Banes Motor České Budějovice
21.07.2003, David Lukeš

Poslední ohlédnutí za loňskou sezónou

Přestože letní vedra neubírají na své intenzitě, lednímu hokeji pomalu začíná podzim. Před prvním zápasem HC ČB v ročníku 2003/2004, jímž bude přípravné utkání HC České Budějovice - Výběr Romana Turka (25. července v Budvar Aréně), Vám nabízíme retrospektivní ohlédnutí za loňskou sezónou. Připomeňte si s námi ty zlomové okamžiky loňské extraligy, které nám přinášely vrásky na čele a následně velkou radost.
srpen 2002
Sezóna 2002/2003 v Budějovicích začala vlastně již dlouho před prvním mistrovským zápasem.
Srpnový vodní živel zatopil velké území jižních Čech, krajské město nevyjímaje. Novotou vonící Budvar Aréna, čekající kolaudaci, "spolkla" v jednu chvíli dva metry vody. Sny o slavnostním zářijovém začátku v zápase se Spartou vzaly za své. Koncem srpna revizní komise vyřkla mrzutý ortel: "Tady hokej dříve jak na konci listopadu hrát nebudete!"
3. září 2002
Situace se pomalu obrací k lepšímu.
Poprvé se doma hokejisté HC ČB představí 4. říjne v utkání s Plzní. Oproti loňsku je však volena taková varianta, že klub si své domácí utkání odloží a nebude dojíždět po jihočeském kraji do "azylu" tak, aby odehrál všechny domácí klání ve své aréně před svými diváky.
13. září 2002
První zápas nové sezóny v Pardubicích.
Jihočeši prohrávají s favoritem 2:5. Ani další dva zápasy nepřidávají optimismu. Prohry 1:4 v Liberci a 0:4 ve Znojmě sráží celek na dno. 3 zápasy, skóre 3:13, 0 bodů.
4. říjen 2002
Budějovičtí fanoušci se konečně dočkali nové haly.
Budvar Aréna má premiéru v podobě duelu s Plzní. Po předchozím zlepšení, kdy červenobílí přivezli pět bodů z Havířova a Zlína, však přichazí další pád. Plzeň vítězí 3:1. První branku v nové hale vstřelil Luboš Rob po asistencích Zdeňka Ondřeje a Františka Mrázka.
říjen 2002
Nakonec přece jen přichází vzestup.
Hokejisté se v novém stánku nacházejí. Vše začíná televizní duel se Vsetínem (3:0), emotivní zápas se Spartou (4:2) a dovršují utkání s favority z Litvínova a Pardubic, které Jihočeši jasně přehrávají (5:3, resp. 7:3). Budějovická hokejová veřejnost je v euforii. Mužstvo poprvé nakouklo do první osmičky. S takovou hrou mu play-off nemůže utéct. Obrovským překvapením je v našich zemích neznámý Zdeněk Ondřej, který si svou agresívní a vířivou hrou nejednou vysloužil ovace publika.
25. říjen 2002
Nic netrvá věčně.
Sotva tým získal potřebné sebevědomí, hned ho i ztratil. HC ČB odehrává "zápas blbec" s Libercem. Přestože celek svého soupeře drtí, ten profituje z brejků. Když na začátku třetí třetiny přeci jen Jihočeši vyrovnají na 3:3 a hala začne bouřit, přichází hloupý faul a neúspěšné oslabení. Konečný výsledek zní na cifry 3:6 a vítězný duch je tentam.
listopad 2002
Mlha se v sychravém měsící převaluje nejen v parcích a na ulicích, ale i v Budvar Aréně.
A to nad budějovickým výběrem. Hokejisté v listopadu odehrají devět zápasů, ale v základní hrací době dokáží přemoci pouze Havířov a na konci období i Třinec na jeho ledě, dva body přidávají za výhru v prodloužení nad Slavií. Protipól skromnému výčtu úspěchů tvoří například domácí debakl od Varů 0:5 či zápas s Vítkovicemi. Jihočeši v 21. minutě vedou 1:0, ale na konci druhé třetiny už prohrávají ostudně 1:5. Nad sezónou 02/03 se v Budějovicích začíná smrákat.
23. listopad 2002
Po zbytečně prohraném zápase ve Vsetíně je z týmu vyřazen Petr Gřegořek.
Důvodem je nedostatečná spolupráce s trenéry. Ještě předtím odešel na hostování do IFK Helsinki František Mrázek, naopak zpět z Ruska míří Stanislav Jasečko.
24. listopad 2002
Na protest proti vyloučení Gřegořka z kádru skládá kapitánskou funkci Milan Nedoma.
Trenérům v tíživé situaci pomáhá Luboš Rob, který "břemeno" v podobě kapitánského céčka přijímá. Večer ale hokejisté prohrávají výše zmiňovaným trapným způsobem 3:5.
25. listopad 2002
Bouře v kabině vrcholí.
Vedení klubu uvolňuje z kádru Petra Sailera a Milana Nedomu. Oficiálním důvodem jsou špatné morální kvality hráčů. Trenérské duo Liška-Červený je obohaceno o sportovního manažera Jaroslava Pouzara, který má celek pomoci vyburcovat k lepším výkonům. Pod Černou věž míří doplnit vyčištěný kádr Josef Štraub a Petr Míka ze Slavie, Stanislav Procházka z Liberce a Jan Slavík ze Sparty.
3. prosinec 2002
Nastává herní a výsledkové zlepšení.
