Banes Motor České Budějovice
25.07.2003, Antonín Vansa

Exhibice se velmi povedla, soudí Výběr hvězd

První zápas nové sezony sehráli Jihočeši brilantně. Nezalekli se toho, že proti nim nastoupil parádně sestavený Výběr Romana Turka a zvítězili 6:5. Navzdory tomu, že o výsledek zápasu vůbec nešlo, byl k vidění velmi kvalitní zápas se spoustou skvělých akcí. A mnoho z nich pochytal hned v první části organizátor celé akce Roman Turek. „No jo. V první třetině toho na mě bylo dost," smál se gólman Calgary.
Sám Turek potvrzovuje, že jeho tým zcela bez motivace nebyl, „To snad ani nejde, ne? Já si myslím, že každý to vzal alespoň trochu vážně. Samozřejmě, že nikdo nestojí o to, aby se zápas hemžil nějakými zákeřnými fauly, ale přesto jde o to, aby měl zápas tempo a aby se to lidem líbilo," vyzdvihuje Turek to, co pro něj bylo při sehrané exhibici to hlavní a jak dodává, to se snad i nakonec povedlo. „Já se domnívám, že lidé viděli hezké šance i hezké góly, takže doufám, že lidé byli spokojení," doufá brankář Calgary Flames, jenž si uvědomuje, že pátek večer není pro pořádání zcela nejlepší termín, „Většina lidí odjíždí v pátek večer na chalupy a málokdo tu zůstává. Proto bych chtěl poděkovat těm, kteří na to utkání přišli, podpořili dobrou věc a na chalupu odjedou až zítra ráno," usmíval se vytáhlý gólman. Hned v první třetině měl brankář "Plamenů" plné ruce práce, vždyť na něj Jihočeši najížděli sami hned čtyřikrát za třetinu, „Bylo toho na mě dost," smál se populární "Eddie" a doplnil, „Takový nástup jsem z jejich strany nečekal. Je pravda, že v první třetině jsem měl dost práce, alespoň, že mě to trefovalo," prozradil Turek svůj recept na budějovické střelce. Svou roli mohla hrát i nesehranost v řadách hvězdného celku. „My jsme teprve týden na ledě a narozdíl od budějovických jsme neměli možnost nacvičit si nějaké herní situace, navíc hodně kluků přijelo teprve dnes na zápas," ví Roman Turek, že kdyby mohl jeho tým potrénovat trochu déle, měli by českobudějovičtí borci s obhájením vítězství co dělat. Navíc bylo důležitým faktorem i pravidlo o červené čáře, na které si beci z NHL hodně špatně zvykají, „No zpočátku nám to dělalo problémy, ale pak si na to kluci už zvykli. Mám pocit, že kdyby hráli proti klasickému extraligovému týmu, tak by asi takhle sami na bránu neujížděli," tušil Turek, který se projevil jako schopný manažer a jak řekl hlasatel utkání, podobná akce nás nejspíše čeká i do budoucna, „Já jsem ty kluky sice obvolal, ale největší práci dělá tady můj kamarád Roman Růžička, který to vše zorganizoval," nezapomněl Turek poděkovat na závěr vedoucímu svého mužstva.

