Banes Motor České Budějovice
17.06.2003, Antonín Vansa

Bartoš Čechem? Zřejmě žádná utopie...

Z cesty ze Slovenska se vrátil minulý týden útočník HC České Budějovice Peter Bartoš. Cíl jeho cesty byl jasný - Peter Bartoš si jel vyjednat na slovenské úřady zrušení slovenského občanství, tak aby mohl požívat výhody občanství českého, na které zatím stále marně čeká. „Peter se už vrátil zpět a přivezl dobré zprávy," liboval si generální manažer Pařízek.
Poslední říjnové dopoledne, konkrétně ve čtvrtek 31.října 2002, se domluvil generální manažer českobudějovického klubu ing.Jaroslav Pařízek na podmínkách smlouvy s urostlým bekem Stanislavem Jasečkem. Rázem se tak v jihočeské metropoli objevili čtyři zástupci Slovenské republiky, ač podle regulí směli být na soupisku napsáni vždy pouze tři. Ze čtveřice Stanislav Jasečko, Daniel Babka, Peter Bartoš a Ján Mucha, zbyl "černý petr" na posledně jmenovaného Jána Muchu, jenž se jen pár dní před příchodem Stanislava Jasečka dočkal svého v pražském Edenu premiérového extraligového startu, když úspěšně v sestavě nahradil zraněného Rudolfa Suchánka.

Mucha tedy byl nucen stagnovat v juniorském týmu, zatímco jiní, stejně staří hráči dostávali šanci v prvním týmu. „Trochu mě to mrzí, že se také nemohu poprat o tu šanci v áčku, ale situace se má tak, že jsou tam tři hráči ze Slovenska a já hrát nemůžu," smutnil Mucha v jednom z lednových rozhovorů pro naše webové stránky. Situaci ještě mohla zachránit klauzule v regulích svazu ledního hokeje, kdy hráč, který odehraje tři sezony v České republice, není považován za cizince. Jenže ve stejných regulích je jedno velké ALE, které nakonec českobudějovickým funkcionářům zamezilo v tom, aby tuto klauzuli uplatnili. „Hokejista, původem ze zahraničí, musí odehrát nejméně tři roky na území České republiky, což by například Peter Bartoš splňoval. Problém je v tom, že by ty tři roky musel odehrát bez přerušení, což se u Petera bohužel stalo," lomil rukama generální manažer Pařízek. Počítání od začátku? Ano - Daniel Babka nastupoval v Českých Budějovicích teprve prvním rokem, stejně jako z Nižněkamsku navrátivší se Stanislav Jasečko. Ján Mucha přišel v průběhu sezony 2001/02 a podobně jako Peter Bartoš ukončil teprve druhý rok na jihu Čech.

Jediná možnost, která by nakonec umožnila Muchovi nastupovat v prvním týmu, by byla změna občanství jednoho ze slovenských hráčů v českobudějovických barvách. Peter Bartoš se s úmyslem změnit občanství nikdy netajil, ale jeho snahu úspěšně blokoval zpomalený byrokratický aparát. Od listopadu čekal Bartoš buď marně na odpověď úřadů, nebo z domovní schránky vylovil zamítavou odpověď. Průlom by snad mohl přijít v následujících týdnech, poněvadž sympatické křídlo z Martina vážilo cestu domů na Slovensko, aby vyřídilo veškeré náležitosti změny občanství. „Peter dostal povolení od trenérů a minulý týden odcestoval na Slovensko, aby na tamních úřadech vyjednal jím navrhovanou změnu občanství. Zpět se nám vrátil s tím, že slovenské úřady mu zrušily slovenské občanství," analyzuje cestu Petera Bartoše ing.Pařízek. Ani on však zatím nedokáže odhadnout, kdy by mohl být Peter Bartoš definitivně občanem České republiky, „To já nevím, bude záležet na tom, jak rychle budou pracovat české úřady," krčí rameny boss jihočeského klubu.

Již teď ale téměř jisté, že nový pas pro Petera Bartoše se podaří získat do startu nového extraligového ročníku. Poté co byl Laco Čierny uvolněn ještě na jednu sezonu do ruské Lady Togliatty, připadne uvolněný post třetího cizince v mužstvu mladému bekovi Jánu Muchovi. „Přesně tak si to představujeme," usmívá se ing.Pařízek při otázce, zda bude Ján Mucha právě tím třetím cizincem v klubu. Nezbývá tedy, než čekat na to, jak se k žádosti Petera Bartoše o proměnu z občana Slovenska na občana České republiky vyjádří státní úřednický aparát. Nový ročník extraligy startuje 12.září.

S Peterem Bartošem se pokusíme přinést rozhovor v následujících dnech...

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....