsme hráli první zápas, takže se hůř bruslilo. Ale po prvním gólu to ze mě spadlo. Pomohli nám diváci, kteří fandili. Možná škoda, že se jich nepřišlo podívat víc. Ale to je těžký, když je takové počasí," poukázal Květoň na fakt, že hokeji dalo před létem na chalupě přednost okolo 2 000 diváků.

Na rozdíl od mladších hráčů patří Petr Sailer do té věkové kategorie, která se s hvězdami z Turkova týmu setkala na ledě. Fakt, že pokořil Břízu i Svobodu, vzal naprosto v klidu. "Dneska nerozhodovaly góly, důležité je, že se pomohlo dobré věci," připomíná Sailer fakt, že dva šeky - každý znějící na 50 000 korun - a výtěžek ze vstupného poputují na dobročinné účely, a pokračuje: "Je pravda, že proti nám nastoupila samá zvučná jména, ale jak říkám, nešlo o góly. Pro nás je takový zápas zpestřením. Vždyť se proti nám postavili olympijští vítězové a mistři světa. Určitě bylo vidět, že my už tvrdě trénujeme, zatímco kluci mají přípravu teprve před sebou." Podobné zápasy doprovází popichování a rádoby obrovská rivalita... "Je to vyhecovaný, ale ve srandě. Nechceme se hned první zápas sezóny rozmlátit." Velice aktivní v tomto směru byl Roman Turek, který nahlas dirigoval nejen své spoluhráče, ale některé hlášky směřoval i do řad soupeře. "Vážně?," diví se Sailer. "Nějaké narážky tam určitě byly, ale já je nepostřehl. Poslouchám svého beka a to ostatní už tolik nevnímám. I rychlonohého křídelníka HC ČB potěšila příjemná atmosféra na stadióně. "Lidi nám na konci tleskali a to je pro nás největší pocta."

V týmu Romana Turka se zhostil úlohy obránce střední útočník Petr Kořínek. Ten si při slavnostním nástupu vysloužil velké ovace tribun, větších se dočkali snad jen organizátor celé akce Turek a Kamil Ťoupal. Diváci mu tak dali najevo, že mají stále v živé paměti jeho působení v budějovickém dresu v sezónách 2000/01 a 2001/02. "Já jsem byl s klukama v kontaktu už od jara," objasňuje své pozvání hráč s drsnou vizáží, ale velice příjemným vystupováním. "V podstatě se se všema klukama znám. Edu ještě z jeho působení v Čechách. Mohl jsem přijet už loni, ale to jsem byl na Slovensku a zařizoval se tam. Letos už jsem ale rád přijel." Stejně jako všichni ostatní aktéři na ledě i Kořínek vyzdvihuje přínos celé akce. "Je to výborná věc. Pro budějovické hráče je to dobrá příprava a i my si rádi zahrajeme." Přiznává, že českou ligu sledoval i ze Slovenska, kde v dresu Zvolena vyhrál kanadské bodování základní části. "Viděl jsem i několik zápasů v televizi. Budějovický mančaft je dobře poskládaný. Zlepšil se útok, rovněž obrana je dobrá. I letos budou hrát o play-off." Jaké postřehy si přivezl ze slovenské extraligy? "Byl jsem překvapený kvalitou tamní nejvyšší soutěže. Týmy se tam vyrovnaly. Na Slovensku se hraje celkem technický hokej, na druhou stranu jim trochu chybí taková ta česká hravost." Jedné záporné věci si ale přece jen všiml. "Na Slovensku se podle mého dává hokeji mnohem menší prostor než u nás. Určitá euforie po vybojování titulu mistrů světa je cítit, ale podle mého by se toho mělo víc využít. Hokej by se takovým úspěchem měl víc zpopularizovat, ale slovenští funkcionáři to nechali být." Přestože se mu u našich východních sousedů dařilo, změní působiště. "Jednal jsem s několika mužstvy u nás. Chtěl jsem zpátky do extraligy, ale finanční situace není u nás růžová. K nákupům hráčů nedochází, v současné době si kluby spíš hráče už jen vyměňují. Svou roli také sehrál fakt, že jsem už starší hráč. Příští sezónu budu působit v německém Freiburgu. Určitě to nebude jednoduché, v Německu se hraje tvrdý hokej."

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....