Za hvězdný výběr se velmi dobře prezentoval jeden z těch hokejistů, který nenastupuje v kanadsko-americké NHL, Jan Marek. Nejlepší střelec extraligového ročníku 2002/03 si utkání velmi pochvaloval, „Bylo to velmi příjemné zpestření léta. Je perfektní zahrát si s kluky, jako je Venca Prospal, nebo Jirka Dopita," neskrýval své nadšení Marek, který se nakonec stal nejužitečnějším hráčem svého týmu, když se na pěti brankách podílel jedním gólem a dvěma asistencemi, „Hrálo se mi dobře, ale je stále ještě vidět, že je teprve raný začátek soutěže a že není ještě vše stoprocentní," tvrdí Marek, jenž odmítá tvrzení, že by se proti mužstvu, za které mohl nyní nastupovat, extrémně vyhecoval, „To určitě ne! Naopak, já jsem hrozně rád, že se to hrálo zde, kde je nádherný stadion a je to i blízko od místa kde bydlím," poukazuje Marek. Ve formaci nastoupil postavou malý útočník vedle Josefa Beránka a Aleše Krátošky, ale sehrát se, to prý nebyl problém, „Já si myslím, že jsme si na sebe zvykli hodně rychle. Vždyť všichni tři jsme takoví hráči, kteří si rychle zvykají. V tom problém nevidím," míní Marek, který rovněž popírá, že by se od dvojice slávistů dočkal nějakých narážek, souvisejících s jeho novým angažmá v pržské Spartě, „To také ne," usmíval se sympatický útočník, který nad možností zahrát si za hvězdný výběr neváhal ani vteřinu, „Mně volal pan Růžička, zda bych nechtěl přijet hrát, což jsem neodmítl. Zpočátku jsem ještě nevěděl, zda se dám zdravotně dohromady, protože jsem měl zlomené tři záprstní kůstky na noze, ale nakonec jsem se stihl dát dohromady a přijet. I když stále cítím, že ta noha není úplně zdravá," říká Jan Marek, jemuž nevyšly v létě námluvy s klubem New York Rangers a tak se příští rok v dresu Sparty potká s HC České Budějovice minimálně ve čtyřech případech. Strach z Jihočechů Marek nemá, ale tým z jihu Čech na něj silně zapůsobil, „Mají výborný tým, perfektního brankáře a nejméně obránci Babka s Jasečkem jsou také nesmírně kvalitní. Navíc nám dnes demosntrovali i svou sílu v útoku, kdy si s námi třeba Rob dělal dost často, co chtěl. Zkrátka Budějovice vypadají moc dobře, je to pracovité mužstvo a play-off je určitě nemine," věští budějovickým Marek skvělou budoucnost.

Ve 26.minutě vsítil krásnou branku a vyrovnal tím stav pěkného zápasu na prozatimních 1:1. Řeč není o nikom jiném, než o ostrostřelci z Buffala Aleši Kotalíkovi. „Já z těchto pozic pálím rád, Martin Straka mi to hezky předložil a já to trefil. K tomu se asi víc říct nedá," vzpomínal na svůj gól robustní forvard. Exhibici mohl ale nejen proto označit jako kvalitní, „Bylo to skvělé pro lidi, padlo jedenáct branek a myslím, že se nakonec hrál i pěkný rychlý hokej. Problém byl možná trochu v tom, že někteří naši kluci stáli vůbec třeba poprvé na ledě a navíc nám dělala problémy i červená čára. Eda to ale perfektně všechno vyčapal a to utkání bylo nakonec dramatické až do závěru, takže lidé byli snad spokojení," pochvaloval si páteční akci Kotalík, kterého podle jeho vlastních slov překvapila i atmosféra na stadionu. A to v negativním slova smyslu, „Já jsem si myslel, že bude trošku více hrát muzika," smál se útočník Buffala a vzápětí spěšně dodal, „Ne, vážně. Já nevím kolik přesně přišlo lidí, ale bylo to slušný a já doufám, že ta exhibice bude mít tradici i dále!" přeje si Kotalík, který nastupoval v jednom útoku s Martinem Strakou a Jiřím Dopitou. Úskalí nesehranosti však nepociťoval, „Pro mě to bylo skvělý. Já už jsem sice hrál jednou s Jirkou Dopitou v jedné lajně v nároďáku, ale víš co, stejně pro mne byla velká čest, že mě k nim dali do útoku," liboval si nejproduktivnější hráč HC České Budějovice v sezoně 2000/01. Čas měl Aleš Kotalík i na to, aby pozoroval domácí mužstvo a neštěřil superlativy, „Mají hodně velkou sílu v útoku. Já ty kluky znám, vím jak jsou dobří a když spolu teď budou držet v kabině, tak by mohli udělat hodně dobrý výsledek," prozrazuje Kotalík výsledky svého skautingu. Možná, že se mu nabyté poznatky budou co nevidět hodit, poněvadž nový kontrakt se "Šavlemi" je zatím v nedohlednu, „Podpis smlouvy není blízko. Ty naše názory se zatím liší hodně a já už jsem teď domluvený s manažerem Pařízkem na tom, že bych mohl zahájit sezonu v Budějovicích. Ale nechci předbíhat. Je tu také možnost, že odcestuji na kemp bez smlouvy, abych jim byl více na očích," nechává fanoušky Budějovic v naději. Případným startem za HC Č.Budějovice by se upravil i jeho tréninkový plán, „Teď odjedu na kemp do Písku a pak jsem domluvený s panem Pařízkem, že se nejspíše zapojím v polvině srpna do přípravy A-týmu," zakončuje minirozhovor kanonýr Buffala Sabres.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....