Banes Motor České Budějovice
07.06.2003, Antonín Vansa

Nenechali mě hrát ani pět minut, zlobí se Zdeněk Kutlák

Ačkoliv příchod velmi dobře silově vybaveného beka Zdeňka Kutláka do jednoho českobudějovického fitness centra téměř vždy vzbuzuje velkou pozornost u zástupkyň něžného pohlaví, sám třiadvacetiletý hokejista Bostonu Bruins na lačné pohledy dívek neslyší. „Po mně že někdo kouká? To nevím, já si těchto věcí moc nevšímám," směje se zadák, který v právě skončeném ročníku NHL okusil, jak chutná radost ze vstřelené branky v nejuznávanější soutěži na světě.
„Ještě rok bych to rád zkusil za mořem," prozrazoval loni v rozhovoru pro naše stránky své plány na sezonu 2002/03 obránce Zdeněk Kutlák. Téměř devět měsíců po již zmiňovaném rozhovoru může odchovanec českobudějovického hokeje zhodnotit důsledky svého rozhodnutí, „Asi to nebylo úplně takové, jako jsem si představoval, protože v A-týmu jsem strávil jen asi 14 dní, během kterých jsem odehrál čtyři zápasy. O nějakém prosazení do prvního týmu tedy nemůže být řeč," míní Kutlák, ale spěšně dodává, „Na druhou stranu ale nemůžu říct, že jsem byl za mořem nespokojený. Na farmě jsem odehrál skvělou sezonu a myslím si, že hlavním důvodem toho proč jsem se nedostal nahoru je to, že Boston byl v problémech a proto trenér stále točil zkušené hráče," posteskne si. Za tři dlouhé roky v U.S.A. stihl Zdeněk Kutlák pouhých 14 startů v nejlepší soutěži světa, a to i přesto, že ve farmářském celku "Medvědů" Providence patří k uznávaným osobnostem. Sám Kutlák se zatím snaží vše brát s optimismem, „Je pravda, že to trošku bere chuť, ale kolem mě všichni chodí a říkají mi abych byl trpělivý a že jsem ještě mladý a musím vydržet. No tak uvidíme, no," usmívá se.

Díky tomu (nebo vinou toho), že se neprosadil natrvalo do prvního týmu Bostonu Bruins, mohl si znovu vychutnat téměř celou sezonu v AHL. „Nám se docela dařilo. Po základní části jsme skončili dokonce druzí, ale pak přišlo play-off, na které jsme oproti soupeři museli čekat 10 dlouhých dní a to se na nás asi negativně projevilo, protože jsme začali trochu později hrát a nakonec nás farma Vancouveru vyřídila 3-1 na zápasy," protáhne obličej Kutlák a ke svým výkonům říká, „O sobě si myslím, že se mi letošní sezona hodně vydařila. Byl jsem hodně času na ledě a se spoluhráčem z obrany jsme vytvořili nejlepší defenzivní dvojici ligy a nedostávali jsme skoro vůbec góly, takže mohu být spokojen. Ale jak říkám, tohle všechno se znehodnotilo tím pokaženým play-off," smutní téměř metrákový pořízek. Zároveň přichází se zajímavým, ale zřejmě pravdivým tvrzením, „Tady v Čechách se farmou hodně pohrdá, ale na té farmě se nehraje zase tak špatný hokej! Častokrát jsou tam vidět lepší zápasy než v NHL. Nehledě na to, že tam nastupují hráči, kteří se pak do roka dostanou právě do NHL. Nechci tady tvrdit, že je to bůhvíjaká liga, ale ty zápasy v ní svou kvalitu mají," stojí si Kutlák za svým.

I přes nízký počet odehraných zápasů v prvním týmu Bostonu se může Zdeněk Kutlák pyšnit jednou příjemnou událostí, která jej letos potkala. „Puk už mám ve vytrínce," s úsměvem naznačuje, o čem bude řeč v následujících okamžicích. Boston hrál v Ice Palace v Tampě Bay a prohrával 1:2. Ve 43.minutě vypálil od modré čáry Zdeněk Kutlák a pokořil Nikolaje Chabibulina, který tak skvěle vychytal český národní tým v únoru 2002 na Olympijských hrách v Salt Lake City. Boston nakonec prohrál 2:5, ale dosaženou branku už Kutlákovi nikdo upřít nemohl. „No jo, branku jsem dal, ale daleko více mě mrzelo, že jsem pořádně nehrál ani ve chvílích, kdy už o nic nešlo," stěžuje si a za příklad dává utkání v Nashvillu, „Tam jsme ve 35.minutě prohrávali už asi 0:4 a trenér mě tam stále nechtěl postavit. I přesto, že už to bylo dávno rozhodnuté, stále tam točil ty samé hráče. Bylo to hrozně deprimující - ještě více, než když mě nepovolali z farmy. Vždyť já jsem se v těch zápasech nedostal ani přes pět minut!" zlobí se.

