Banes Motor České Budějovice
03.07.2003, Antonín Vansa

Hlavně být zdravý, modlí se Nedorost

Vzpomenete si ještě na 4.února 1999? České Budějovice právě dokonávaly před hrstkou diváků obrat proti Železárnám Třinec. Pár minut před koncem zápasu se rozjel benjamínek Václav Nedorost a "rozmázl" na mantinel budějovickým publikem nenáviděného Libora Procházka. Na tribunách sklidil téměř větší aplaus než Václav Král za svou branku na konečných 4:3! V současných dnech by si ale útočník Colorada Avalanche nemohl podobný atak dovolit. Mimo to, že se žádná soutěž nyní nehraje, čeká Nedorosta již druhá operace ramena, „Před týdnem jsem se vrátil z Denveru z první operace a v úterý letím znovu. Budou mi operovat i druhé rameno," praví vyrovnaně mladý forvard.
S cílem prosadit se natrvalo do prvního týmu Colorada Avalanche vstupoval do ročníku 2002/03 mladý útočník Václav Nedorost. V sezoně nakonec odehrál těsně přes polovinu všech zápasů základní části, 45 utkání. „Ten můj předsezónní plán vyšel jen zčásti. V lednu mě zastavilo zranění a už jsem se zpět nedostal," pochmurně hodnotí uplynulý ročník Nedorost, ale i on sám ví, že začátek soutěže nebyl nijak beznadějný, „Začal jsem, jak jsem předpokládal, ve třetí, čtvrté lajně a v prosinci si myslím, že jsem hrál dokonce nejlepší hokej, jaký jsem za ty dva roky v NHL hrál," tvrdí a dodává, „Nastupoval jsem dokonce s Hejdukem a Forsbergem, jenže pak přišlo to zranění, vypadl jsem na čas ze sestavy a už jsem se do ní nevrátil. Poslali mě na rozehrání na farmu, kde jsem se znovu zranil a tím se pro mě první tým definitivně uzavřel," ohlíží se za závěrem loňské sezony velký talent celého českého hokeje. A o jaké zranění vlastně šlo? 29.prosince v zápase mezi Coloradem Avalanche a Losa Angeles Kings nastoupil Nedorost na pravém křídle prvního útoku. „Pravé křídlo jsem snad ani nikdy nehrál, možná to bylo vůbec poprvé," klepe si na čelo při vzpomínce na předsilvestrovský zápas. Ve 12 sekundě zápasu ho při pokusu vyhodit touš z obranného pásma atakoval protihráč a výsledkem bylo prasklé zápěstí, „Čtyři týdny jsem měl na ruce sádru a dva týdny jsem to rozhýbával a ještě teď cítím, že to není úplně zdravé zápěstí," říká a na důkaz rozhýbe inkriminovanou část ruky.

Ve své premiérové sezoně v NHL nastřílel jen dvě branky a na další dvě přihrál. To vše stihl v 25 zápasech. Kdekdo čekal, že druhá sezona bude z pohledu českobudějovického odchovance mnohem úspěšnější. V konečném účtování ovšem rapidní změna vidět není. Václav Nedorost vsítil čtyři góly a o jeden více svým spoluhráčům připravil, „To, co jsem bodově předvedl je hodně slabé," sebekriticky přiznává Nedorost, ovšem na svou obhajobu přidává ještě jeden, mnohem směrodatnější úkaz, „Je třeba říct, že jsem tolik příležitostí na ledě nedostával a při tom systému, který se tam hraje, že se neustále nahazují puky, je těžké se prosadit. Zkrátka, když nenastupujete do přesilovek, nemáte šanci se nějak výrazněji předvést," povzdechne si a ještě se spěšně doplňuje, „Na druhou stranu, nedá se hledět jen na statistiky. Já si myslím, že jsem za sezonu odehrál spoustu dobrých zápasů, v nichž jsem třeba vůbec nebodoval." Přesto, že rapidní nárůst v kolonce kanadských bodů vidět není, cítí podle svých vlastních slov jeden z trojice českých zástupců v Coloradu, že jeho výkony šly oproti předcházející sezoně nahoru. Významnější statistickou změnu tak nakonec obsahuje pouze kolonka trestných minut. „Určitě mě tam hodně změnili. První sezona mi ukázala, že když tam budu jen jezdit obloučky a nikoho se nedotknu, tak si tam asi moc nezahraju. Musel jsem změnit styl, začít hrát do těla, provokovat protihráče, protože bez toho se v zámoří neobejdete," přiznává vytáhlý útočník, že už jej severoameričtí trenéři a funkcionáři přeprogramovali podle svých představ. V tomto směru jej změnil hlavně první tým, protože „tam musíte hrát každé střídání úplně naplno, tam se nedá vynechat vůbec nic. Navíc my máme kouče, který je hodně agresivní na mladé kluky a když se mi něco nepovedlo, tak jsem hned věděl, že jsem nejspíše v zápase dohrál," krčí rameny nad praktikami kouče Colorada Avalanche Nedorost.

