Banes Motor České Budějovice
08.03.2003, Antonín Vansa

Spartu jdeme porazit, ne zmlátit, říká Hudáček

Známá poučka hovoří o tom, že play-off většinou rozhodují brankářské výkony. V průběhu loňské sezony získal českobudějovický hokejový klub mezi tři tyče výraznou osobnost, která je schopna podobnou tíhu unést. Vladimír Hudáček však zažitému pravidlu oponuje, „Play-off nerozhodují brankáři!"
Jenže i přes nesouhlas brankářské jedničky HC České Budějovice to byl právě Vladimír Hudáček, na něhož Jihočeši v úvodních dvou duelech v Praze hodně spoléhali. „Ten vývoj série je asi odpovídající. My jsme dali jen jednu branku ze dvou zápasů, což je strašně málo. Musíme se v tomto ohledu moc zlepšit, hrát soustředěněji a bez emocí," hodnotí dosavadní průběh série a jakoby dává recept na dny příští. Zprávy z pražské T-Mobile arény hovoří o tom, že Jihočeši předváděli vcelku dobrý hokej a tak jedinou kaňkou na jejich výkonu je nízký počet nastřílených branek, „Nejen to. Sparta rozhodla oba zápasy v přesilovkách. Z toho pramení jen to, že se příště musíme soustředit více na hokej," upozorňuje Hudáček, jež se vyjádřil i k často diskutovanému výkonu dvojicí hlavních rozhodčích, „S tím se dalo počítat," mávne rukou brankář českobudějovického HC a dodává, „Teď je jen na nás, jak se s tím dokážeme vypořádat. Ti rozhodčí byli samozřejmě proti nám, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Obzvláště, když dáme jen jeden gól," praví vyrovnaně Hudáček.

Pochybný výrok hlavních rozhodčích měl za následek to, že se v čase 18:04 českobudějovická střídačka odebrala na tři minuty do šaten. Mužem, který z ledu odcházel jako poslední byl právě Vladimír Hudáček, „Já jsem si toho nějak nevšiml. Zbystřil jsem až, když jsem viděl, že na střídačce nikdo není," usmívá se při vzpomínce na čtvrteční zápas, ale osobní hodnocení si raději nechává pro sebe, „My hráči děláme to, co řekne trenér," prohodí lhostejně.

Utkání nakonec skončilo potupnou porážkou 0:4, ale trenér Pouzar se nechal slyšet, že od úvodu druhé třetiny se jeho tým chystal na úvodní domácí utkání. K tomu měl ještě navíc dva dny volna, no spíše pořádného tréninku, „Trénovali jsme normálně, jako vždy. Zkoušel jsme přesilovky, oslabení, dostávali jsme se do pohody," přibližuje program Jihočechů Vladimír Hudáček a úsměvem se doplňuje, „Ale 3 proti 5 jsme nijak zvláště netrénovali." Hodně se diskutuje i psychický stav týmu. Po dvou porážkách v play-off se asi jen těžko hledá důvod k úsměvu na tváři. Hudáček však vše vyvrací, když říká, „My jsme dobře naladěni, těšíme se, doufáme, že bude plnej barák a že uspějeme." Důvod k optimismu mu nebere ani fakt, že už červenobílí dvakrát Pražanům podlehli, „Play-off se hraje na čtyři vítězná utkání a my jsme zatím prohráli jen dvakrát. Teď máme dva domácí zápasy a když to využijeme..." schválně nechává svou odpověď nedokončenou.

Vladimír Hudáček má jasno i v tom, co povede k případnému úspěchu. „Musíme dát alespoň o jeden gól více než Sparta," usmívá se. V Budvar aréně se bude v neděli očekávat vyprodaný stadion. Ti přijdou nejen kvůli hokeji, ale možná i kvůli výroku trenéra Pouzara, který se objevil v pátečním deníku Sport. „On sám nic takové neříkal! Docela jsme se divili, když jsme si to v novinách přečetli. Myslím, že to novináři dost nafoukli a otočili to proti němu," postěžoval si Hudáček a dodal, „My jdeme Spartu porazit, ne jí zmlátit! My chceme hlavně vyhrát," přeje si gólman s číslem šedesátpět na zádech.

Ačkoliv Hudáček předvedl v Praze velmi dobré zákroky, sám svůj výkon hodnotit nechtěl, „Tohle ať hodnotí někdo jiný," odmítl přímý dotaz. Jak už bylo uvedeno, play-off rozhodují většinou muži v masce. S tím ale Vladimír Hudáček nesouhlasil, „Já už jsem na to byl dotázán před play-off. Už tenkrát jsem řekl, že boje o titul nerozhodují brankáři. Rozhoduje výkon celého mužstva a především pozorná hra v obraně. Možná, že pak ta sláva padá na brankáře, ale ten jeho výkon nerozhoduje celou sérii," tvrdí bývalý gólman Zlína. Tomu se nevyvedly dva poslední zápasy v základní části, kdy inkasoval dohromady 11 branek. „Ono prostě nejde každý zápas odchytat s jedním, dvěma inkasovanými góly. Někdy to prostě dopadne tak, že ty branky padají. Navíc, mám pocit, že jsme v 51.kole vyhráli 7:5, ne? Takže spokojenost," znovu se, jako už poněkolikáté, rozesměje na celé kolo.

A s čím by byl Vladimír Hudáček spokojen po konci série? „Spokojenost bude jen v případě, když postoupíme," zakončuje rozhovor smrtelně vážně sympatický hokejista.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....