Banes Motor České Budějovice
21.07.2003, Antonín Vansa

Barinka by si rád splnil svůj velký sen

Tak to nakonec stihl! 14.července se hokejová veřejnost dozvěděla, že obránce Michal Barinka podepsal profesionální kontrakt s týmem Chicaga Blackhawks. Minimálně do 30.června 2006 se bude snažit prosadit se v NHL a to, že jej klub z Illinois angažoval hned v roce draftu svědčí o tom, že pro to má dobré předpoklady. „Jsem strašně spokojený," mne si po právu ruce.
Vše však má svůj začátek. A ten si Michal Barinka prožil koncem června v americkém Nashvillu. Snaha funkcionářů kanadsko-amerických týmů angažovat toho nejlepšího pohltila robustního beka v druhém kole. Jeho jméno zaznělo halou konkrétně jako 59.v pořadí. „Byl jsem moc rád, vždyť Chicago má velkou minulost a je to skvělý klub! Já osobně si myslím, že je šance prosadit se," věří si teprve devatenáctiletý bek, kterému mnoho vrásek na tváři nepřidělalo ani to, že se nakonec neobjevil mezi těmi hokejisty, kteří byli vybráni v prvním kole, „Ne, mě to nemrzelo. Já jsem počítal s tím, a můj agent mne na to připravoval, že budu nejspíše tažený až ve druhém kole," mávne rukou Barinka nad faktem, že se nemohl zúčastnit módní přehlídky, kdy se hráč prezentuje v novém dresu a po zádech jej poplácávají nadšení bossové. To je totiž výsadou pouze prvních třiceti vybraných hokejistů.

Krok druhý musel Barinka učinit v přípravném, nováčkovském kempu celku ze severu Spojených států amerických. „Každý klub má svůj nováčkovský kemp, ale každý ho má v jiném termínu. My jsme ho měli hned po tom draftu a šlo hlavně o to, aby se hráč porozhlédl, jak to vypadá v tom klubu a případně přesvědčil trenéry, že na tu ligu má," tvrdí Michal Barinka, který v přípravném kempu nepochybně uspěl. O tom, jak dopadli ostatní testovaní hokejisté, přehled nemá, „Bohužel ne. Zajímalo mne to, hledal jsem to internetu, ale tam toho moc napsaného nebylo, takže vůbec nevím," krčí rameny. Vše tedy vypadá tak, že s těmi hráči, kteří uspěli v nováčkovském tréninkovém táboře, se potká až při zahájení kempu pro novou sezonu.

Třetí překážku zdolal sympatický zadák již zmiňovaného 14.července, kdy se upsal "Černým jestřábům", a jak sám říká, radost by teď mohl rozdávat na potkání. „Tak určitě veliká spokojenost! Moc jsem s tím odchodem nepočítal, s agentem jsme si mysleli, že to vyjde nejdříve až za rok. Ale když ta nabídka přišla, a mně se zdála dobrá, tak jsem se rozhodl to podepsat," vzpomíná Barinka, jenž podle svých vlastních slov s nervozitou před 15.červencem, kdy mohou naposledy kluby NHL podepsat své nové objevy, nezápolil, „Nervozní jsem určitě nebyl! Ono to bylo domluvené tak, že když nabídka nepřijde, tak zůstanu ještě rok v Budějkách a odehraju si tu ještě jednu sezonu. Teprve pak bych to šel zkusit. Já jsem se nijak netrápil," kroutí hlavou silově perfektně vybavený bek.

Své šance vidí Barinka dobře, a to přesto, že "Indiáni" mají pod smlouvou sedm zámořím protřelých borců. „Já teď můžu těžko hodnotit, jak to bude. To vše se uvidí teprve po tom kempu," odmítá předpovídat budoucnost. Jestli je však již teď něco jisté, tak je to fakt, že Michal Barinka bude v Chicagu jediným českým hokejistou. Nezáviděníhodná to situace. Obzvláště, vezmeme-li v úvahu slova někdejšího centra HC České Budějovice, Jiřího Novotného, který ke svému pobytu v U.S.A. podotkl, „Mně strašně pomohli Aleš Kotalík s Karlem Mošovským. Spoustu věcí vyřídili za mne. Bez nich bych byl v koncích!" Michal Barinka však strach nemá a problému čelí se vztyčenou hlavou, „Ze začátku to bude asi trochu těžší, ale když si tam rychle zvyknu a naučím se řeč, tak by to mohlo být v pohodě," tvrdí hokejista, který za moře odletí 26.srpna úplně sám. „Ze začátku ano, ale pak uvidíme, zda tam za mnou někdo přiletí," usmívá se mladý bek.

Do 26.sprna však zbývá ještě hodně času. Barinka má o svém programu jasno, „Do té doby trénuji s budějovickým áčkem, absolovuji s nimi přípravu, jen nebudu hrát zápasy," nastiňuje své plány. Jak se však zdá, v Budějovicích ho nebude určitě čekat nic lehkého. Hned při prvním tréninku si ho dobíral kouč Vladimír Caldr, a jak je i při ostatních trénincích vidno, není den, kdy by si do Barinky v souvislosti s jeho novým angažmá někdo nerýpl. „To je v pohodě! To je jen takové hecování," směje se obránce, který má jednoznačný cíl pro nadcházející ročník. „Chtěl bych si splnit svůj sen a zahrát si v NHL nějaké utkání," doufá v příznivou budoucnost Michal Barinka.

A koho si v letošním draftu vytáhlo Chicago Blackhawks?

Brent Seabrook    Obránce    Kanada      20. 4.1985   (celkem 14.v pořadí)
Corey Crawford    Brankář    Kanada      31.12.1984   (celkem 52.v pořadí)
Michal Barinka    Obránce    Česká rep.  12. 6.1984   (celkem 59.v pořadí)
Lasse Lukkonen    Obránce    Finsko      18. 9.1981   (celkem 151.v pořadí)
Alexej Ivanov     Centr      Rusko        5. 1.1985   (celkem 156.v pořadí)
Johan Andersson   Centr      Švédsko     18. 5.1984   (celkem 181.v pořadí)
Mike Brodeur      Brankář    Kanada      30. 3.1983   (celkem 211.v pořadí)
Dustin Byfuglien  Obránce    U.S.A.      27. 3.1985   (celkem 245.v pořadí)
Michael Grenzy    Obránce    U.S.A.       6. 2.1984   (celkem 275.v pořadí)
Chris Porter      Centr      Kanada      29. 5.1984   (celkem 282.v pořadí)
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....