Banes Motor České Budějovice
22.07.2003, David Lukeš

Turek nemusel nikoho přemlouvat

V pátek večer bude budějovická Budvar plná hvězd a to ještě předtím než půjde slunce spát. Avšak znovu připomínat duel HC ČB s výběrem Romana Turka by bylo nošením dříví do lesa. Proto jsme se zeptali samotného organizátora akce, odchovance strakonického hokeje a v současné době brankáře Calgary Flames, Romana Turka na jeho pocity z připravované akce. Populární "Eddie" nešetřil dobrou náladou, ale při vyslovení myšlenky, že utkání se bude spíš odbývat ve volnější atmosféře all-star game, varovně zdvihl prst: "Klukům z Motoru začne tímhle zápasem příprava. Nepočítám, že by padlo hodně gólů."
Romane, jak vznikla myšlenka poskládat v létě tento tým a hrát s ním podobné zápasy jako ten v pátek?
"Tak ta myšlenka vznikla v roce 1999, když jsem s Dallasem vyhrál Stanley cup. Tenkrát jsem přivezl k nám domů pohár a v hlavě se mi vyklubal nápad dát to dohromady."

Můžeš zavzpomínat na předešlé ročníky?
"V letech 1999 a 2000 jsme hráli tady v Budějovicích. Pak se pro nás situace zkomplikovala přestavbou haly. Loni jsme tedy hráli ve Strakonicích."

Dá práci sehnat všechny spoluhráče, kteří by si jinak mohli užívat léta?
"Ne. Já nikoho nepřemlouvám. Klukům zavolám, oslovím je a když nechtějí, tak nechtějí."

Jak jste dospěli ke zvolenému termínu zápasu?
"Načasovat tohle utkání je hodně složité. Daný termín je v podstatě jediným možným, protože předtím má většina hráčů ještě dovolené, v dalších týdnech se pak vrací ke svým klubům do ciziny."

Dá se říci, že Tví páteční spoluhráči jsou i Tvými dobrými kamarády? Máte v průběhu sezóny čas na setkání a pokec?
"S klukama si v sezóně moc nepopovídám. Jednoduše na to není čas. Spíš chvilku po zápase. Ale často se stává, že po utkání hned letíme domů nebo na další zápasy tripu, takže možnost se s nimi zastavit je malá."

Jak máte natrénováno?
"Minulý týden jsme byli poprvé na ledě."

Jaký je to pocit vyjet na led Tvého bývalého domácího stadionu, který prošel takovou proměnou?
"V pátek budu hrát v nové hale první zápas. Stadion je na dobré úrovni, překvapila mě kvalita ledu, která ve staré hale nebývala moc dobrá. Změnil se interiér i hráčské zázemí. Po týdnu tady můžu jenom chválit."

Dá se v pátek čekat divoký průběh s velkým počtem gólů?
"Tak to ne, to si nemyslím! HC to bere vážně, tímhle zápasem jim začíná příprava. Nějakých 10:7 by to podle mě být nemělo. My jsme s nima hráli dvakrát a moc gólů nepadalo. Loni ve Strakonicích to byla vyloženě exhibice, ale proti extraligovému soupeři budeme hrát s jiným nasazením."

Kdy se vracíš za oceán?
"V srpnu, pětadvacátého"

S jakými plány?
"Doufám, že nadcházející sezóna bude lepší. Těším se na ní. Mám totiž velkou motivaci chytat líp než loni."

Díky za rozhovor, ať to vyjde!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....