Banes Motor České Budějovice
22.06.2003, David Lukeš

Milan Michálek si začíná brousit zuby do žraločího

V sobotu večer středoevropského času se rozhodlo o budoucích krocích dvou členech základního kádru HC ČB se zkušenostmi ze seniorské reprezentace. Milan Michálek (na snímku) se od příští sezóny bude s nejvyšší pravděpodobností na fotografiích prezentovat v dresu San Jose Sharks, obránce Michal Barinka se na oficiálních stránkách Chicaga už sice představil v trikotu s indiánem na hrudi, zda do Států zamíří již na nadcházející sezónu, se teprve rozhodne.
Michálka si jako šestého v pořadí vybrali californští San Jose Sharks. Talentovaný centr původem z jindřichohradecké líhně talentů byl jedním z favoritů letošního draftu, takže jeho umístění v první desítce není překvapením. Fakt, že se se svým klenotem v létě rozloučí, připouštěl v průběhu uplynulé sezóny s těžkým srdcem i generální manažer HC ČB ing. Jaroslav Pařízek.

Generální manažer SJ Sharks Doug Wilson na oficiálním webu klubu (jenž k vyluštění správné výslovnosti fanouškům dopřává nápovědy MEE-lawn mih-HAGH-lehk) přiznává, že Michálek je hráčem, jehož si Žraloci přáli. "Obávali jsme se ale, zda ještě bude k mání. Byl jsem dooporavdy překvapen, že tam stále ještě je," rozplývá se Wilson a dodává: "Je hráčem, kterého jsme chtěli získat. Ve svém věku je již vyzrálým hráčem, připravený na hru dopředu." Oficiální web Žraloků svým příznivcům svou volbu dále šperkuje tvrzením, že Michálek byl dokonce uvažován coby jednička letošního draftu (v historii se to z českých hokejistů povedlo pouze Romanu Hamrlíkovi v roce 1992 s Tampou Bay) a faktem, že mladý centr by mohl být nejlépe připraveným letos draftovaným hokejistou. Toto tvrzení je doloženo sto dvěma Michálkovými starty v seniorském hokeji za HC ČB, v nichž nastřílel 9 branek a přidal 16 asistencí. Přestože teprve v prosinci shodil dorostenecký košík, byla uplynulá sezóna již jeho třetí!

Michal Barinka, jehož si v druhém kole draftu jako 59. v celkovém pořadí vybralo Chicago (kartu s informacemi pro fandy Blackhawks naleznete zde), si naopak pro svou velkou šanci doletěl přímo raketově. Do extraligy naskočil na konci minulého ročníku, pokud bychom chtěli Michalovi uškodit, řekli bychom, že do nepříliš důležitých zápasů. HC ČB se totiž ve své kritické sezóně v soutěži zachránil a v posledních utkáních začal zkoušet své talentované mladíky. V obraně se tak objevila neznámá dvojice Chaloupka - Barinka, v juniorském hokeji však hodně známá. Zatímco Chaloupka se dál neprotlačil, Barinka zaujal a následně i zazářil v play-off juniorské extraligy, kdy svými výkonu pomohl svému týmu až ke stříbrným medailím. Letos svou bilanci odehraných zápasů navýšil o další 34 a pod dohledem zkušeného učitele Rudolfa Suchánka učinil další pokrok. Připsal si sice jedinou asistenci, jeho potenciál tkví ale jinde.

Jeho kvalit všímají i tvůrci webu Blackhawks: "Výborný bruslař s impozantní silou, hbitý, stabilní na bruslích, tvrdý a spolehlivý v obraně, výborný v rozích a před brankou, soutěživý, výborné fyzické předpoklady pro hru jeden proti jednomu...," popouštějí schválně uzdu svého nadšení autoři článku a vyvolávají tak eurofii u svých fanoušků. Všímají si i faktu, že na jaře letošního roku se prokousal do národního týmu, s nímž vydržel po celou jeho přípravu před mistrovstvím světa. Ve Finsku ale podle očekávání dostali přednost zkušenější a tak Barinka musel svou životní šanci oželet. Jeho odchodu do zámoří už letos se ale vedení HC ČB brání a rádo by si mladého beka pod svými křídly ponechalo ještě pro další ročník extraligy. S agentem a hráčem sice existuje dohoda v tomto duchu, jak ale nakonec vše dopadne, si ještě budeme muset počkat.

Ve druhém kole se dočkali i další tři čeští hráči: Vojtěch Polák, Kamil Kreps a Petr Vrána. 4. až 9. kolo draftu je na programu v neděli odpoledne našeho času.


Pořadí letošního draftu:

 1.  Pittsburgh    Marc-Andre Fleury    
 2.  Carolina      Eric Staal           
 3.  Florida       Nathan Horton        
 4.  Columbus      Nikolaj Žerděv       
 5.  Buffalo       Thomas Vanek         
 6.  San Jose      Milan Michálek       
 7.  Nashville     Ryan Suter           
 8.  Atlanta       Braydon Coburn       
 9.  Calgary       Dion Phaneuf         
10.  Montreal      Andrej Koscicin      
 .
 .
 .
36.  Dallas        Vojtěch Polák
38.  Florida       Kamil Kreps    
42.  New Jersey    Petr Vrána     
59.  Chicago       Michal Barinka
 


                    


                
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....