Banes Motor České Budějovice
16.07.2003, David Lukeš

Michálek zůstává v Budějovicích... Zatím

Po více než měsíci, kdy se ve světě ledního hokeje dělo jen pramálo, se ledy přeci jen pomalu začaly hýbat. Hokejisté HC ČB ve středu poprvé vyjeli na led (zpravodajství plánujeme ještě dnes) a předchozí půlnoc amerického času skončil termín pro zámořské kluby, jež získaly práva na nové posily v červnovém draftu, aby se svými čerstvě nabytými klenoty podepsaly smlouvy bez povinnosti zaplatit vyšší odstupné jejich stávajícím klubům. Michal Barinka se s Chicagem již tento týden na kontraktu dohodl, Milan Michálek ale tak rozhodný nebyl, se San José se na smlouvě nedomluvil. "Milan zatím zůstává hráčem Budějovic. To ale stále ještě neznamená, že u nás bude následující sezónu působit," zůstává opatrný generální manažer HC ČB ing. Jaroslav Pařízek, s nímž jsme si povídali nejen o této události.
Pane Pařízku, o půlnoci mezi úterkem a středou amerického času, tedy brzy ráno času našeho, vypršel termín klubům NHL, aby se dohodly na smlouvách s hráči, jejichž práva získaly v draftu. Jaká je situace okolo Milana Michálka, který s podpisem smlouvy žralokům ze San Jose dlouho váhal?
Milan v uvedeném termínu smlouvu nepodepsal, zůstává tedy v Budějovicích."

Co to pro náš klub znamená?
"Zatím to ještě neznamená, že by tu hrál příští sezónu. Dalším termínem, kdy může podepsat se San Jose smlouvu, je 15. srpen. Pokud se tak stane, obdržíme za něj vyšší odstupné."

Můžete vysvětlit problematiku odstupného za hráče odcházející do NHL?
"Do včerejšího dne platilo 200 000 dolarů za hráče draftovaného v prvním kole (to je případ Milana Michálka, kterého na 6. místě draftovalo San Jose, pozn. red.), za hokejistu, který se umístil pod první desítkou, potom 120 000 dolarů. V následujícím měsíci se ještě můžou draftovaní hokejisté se zámořskými kluby dohodnout, do jednání však už vstoupí jejich mateřské oddíly, které mají nárok žádat vyšší odstupné."

Pokud Michálek nakonec za moře neodejde, coby již poměrně zkušený centr se určitě bude trenérům hodit...
"Pokud zůstane, vyřeší se nám problém na postu středního útočníka, kde po odchodu Josefa Štrauba máme pouze jednoho zkušeného čistokrevného centra, jímž je Filip Turek. Milan je přes svůj nízký věk už hodně zkušeným hráčem a znamenal by tak pro náš tým posílení, byť bychom přišli o výše zmiňované odstupné."

Co když odejde?
"Pro takovou situaci máme připravené varianty. Útočníků máme patnáct, přitom na centru můžou působit Štrba se Šimánkem, kteří v mládí střed hráli, navíc se jedná o kreativní útočníky, takže tam by problém být neměl. Je ale pravda, že v případě Milanova odchodu se ještě budeme snažit centra na přestup či hostování získat."

Zpátky ale k současnosti. Na začátku tohoto týdne se s Chicagem Blackhawks dohodl na kontraktu Michal Barinka...
"Abych řekl pravdu, tak jsme s tím tak trochu počítali. Michala nahradíme mladými hokejisty. Jak jsme již dříve řekli, tak na následující sezónu máme čtyři zkušené obránce, jimiž jsou Suchánek, Babka, Jasečko a Gýna. K nim se budeme snažit přiřadit mladíky, kterých je dost - Jindra, Kotaška, Kolda, Mucha, Tupý, Svačina a další."

Nemyslíte, že Michal odchází za moře moc brzy?
"Já zastávám názor, že hráč by měl minimálně dvě sezóny hrát naší nejvyšší soutěž. Nefandím tomu, aby za moře chodili junioři. Naříklad Michálek, Novotný, Nedorost či Kotalík hráli dva roky, i déle. Michal to téměř splňuje, do týmu naskočil na konci předloňské sezóny. V jeho kariéře ho ale přibrzdila zranění, takže se nedivím, že podepsal už teď. Přeji mu, aby se prosadil."

Mezi "náhradníky" za Barinku jste jmenoval i Jána Muchu. Ten ale bude moci za A-tým nastoupit pouze v případě, že Peter Bartoš získá české občanství. (V české extralize mohou hrát pouze tři cizinci. Za cizince se nepovažuje zahraniční hráč, který v naší nejvyšší soutěži hrál ve třech po sobě jdoucích sezónách, pozn. red.). Jaká je v současné době Peterova situace?
"Peter si tyto záležitosti zařizuje sám, pomáhá mu v tom českobudějovický soudce JUDr. Milan Tripes, jenž je členem správní rady. Nevím přesně, v jakém stadiu je Peter právě teď, ale samozřejmě pevně věřím, že to do nového ročníku extraligy stihne."

Jaký je následující program prvního týmu HC ČB?
"Hráči vyjedou na led dnes - ve středu - a budou trénovat s výjimkou víkendů dvakrát denně. První zápas sehrají 25. července, kdy se utkají s týmem Romana Turka při velké exhibici, která se chystá. Pak přijdou na řadu další přípravné a soutěžní zápasy. 29. července a 1. srpna se utkáme se Slavií a Pískem, 5. srpna pak začíná Tipsport cup. Na konci srpna nás čeká vrchol přípravy, jímž bude turnaj ve Švýcarsku. Generálkou na extraligu bude zápas, jenž sehrajeme 5. září."

Zmínil jste exhibici Romana Turka. Můžete prozradit něco víc o této akci? Fanoušky by zajímaly především osobnosti, na které se mohou těšit...
"Co se týče účasti, nemohu prozradit žádné jméno, neboť se jedná o akci Romana Turka a velké hvězdy jsou osloveny, ale svůj příjezd zatím nepotvrdily. Je to plně v rukách Edy Turka. HC ČB mu víceméně pouze pomáhá, například s poskytnutím pokladen či pořadatelské služby. Seznam účastníků bude ještě upřesněný. Zápas začne 25. července v 18 hodin, vstupné bude 50 korun."

V minulých dnech proběhla médii zpráva, že se novým partnerem klubu stala českobudějovická společnost Libra electronics...
"Ano, tato společnost se přiřadila do skupiny našich největších partnerů. Získala jedno místo ve správní radě, kde nahradili zástupce frimy Hochtief, takže rada bude mít nadále dvanáct členů."

Děkuji za rozhovor

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....