V průběhu letošního ročníku NHL se objevilo v dresech jednotlivých mužstev celkem 73 českých hokejistů. Zatímco například Ottawa se pyšní 7 zástupci České republiky a Slovenska, má Kutlák přeci jen v tomto ohledu trochu nevýhodu. „U nás v Bostonu je jen slovák Pepa Stümpel, Míša Grošek a Ivan Huml. A v sezoně jsem se asi nejvíce setkával s Ivanem, ale ten pak šel rychle nahoru, takže jsem na farmě osiřel. Vrátil se až po novém roce a dohrál to na farmě. Bylo to v pohodě, bylo příjemné, že tam alespoň někdo z Čechů byl," loví Kutlák v paměti. Jestliže v šatně a na výjezdech s týmem dělal Kutlákovi po většinu času společnost Ivan Huml, v soukromí to byla především jeho přítelkyně, „Převážnou část tam se mnou byla ona a na čtrnáct dní za mnou pak přijel i brácha s tátou," završuje své povídání o skončeném ročníku za mořem Zdeněk Kutlák.

I přes neustále opakované zklamání z neprosazení se do NHL, není podle Kutláka návrat do Evropy zatím aktuální. „Zatím jsem rozhodnutý tak, že chci ještě rok vydržet v Americe. Čekají mě teď v létě jednání o nové smlouvě a rád bych ještě rok za mořem hrál, abych zjistil, jestli na to mám, nebo ne," poukazuje na své plány do budoucna Kutlák. Zároveň však nevylučuje možnost, že by se nakonec pro letošní rok v dresu HC České Budějovice objevil, „S panem Pařízkem jsme jednali a já jsem mu sdělil své priority - předně bych chtěl hrát NHL, a když se mi nepovede se prosadit, porozhlédnu se po Evropě. Pokud by ale Budějovice předložily nejserióznější nabídku, tak půjdu rozhodně do Budějovic! ". Podobná situace už nastala v listopadu loňského roku, kdy byl návrat mladého obránce zpět do budějovického klubu na spadnutí, „S panem Pařízkem jsme v listopadu měli několik telefonických rozhovorů na tohle téma, protože já jsem byl v tu dobu rozhodnutý, že se vrátím zpět, a to z toho důvodu, že nabídka hrát v A-týmu nepřicházela," vzpomíná Kutlák a přidává i nečekané rozuzlení celého jednání, „Jakmile jsem oznámil vedení Bostonu své rozhodnutí dohrát sezonu v Budějovicích, dostalo se mi zpět jasného NE, protože mi klub nedal povolení hrát v Evropě," povzdechne si, přičemž už nyní ví, že nová smlouva, kterou by rád za mořem podepsal, bude na podobné situace pamatovat tak, aby Zdeněk Kutlák mohl v případě nespokojenosti zamířit kdykoliv zpět, „Chci, aby byla ta nová smlouva, na které se snad nakonec dohodneme, koncipována tak, abych měl při řešení takových problémů, které mě potkaly v listopadu, nějaké slovo," prozrazuje Kutlák.

Letní měsíce vyplňují většinou hokejisté tvrdou letní přípravou, a ani Zdeněk Kutlák není v tomto směru žádnou výjimkou, „Než odletím koncem srpna na kemp, tak se budu vždy ráno připravovat na novou sezonu s Radkem Dvořákem a Vencou Prospalem," říká Kutlák a pro zajímavost upřesňuje svůj program, „Venca Prospalů, to je velkej dříč, takže nás každé ráno čekají dvě hodiny jízdy na kole a tři hodiny v posilovně." Podobně jako pro většinu ostatních hokejistů, není ani pro Zdeňka Kutláka letní příprava oblíbenou částí sezony, „Oblíbené to rozhodně není, měl bych jiné věci na práci, ale vím, že je to pro hladký průběh toho nadcházejícího ročníku nezbytné. Navíc je docela příjemné setkat se s klukama," zakončuje rozhovor sympatický hokejista týmu Bostonu Bruins.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....