Banes Motor České Budějovice
21.07.2003, Antonín Vansa

Naplní hvězdný výběr Budvar arénu?

První utkání nové sezony čeká na budějovické hráče v pátek 25.července. Od 18.00 hodin je v rámci exhibičního utkání prověří skvostně sestavený Výběr Romana Turka. Exhibiční utkání se hrají především pro diváky a na jejich počet nebudou netrpělivě čekat jen sami hokejisté, ale i zdravotnické organizace. Vstupné totiž na tento zápas činí padesát korun a výtěžek celé akce připadne na dobrou věc. „Z naší strany půjdou peníze na dětskou chirurgii, ze strany klubu na postižené děti," poukazuje organizátor celé akce Roman Turek.
ROMAN TUREK PŘIVEZE DO BUDĚJOVIC HISTORICKY NEJSILNĚJŠÍ MUŽSTVO

Zatímco dvě první utkání sehrál Výběr Romana Turka s týmem HC České Budějovice, loni se z návštěvy mužstva těšilo rodné město současného brankáře Calgary Flames. Po jednoleté odmlce, způsobené ničivými povodněmi, se tedy vrací tým kolem mistra světa z Vídně 1996 na zimní stadion do Českých Budějovic. A fanoušci se budou mít na co těšit. Kromě Romana Turka by se v kleci měli zjevit i dva bývalí budějovičtí gólmani - Bílí tygr z Liberce Oldřich Svoboda a pokořitel Jihočechů v play-off 2003, strážce sparťanské svatyně Petr Bříza.
Také pohled do obranných řad skýtá zajímavý pohled. Po boku veterána ze Znojma Karla Soudkaby měli nastoupit například Kamil Ťoupal, budějovičtí odchovanci hrající za mořem, Filip Novák a Zdeněk Kutlák a Turkův spoluhráč z Calgary Flames Petr Buzek. Osmičku beků doplňuje čerstvý hráč Liberce Jaroslav Nedvěd a Milan Nedoma, pro něhož může mít utkání po podzimním vyhazovu zvláštní náboj.
Nejúžasnější se však jeví složení jednotlivých útočných formací. Fanouškům se představí rychlonohý střelec Radek Dvořák, účastník letošního mistrovství světa Martin Straka, čerstvá posila "Mocných kačerů" Václav Prospal, nováček měsíce ledna v kanadsko-americké NHL Aleš Kotalík, nejlepší střelec extraligy v loňském roce Jan Marek, kapitán letošního mistra extraligy ze Slavie Josef Beránek, jeho loňský spoluhráč, jinak forvard Západočechů z Plzně Aleš Krátoška, dvaadvacátý hráč draftu v roce 2001 Jiří Novotný a plavovlasý anděl Petr Kořínek. Diváci se budou moci těšit i ze hry strůjce vsetínského úspěch Jiřího Dopity. Jediný otazník tak visí už pouze nad startem borce New York Rangers a velkého kamaráda Radka Dvořáka, Petra Nedvěda. „U něj je to zatím tak na sedmdesát procent," přiznal pro Jihočeské listy brankář Roman Turek.

Předpokládaná sestava Výběru Romana Turka:
R.Turek (O.Svoboda, Bříza) - Buzek, Kutlák, Nedoma, Soudek, K.Ťoupal, Jar.Nedvěd, F.Novák - M.Straka, Prospal, R.Dvořák - J.Novotný, Dopita, Kotalík - Krátoška, Josef Beránek, Marek - P.Nedvěd, Kořínek.
Trenér: Jaroslav Pouzar.

