Banes Motor České Budějovice
13.05.2014, Jaroslav Pešek

Josef Straka: Věřím, že budeme hrát na špici

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Motor před sezónou posiluje. Jednou z nových tváří, které budou v příštím ročníku první ligy oblékat modro žlutý dres je Josef Straka. Útočník se zkušenostmi z KHL je připraven tým bodově táhnout a chce hrát na špici tabulky.

Josefe, jak se vlastně zrodil váš přestup do Motoru?
Nějaké náznaky už byly v zimě, byl jsem se dokonce i podívat na zápase s Boleslaví, kde jsem jednal s vedením. Měli o mě zájem, ale já se nakonec rozhodl ještě zkusit extraligu. Už tady jsem ale viděl velmi vstřícné jednání a zamlouval se mi ten cíl dostat budějovický hokej zase tam, kam patří. Byl jsem moc rád, když po sezóně Motor jednání obnovil a nakonec jsme vše dotáhli do zdárného konce.

Měl jste po odchodu z Chomutova i nějaké jiné nabídky?
Nabídek jsem měl více, ale já jsem po sezóně řešil jen Budějovice. Byl jsem rozhodnutý už předem. Když vidíte, že je o vás zájem někde, kde se hokej dělá dobře, tak to rozhodně potěší a motivace je pak mnohem větší. V Chomutově jsem zažíval úplně něco jiného.

Do Motoru přicházíte s pověstí kanonýra, očekává se od vás, že tým bodově potáhnete. Jak se s touto rolí vyrovnáte?
Musím se s tím nějak vyrovnat (smích). V každém týmu, kam jsem přišel, se ode mě hodně očekávalo, tuhle roli jsem měl vždycky a jsem na to zvyklý. Samozřejmě první liga je jiná soutěž, nikdy jsem ji nehrál a určitě má svojí kvalitu. Bude hodně záležet na tom, jaké budu mít spoluhráče, ale já si myslím, že vedení skládá tým velmi dobře a věřím, že budeme hrát na špici tabulky.

Ještě nedávno jste hrál KHL. Neberete angažmá v druhé nejvyšší české soutěži jako krok zpět?
Takhle to neberu. Je mi šestatřicet a řekl jsem si, že budu radši hrát na špici první ligy, než se plácat někde na dně extraligy. Měl jsem nádhernou kariéru, hrál jsem šest let v KHL, což je nejprestižnější evropská liga, teď budu rád, když pomůžu Motoru.

Kdy se zapojíte do přípravy s týmem?
Na konci května pojedu s klukama na soustředění na Lipno, pak budu mít ještě dva týdny individuální tréninkový plán a následně už bych se měl připojit k týmu natrvalo.

Znáte někoho ze současného kádru?
Znám hlavně starší kluky. Já jsem v jižních Čechách vyrůstal, a tak pro mě ani prostředí nebude úplně cizí. Znám i trenéry. S Petrem Rosolem jsem měl možnost hrát ještě v Litvínově. Pak je tam ještě masér Pavel Vlašic, toho znám velmi dobře z mládežnických reprezentačních akcí, které dřív všechny objížděl.

foto: piratichomutov.cz
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....