Banes Motor České Budějovice
10.06.2003, Antonín Vansa

Ondřej si jako Eliáš nepřipadá

Sedmý týden přípravy na suchu zahájili toto pondělí hokejisté HC České Budějovice. Druhou letní přípravu v A-týmu HC České Budějovice zahajuje i dravý útočník Zdeněk Ondřej. „Jsem rád, že už skončilo období dlouhých běhů," směje se na celé kolo hokejista, který loni vnesl do hry HC České Budějovice nové, netušené prvky, související s důrazem u mantinelu.
„To víš, že je to náročné. Únava přichází, navíc jsou teď taková nelidská vedra, ale jinak to zatím všichni zvládáme dobře," ví o náročnosti letní přípravy Ondřej, ale dodává, „Tréninky jsou ale dobře poskládané a koneckonců všichni víme, že je potřeba pro tu sezonu, abychom v zimě vydrželi se silami. Když je dobrá příprava, síly vydrží déle!" Hokejisté zahájili přípravu na suchu 28.dubna a jak i sám Zdeněk Ondřej potvrzuje, od již zmiňovaného dubna se trénink hodně změnil, „Jasně, že se model přípravy mění. My jsme začínali vytrvalostí a teď je už trénink více soustředěn na rychlost. Ale ty fáze toho tréninku se měnily téměř každý týden," upozorňuje útočník, který v uplynulém ročníku extraligy získal 15 kanadských bodů. Zatímco loňskou letní přípravu vedla dvojice Liška-Červený, letos hokejisté pracují pod dohledem Jana Neliby a Vladimíra Caldra. Srovnání náročnosti obou příprav ale Ondřej odmítá, „Určitě je odlišná, ale to srovnání, jestli je lepší, nebo horší, nechci dělat. Každý trenér má své metody, snaží se tým připravit po jiné stránce," říká Zdeněk Ondřej a doplňuje se, „Pro mě je spíše zajímavější, že mohu trénovat s mužstvem. Když jsem hrál venku, tak tam jsem se musel připravovat individuálně. Tady si s klukama můžeš kopnout fotbálek, zahrát si florbal nebo basket. Pro mě je to zpestřenější," usmívá se sympatický útočník.

Ale i na společné přípravě se dají najít chyby. Podle svých vlastních slov je Ondřej moc rád, že tréninky zaměřené na vytrvalost skončily. „Všichni víme, že já jsem docela těžkej, takže nemám vůbec rád nějaká dlouhá běhání. Jestli mám něco raději, tak jsou to tréninky zaměřené na rychlost a výbušnost. Ale jak říkám, dělat se musí všechno, protože je to pro zimní část sezony důležité," usmívá se útočník, který loni oblékal dres s číslem 37 na zádech, přičemž vylučuje, že by si na začátku přípravy řekl předsevzetí o tom, co chce během letních tréninků zlepšit, „To ne. Já to beru tak, jak to je. Jak už jsem říkal, nemám třeba rád to dlouhé běhání, ale vím že je to potřeba. Něco z té přípravy není příjemné, něco i bolí, ale musíš se pak kousnout a říkat si, že ti to pak pomůže někdy v březnu, kdy bys bez toho už neměl z čeho brát," ví Ondřej, jehož ani nestresuje poměrně dlouhá doba, která jej čeká, než poprvé obuje brusle a vyjede na led v Budvar aréně, „My máme naštěstí před tou přípravou na ledě ještě 14 dní volno, aby jsme si odpočinuli a dali se dohromady. Ale nijak mě to nestresuje, spíše naopak mě to překvapuje, jak brzy vyjíždíme na led. Na to jsem nebyl z Ameriky zvyklý," diví se Ondřej.

Na led vyjíždí hokejisté HC České Budějovice až 14.července, ale už 25.července je čeká exhibiční utkání s výběrem Romana Turka, jehož dres by měli obléknout i hráči, kteří letos okusili NHL. Není jedenáct dní tréninku na ledě před takovým zápasem trochu málo? Po zkušenostech z Ameriky se Ondřej ničeho bát nebude, „Jedenáct dní...to už je docela doba na to, aby ses nějak rozbruslil. Já jsem v Amrice zažil to, že jsem bruslil teprve druhý den a už jsem měl hrát zápas! Po těch jedenácti dnech už by to mělo jít," nebojí se Ondřej toho, že by si nerozehraní hokejisté HC České Budějovice mohli uříznout před předpokládanou vysokou návštěvou ostudu, naopak, jak sám říká, moc se na exhibiční utkání těší, „Já se na to moc těším. Strach z nich nemáme. Sice hrají NHL, ale jsou to také jen lidé," burcuje Ondřej na dálku své spoluhráče a zastrašuje své protihráče.

Na jaře se znovu roztočil přestupový kolotoč v Evropě i v naší lize a tentokrát sebou strhl i českobudějovického odchovance, velkého kamaráda Zdeňka Ondřeje, Františka Mrázka. Ten zamířil v průběhu loňské sezony do IFK Helsinki, a ačkoliv měl ve Finsku ještě rok zůstat, nečekaně se pro příští rok bude oběvovat v dresu vicemistra z Pardubic. Pro Ondřeje je to dobrá zpráva. Ke svému kamarádovi to bude mít blíže, „My jsme spolu stejně byli téměř každý týden v kontaktu, zavoláme si, občas se o víkendu vidíme," odmítá, že by nějak extrémně strádal tím, že Mrázek působil ve Finsku. Spíše jej zaujal samotný přestup do Pardubic, „Dost mě to překvapilo, protože jsem měl za to, že ještě rok v tom Finsku zůstane..no, hlavně, aby se mu v těch Pardubicích dařilo," přeje Mrázkovi vše nejlepší. Srovnání s Patrikem Eliášem, od něhož před časem odtrhli funkcionáři týmu New Jersey Devils jeho hokejové dvojče Petra Sýkoru, také s úsměvem odmítá, „Ne, to ne," směje se Zdeněk Ondřej, „takový je hokejový život, já jen doufám, že se ještě s Frantou setkám v jednom dresu," doufá hokejista, kterého závěr loňského ročníku zastihl v nebývalém bodovém útlumu, když za posledních 17 zápasů získal jen jediný bodík za jednu přihrávku.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....