POSTAVÍME PROTI NIM ZKUŠENOST, TVRDÍ VLADIMÍR CALDR

Skutečně exhibičně hodlají pojmout utkání se svými vyzyvateli hokejisté HC České Budějovice. „Určitě jsme k tomuto zápasu nijak přípravu nesměřovali. My veškerou přípravu směřujeme ke 12.září, kdy vyjíždíme k prvnímu extraligovému utkání ve Zlíně," odmítá trenér Vladimír Caldr, že by českobudějovičtí hráči hledali pro utkání speciální motivaci. Zároveň však potvrzuje, že mu nabídka sehrát exhibiční zápas udělala radost, „Ale pochopitelně, že jsme tu možnost zahrát si uvítali, poněvadž každý zápas přináší jiné, lepší prvky, než trénink." Radost udělá zápas především trenéru Janu Nelibovi. „Já hráče teprve budu na ledě poznávat," svěřoval se v nedávném rozhovoru pro naše stránky novopečený lodivod Jihočechů a v pátek k tomu bude mít výbornou příležitost. S tím příliš nesouhlasí asistent kouče Neliby, „Nemyslím si, že by to s tím poznáváním bylo až zase tak žhavé. My pilujeme herní činnost i po odpoledních," upozorňuje bývalý hráč budějovického klubu a na dotaz ohledně sestavy dodává, „My dáme příležitost nejspíše těm starým kozákům, a to z toho důvodu, že si myslíme, že přijdou na ten zápas lidi a i my chceme, aby ten zápas nějak vypadal, aby měl ráz zkušenosti," tvrdí Vladimír Caldr, ale nevylučuje, že by se přeci jen méně znamá jména v sestavě objevila, „Je to možné. Třeba se na ledě objeví v druhé polovině zápasu zcela jiné tváře," usmívá se šibalsky. Už 29.července čeká Jihočechy první skutečný přátelský zápas. Do Budvar arény je přijede prověřit pražská Slavia. Rozdíl mezi oběma zápasy je dle kouče HC České Budějovice jasný, „Asi takhle. Já se na to dívám z pohledu, že věřím, že přijdou nějací lidé a ta sestava bude teď taková, aby lidé viděli na ledě tu zkušenost. Prostor pro experimentování bude zřejmě až proti té Slavii a tam dostanou více příležitostí mladší hráči, kteří se perou o místo na soupisce," vysvětluje Vladimír Caldr, jenž rovněž nevěří, že by negativní roli na úrovni zápasu mohl sehrát fakt, že oba výběry jsou na bruslích teprve přes týden. „To ne. Podívejte se, já si myslím, že se dá hrát i po pěti dnech na bruslích. Bude to v pohodě," zakončuje s úsměvem bývalý výborný hokejista týmu z Českých Budějovic.

Předpokládaná sestava HC České Budějovice:
Hudáček - Babka, Jasečko, Gýna, Mucha, R.Suchánek, Z.Neckář, Kolda, Jindra - Bartoš, F.Turek, D.Nedorost - Luboš Rob, Martin Štrba, Lukáš Květoň - Petr Sailer, Radek Bělohlav, Michal Vondrka - Hřebejk, Šimánek, Ondřej.
Trenéři: Jan Neliba, Vladimír Caldr.

Historie vzájemných zápasů

Výběr Romana Turka zavítá na jih Čech již počtvrté za sebou. Velmi sympatický nápad současného brankáře Romana Turka obšťastnil duši fanouška HC České Budějovice však pouze ve dvou případech. Zatímco první vzájemný zápas českobudějovičtí hokejisté vyhráli, v tom druhém slavila úspěch parta Romana Turka, především díky útoku ze St.Louis Demitra - Handzuš - Bartečko.

2       1     0    1    7:6        2

Vzájemné zápasy mezi HC Č.Budějovice a Výběrem Romana Turka

23.7.1999 HC České Budějovice - Výběr Romana Turka 6:3 (2:0,3:3,1:0)
F.Turek 2, Brabenec 2, Brož, R.Martínek - Prospal, Markvart, Zelenka

28.7.2000 HC České Budějovice - Výběr Romana Turka 1:3 (0:2,1:0,0:1)
Rob - Bartečko 2, Demitra

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....