Možná i proto je rád, že si občas může zahrát v dresu farmářského celku. „Na farmě hraju první lajnu a trenér mi vysloveně říkal, abych hrál hokej, abych se nepouštěl do žádných dobrodružství u mantinelu, že jsem tam od toho, abych tvořil hru a dával góly," libuje si hráč, jež letos nastoupil v nejprestižnější soutěži světa ke 45 utkáním. Výhody plynoucí z toho, že nastupuje ve farmářském celku v první útočné formaci, však Nedorost nepožívá, „Já jsem Evropan, takže o výsadách nebude řeč. Ale určitě mě zase nebrali jako někoho, kdo tam bude bourat mantinely ve třetím, čtvrtém útoku. Brali mě jako technika, který jim tam má tvořit hru," ví hráč, který českobudějovický dres oblékl naposledy v sezoně 2000/01.

Již zmiňované zranění ruky je asi tím hlavním důvodem, proč ani ve své druhé sezoně nenakoukl Václav Nedorost do šílenství, zvaného "Boj o Stanley Cup". „Díky tomu zranění, které jsem utrpěl, jsem se na led vrátil až se začátkem play-off a tak nebyla šance zahrát si o Stanley Cup. Mimo to si myslím, že jsem ani neměl fyzičku na to, abych to zvládl," konstatuje. Nakonec mohl být i rád, že play-off nestihl - favorizované Colorado prohrálo s outsiderem vyřazovacích bojů, Minnesotou Wild 3-4 na zápasy. „Letos bylo to play-off vůbec zvláštní. Nečekalo se, že vypadne tak rychle Detroit, my, St.Louis, a třeba i Stars. Stalo se - Minnesota měla více štěstí, ačkoliv jsme byli jasně lepší," odmítá se pouštět do rozsáhlejších analýz Nedorost. Pepsi Center byl naplněn zklamáním až po střechu. Sám Václav Nedorost měl možnost mluvit po utkání s hráči, ale ti z pochopitelných důvodů nebyli příliš nadšení, když se téma rozhovoru stočilo na příčiny vypadnutí, „Nebylo moc o čem se bavit. Co ti k tomu mohou říct. Brali to tak, že se to stalo a že příští rok to může být jiné." Avšak díky tomu, že se nestihl dát dohromady pro finálovou část kanadsko-americké NHL, mohl si vychutnat alespoň boje play-off ve farmářské soutěži. „Hráli jsme sérii na tři vítězná utkání a prohráli jsme v tom posledním, pátém zápase v prodloužení 2:3 v Chicagu. Tím pro nás skončila sezona. Teď si mimochodem vzpomínám, že jsme vypadli ten samý den jako Colorado," usměje se s odstupem času sympatický střední útočník.

Přípravu na nový ročník zámořské soutěže nenačal Václav Nedorost příliš úspěšně, „Při plavání v bazénu jsem si poranil rameno. Nebylo to nějak náhle. Já jsem měl ramena špatná už dlouhodobě, ale teprve teď mi vypadlo a doktoři usoudili, že nejlepší bude operace.19.května jsem byl na operaci, při které zjistili, že to druhé rameno je v dezolátním stavu také. Takže v úterý letím do Denveru znovu," vykresluje Nedorost své zdravotní problémy a už teď tuší, že právě operace a následná rekonvalescence může hrát negativní roli v otázce připravenosti na novou sezonu, „Roli to hrát samozřejmě může, ale na druhou stranu jsem kvůli tomu zranění jsem netrénoval jen tři dny a ve fyzičce se udržuju stále. Ale nechci teď nic předjímat, možná ta ramena budou zlobit," nechce dělat novináři oblíbené předpovědi.

Jestliže má Václav Nedorost vleklé zdravotní potíže, jeho zaměstnavatel také prochází značně vážnou situací. Tu způsobilo rozhodnutí brankáře Patricka Roye ukončit kariéru. V brankovišti Colorada tak ze zkušenějších gólmanů osiřel švýcarský borec David Aebischer. Přesto je Nedorost optimistou, „I přesto si myslím, že my si nemůžeme klást jiné cíle, než to vyhrát, a to i bez Patricka. Byl to jeden z nejlepších gólmanů všech dob a bude velmi těžké ho nahradit. Uvidíme zda dostane příležitost v bráně David, nebo Colorado sežene nějakého brankáře. Je pravda, že brankář dělá polovinu týmu, ale my máme zase nejlepšího útočníka na světě (patrně je tím myšlen Peter Forsberg; pozn.aut.), nejlepšího střelce na světě a nejlepší obranu. Mám dojem, že kdyby to v brance nějak skřípalo, Colorado si někam pro dobrého brankáře dojde," tuší. A zatímco Patrick Roy ukončil svou hvězdnou kariéru, útočník Peter Forsberg ji znovu prodloužil o další rok, během něhož mu vedení Colorada pošle na konto přes 11 000 000 dolarů. Mohlo by se říct, že každý jiný by měl z podpisu nového kontraktu radost, kromě Václava Nedorosta. Právě jemu, jako centrovi, by odchod Forsberga značně ulehčil snahu o prosazení se do prvního mužstva. Ale realita je podle slov samotného hráče trochu jiná, „Já už se ani nepovažuji za centra," trpce se pousměje a dodává, „Já jsem letos odehrál asi 15 zápasů v centru, patnáct na levém křídle a patnáct na pravém křídle, takže tam ze mě udělali univerzálního útočníka," říká Nedorost a výrazem ve tváři dává najevo, jak se mu pendlování v sestavě zamlouvá.

A cíle bývalého českobudějovického hráče pro příští rok? „Cíle jdou postupně, ale teď si hlavně přeju, aby se ke mě Bůh přiklonil ohledně zdraví," zakončuje rozhovor jedenadvacetiletý útočník.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....