Banes Motor České Budějovice
16.07.2003, Antonín Vansa

První trénink byl moc kvalitní, libuje si Štrba

Koncem května o něj projevil zájem ruský Metallurg Magnitogorsk, ale generální manažer ing.Jaroslav Pařízek nedal jeho odchodu zelenou. Martin Štrba tak pokračoval v přípravě s budějovickým celkem. 16.července poprvé v nové sezoně vyjel, stejně jako jedenatřicet jeho spoluhráčů, na ledovou plochu. V druhé sérii nájezdů pokořil Jana Cháberu a stal se tak prvním hokejistou, který v nové sezoně, i když jen na tréninku, rozvlnil síť za gólmanem. „To jsem si ani nevšiml" směje se sympatický hokejista, který rozdával loni hokejovou radost s čílem 13 na zádech.
V pondělí Vám začala druhá část přípravy, ve středu jste poprvé vyjeli na led. Ptát se Vás, zda jste se těšil, bude nejspíše jako nosit dříví do lesa...
(smích) Určitě jsem se moc těšil! Je to hodně příjemné stoupnout si zase jednou na brusle. Obzvláště po té přípravě na suchu...

Když Vás tak poslouchám, příprava na suchu asi nebude Vaší nejoblíbenější činností.
(smích) No, jelikož jsem trochu silnější, tak pro mě není ta letní příprava až tak moc zábavná, ale letos to bylo docela dobré. Myslím si, že jsem se připravoval svědomitě a dobře, nehledě na to, že mi letos končí smlouva a já budu hrát o novou smlouvu.

Jak byste vůbec zhodnotil tu přípravu trenérské dvojice Caldr-Neliba? Byla hodně odlišná od té, kterou Vám ordinovali pánové Liška s Červeným?
Tak samozřejmě, že byla jiná. Každý trenér má svůj styl - Honza Neliba sem přinesl nějaké nové prvky, stejně jako Vláďa Caldr, takže si myslím, že to udělali hodně kvalitní.

Vy jste mimojiné zažil i poslední dva začátky příprav na ledě. V sezoně 2001/02 jste museli kočovat po jihu Čech, protože byl zimní stadion v rekonstrukci, před rokem Vám zbrusu nový stadion vyplavila voda. Bude hodně příjemné začít zase na domovském stadionu...
Pochopitelně. Jsme doma, nemusíme nikam jezdit, navíc my tady máme špičkové zázemí. Když si vzpomenu na třeba ten loňský začátek, tak to bylo strašně náročné, protože jsme prakticky celou tu přípravu strávili někde na cestách v autobuse a nebylo to tedy nic příjemného, navíc v těch horkách, která teď máme a která tehdy byla.

Vy jste právě teď dokončil ten první, zahřívací trénink. Jaké z něj máte pocity?
Bylo to výborné! Ten začátek je vždy hodně důležitý, zvládnout zase tu techniku bruslení, protáhnout se, rozcvičit třísla...hlavně se zbytečně nezranit, protože pak pauzírujete, a když se pak jde do něčeho tvrdšího, tak vy nemůžete. Takže ten první trénink byl fantastický!

A co kluziště? Všechny týmy si v loňské sezoně stěžovaly, že v Budvar aréně je velmi nekvalitní ledová plocha. Jak se bruslilo Vám?
Tak teď máme léto, jsou vedra a ten led je zákonitě špatný. Po té půlhodině je to už rozježděné a nedá se na tom moc bruslit, ale v zimě to bude určitě lepší. Je sice pravda, že my tady máme jeden z nejhorších ledů celé extraligy, ale handicap vůči ostatním týmům určitě mít nebudeme, poněvadž ten led je určitě na každém stadionu v těchto měsících stejný.

První zápas Vás čeká už 25.července, kdy sem zavítá Výběr Romana Turka. Těšíte se na to utkání hodně?
Určitě ano. Bude fajn zahrát si proti klukům, kteří hrají NHL. Je super, že to Eda zorganizoval, protože se to dělá pro lidi a výtěžek určitě také půjde na charitu, tudíž to bude pro dobrou věc!

Ale do toho utkání je jen devět dní! Bude Vám tak krátká doba stačit k tomu, abyste byli schopní nastoupit k zápasu?
Tak určitě nepůjde o výsledek! Opravdu je to čistě jen exhibice, hraje se to pro lidi, aby viděli naživo ne nás, ale kluky, kteří hrají nejlepší soutěž světa...

Dnes na tréninku jste vůbec jako první prostřelil brankáře. Je to znamení, že příští rok Vám to tam bude padat jako na běžícím pásu?
(smích) Vážně? To jsem si ani nevšiml, že jsem dál gól jako první. Ale kdyby to s těmi góly byla pravda, tak bych se tedy vůbec nezlobil!

Díky a ať se to nakonec podaří!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....