Banes Motor České Budějovice
10.06.2003, David Lukeš

V. Caldr je s probíhající přípravou spokojen

V horkých červnových dnech hýbou světem ledního hokeje pouze dva finišující celky v NHL. Ostatní se připravují na následující sezónu. Nejinak tomu je i v HC ČB. Jak prozradil trenér A-týmu Mgr. Vladimír Caldr, příprava je v plném proudu. "S Janem Nelibou dosud nemáme žádné připomínky a žádný problém," tvrdí o přístupů svých svěřenců Caldr.
Pane trenére, současné počasí spíše láká ke koupání, přesto se s A-týmem připravujete na nadcházející sezónu. Můžete přiblížit jak?
Letní příprava hráčů extraligového týmu začala dne 26. 4. 2003 a bude trvat devět týdnů. Začátek předzávodního období na ledě je směřován ke 14. červenci, počítámá v něm zhruba se 14-ti přípravnými zápasy, z čehož by měly být čtyři na turnaji ve Švýcarsku v závěru srpna. Extraliga začíná 12. září ve Zlíně.

Jak vypadá současný program extraligového kádru?
Hráči absolvují během jednoho týdenního mikrocyklu tři dvoufázové a dva jednofázové, avšak delší tréninkové jednotky. Náplň tréninku se snažíme obměňovat, využíváme Sportovní halu, areál VŠZ se dvěma tělocvičnami, bazén, běžeckou dráhu ve Stromovce, okolní silnice pro jízdu na kole, tribuny Budvar Arény a chceme využít alespoň dvakrát či čtyřikrát Beach kurty na ZS Hluboká. Ve středu využívají hráči tenisové kurty na Libře. V pondělí, v úterý a ve čtvrtek ráno a odpoledne dvě hodiny, ve středu a v pátek od 8:30 do 12:00 s tím, že následuje regenerace v Budvar Aréně. V červnu si 12 až 13 hráčů zpestří čtvrteční odpoledne fotbalovými zápasy s kluby z okolí (minulý týden vyhráli v Sedleci 6:2), ostatní absolvují normální trénink.

V květnu jste absolvovali "výlet" na Lipno. Jaký byl jeho program?
V pondělí chlapci absolvovali 75 km přesun z ČB na Lipno po vlastní ose na kolech, odpoledne následovala druhá fáze na velice krásném hřišti v Lipně nad Vltavou. V úterý tři fáze tréninku - cca šest hodin. Ve středu královská etapa 115 kilometrů v sedlech kol, odpoledne druhá fáze. Ve čtvrtek 90 km, odpoledne druhá fáze - kruhový silový trénink, v pátek přesun opět na kolech 75 kilometrů z Lipna do ČB. Mám pocit, že z hlediska tréninkového objemu jsme se dostali, kam jsme potřebovali. Nespornou výhodou Šumavy v tomto období je čistý vzduch, nadmořská výška a hlavně to, že během cyklistických, jak vy říkáte "výletů", potkáte absolutní minumum aut.

Jak jste s přístupem hráčů spokojený?
U vrcholového sportu jsem pauzíroval tři roky a myslím, že kluci jsou zase o kousek dál co se týče přístupu k tréninku, řekl bych, že jsou zase o kousek profesionálnější. Z tohoto pohledu nemáme s Honzou Nelibou žádné připomínky a žádný problém.

Jaký je zdravotní stav hráčů?
Co se týče zranění, tak Hudáček měl otočené prsty po srážce při hrách. Nebylo to ale nic vážného, spravil to necelý týden. Jinak občas někdo pocítí bolest například v kolenou při některém zatížení, ale to je u hokejistů věc zcela běžná.

Před dvěma týdny odletěli na testy do zámoří Milan Michálek a Michal Barinka. Druhý jmenovaný by měl podle dohody klub-agent ještě zůstat na jihu Čech. Co tedy znamenají tyto testy?
Barinka a Michálek byli předminulý týden na testech v zámoří. Jak víme, oba půjdou letos 21.-22. června na draft. Jak vše dopadne, Vám pravděpodobně v současné chvíli neřeknou ani oni.

Éterem nedávno proběhla zpráva, že František Mrázek bude působit v následující sezóně v Pardubicích. Není to luxus pustit centra, když jich teď klub má nedostatek?
František Mrázek opustil HC ČB v průběhu loňské sezóny. Říkalo se, že zůstane ve Finsku, teď se říká, že půjde do Pardubic, ale dle mých informací tato situace není v žádném případě prozatím uzavřená.

Váš kolega na trenérské lavičce Jan Neliba mi nedávno prozradil, že coby aktivní hráči jste měli spolu na ledě konflikt. Vzpomínáte si na to?
S Honzou Nelibou jsme proti sobě stáli na střídačce nejen v roce 1994/1995, kdy jsme získali bronz proti Kladnu, ale i několik sezón, když on působil ve Vsetíně. Jako hráči jsme se na ledě potkali nesčetněkrát a je pravda, že on byl důrazný a zarputilý obránce, kteerý nedal nic zadarmo. Myslím, že k nějakému střetu mezi námi a následné výměně názorů mohlo dojít. Já si nevzpomínám na situaci, kterou Honza popisuje. Nejsem typ, který by si toto pamatoval, těch situací bylo v zápasech nespočet. Utkání končí v 60. minutě na ledě.

Děkuji za vyčerpávající informace.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....