Výhra v Třinci, remíza na ledě rozjetého Litvínova a solidně rozjetý duel u lídra z Pardubic, kde budějovičtí hokejisté drží ještě v poslední třetině stav 2:2, ale nakonec prohrávají vysoko 2:6. Přijíždí Sparta. Duel pravdy Jihočeši prohrávají těsně 1:2, přestože byli opticky lepším týmem. Na krásu se nehraje a přes herní zlepšení se dostávají na dno propasti. V součtu s listopadovou černou sérií vychází výsledek v podobě dvanáctého místa a jedenáctibodové ztráty na osmé místo. Někteří fandové již nad svým celkem zlomili hůl.
advent 2002
V předvánočním období přece jen nastává cesta vzhůru.
Po tak rozsáhlé krizi se však budějovická mašina rozjíždí pomalu. Body vozí především z venku, před domácím publikem se kvůli velké nervozitě zadrhává. Po vítězství v neškodném Havířově 8:0 přichází domácí prohra se Znojmem 1:3, kterou červenobílí hokejisté vyvažují výhrou v Liberci 3:0. Poslední utkání před Vánoci mají Jihočeši na svém ledě perfektně rozehrané. Vedou nad silným Třincem 4:2, ale o vedení přichází. Sice získávají bod navrch za vítězství v prodloužení, konečný výsledek ale kvitují s rozpaky.
27. prosinec 2002
Hned v prvním povánočním zápase prokazují budějovičtí hokejisté zlepšenou formu.
Vítězí ve Zlíně brankou v poslední vteřině prodloužení 2:1, následně doma přetlačí v urputném duelu Plzeň 3:2. Pak ještě přivezou všechny body z nedobytného Edenu i z neobyčejně horkého ledu v Karlových Varech a znovu se hlásí do boje o play-off.
7. leden 2003
Snad zlomový moment sezóny.
Jako už poněkolikáté v této sezóně mají Jihočeši obhájit před vlastním publikem zlepšenou formu spojenou s vítěznou sérií. Kořistí se má stát mladý výběr Vsetína. Valaši však jihočeskou metropoli šokují zdrcující první třetinou, kdy přímočarou hrou dostávají domácí do kolen. Po dvaceti minutách svítí na ukazateli skóre neuvěřitelný stav 0:3 a to ještě zelení trefili dvě tyčky! Od druhé třetiny budějovičtí zvyšují výkon o několik rychlostních stupňů, svého soupeře svírají před jeho svatyní, ale stačí to pouze na dvě branky. Vsetínští pečetí své vítězství v power-play. Ještě téhož večera si ale někteří novináři a domácí činovníci všímají zajímavého faktu. Za Valachy nastoupil Tomáš Vak, který v předchozím kole dostal trest ve hře a neměl tedy v Budějovicích hrát. Následující den je výsledek kontumován v poměru 5:0 ve prospěch budějovických, naopak Vsetín o perně vydřené tři body přichází. Jihočeši se tím pádem z desátého místa vyhoupli na sedmou příčku, Vsetín zase z výhodné pozice klesá těsně pod čáru ponoru.
leden 2003
Velice zajímavý měsíc.
Hokejisté HC ČB podstupují bitvy s největšími aspiranty v boji o play-off. Vítězí ve Varech, kontumačně "přemohou" Vsetín a rovněž doma silou vůle přetlačí Litvínov 7:4. Poslední čtvrtinu zahajují dalším, tentokrát již posledním kratším výsledkovým výpadkem, prohrávají tři zápasy za sebou. Následně ale přivezou všechny body ze Znojma a Třince a natrvalo se ubydlují v první osmičce. Nejeden pesimista musí přehodnotit svůj soud nad tímto týmem.
16. únor 2003
Po letech dobyta Plzeň.
HC ČB po dlouhé době vítězí v Plzni a to v poměru 2:1. Nezabrání mu v tom početná oslabení, Štraubovo vyloučení do konce zápasu ani sedm tisíc diváků, kteří vytvářejí v hale peklo.
22. - 25. únor 2003
Jižní Čechy po třech letech slaví play-off.
To v náročném sledu tří zápasů ve čtyřech dnech přinášejí především vítězství v televizním duelu nad Karlovými Vary, definitivou je bod za prohru v prodloužení ve Vsetíně. Nebyl ale darován zadarmo, duel vstoupil do historie ročníku jako nejvypjatější. Dva otřesy mozku, zlomená ruka, inzultace hráče pořadateli, pivo z tribun na střídačce...
2. března 2003
Možnost výhodného play-off.
Po předchozím domácím vítězství nad Vítkovicemi v poměru 7:5 mohou Jihočeši dokonce play-off začínat z pátého místa na ledě přijatelného soupeře z Třince. Stačí maličkost - vyhrát v Litvínově, který je už ze hry venku. Chemici však pojmou loučení se sezónou svérazně a uštědří svému soupeři porážku v poměru 1:6. Na HC ČB tak zbývá soupeř z kategorie nejtěžších: pražská Sparta.
5. - 10. březen 2003
Budějovičtí hokejisté podléhají Spartě 0:4 na zápasy.
Fanouškům je líto, že série byla až moc jednoznačná. Vyprovázejí však své hráče z ledu aplausem. Po sezóně, kdy nejprve místo tréninků na ledě museli vymetat z kabin bahno a překonali těžkou výkonnostní krizi, je čtvrtfinále extraligy považováno za úspěch. Klub, jenž ročník odehrál s třetím nejmenším rozpočtem, dosáhl v této sezóně svého maxima.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....