Banes Motor České Budějovice
10.10.2013, Miroslav Mayer

Mladíci dostávají šanci v prvoligovém týmu Motoru

Č. B u d ě j o v i c e - Při vzniku nového Motoru jeho zakladatelé jasně proklamovali, že chtějí dát příležitost místním odchovancům, kteří prošli mládežnickou líhní českobudějovické mládeže. Tím se zajistí návaznost na pokračování slavné hokejové tradice klubu z jihočeské metropole. Zatím se tento slib daří plnit, vždyť šanci naskočit do zápasů dostali již Václav Pašek a proti Ústí nad Labem i Radek Prokeš.

Jedna z věcí o kterou se v boji o hokej v Českých Budějovicích bojovalo byla právě možnost, aby místní odchovanci mohli hrát v klubu, kde vyrostli a mohli zde udělat první kroky do velkého hokeje. Mladým hráčům v posledních letech v Českých Budějovicích dlouho pšenka nekvetla a to i přesto, že zastoupení v mládežnických reprezentacích bylo vždy vcelku slušné. Poslední dva velké talenty Roman Horák a Lukáš Sedlák zmizely za mořem a do extraligového týmu se mladí hráči prosazovali natrvalo jen těžko.

Když už se loni zdálo, že tento trend se začíná měnit, došlo k přestěhování klubu a tím i odchodu některých talentů, kteří byli vychování v Českých Budějovicích. V obraně se začínal prosazovat Karel Plášil a v útoku pak Michal Švihálek, Tomáš Rousek a šanci dostal i Luboš Rob mladší.

Začala éra nového Motoru a do týmu pro druhou nejvyšší soutěž se začínají pomalu prosazovat další mladí hráči. Již teď v týmu pravidelně nastupují hráči, kteří by ještě mohli hrát v juniorském týmu. V obraně mají své místo Tomáš Prokop (1994) a Lukáš Kříž (1993), v útoku pak Jiří Bárta (1993).

V minulosti prošli českobudějovickou mládeží i náhradní brankář Ondřej Bláha, obránci Martin Semrád a Roman Vráblík. V útoku, kromě již jmenovaných, pak ještě Jiří Ferebauer, Adam Přibyl, Eddie Turek a Marek Vaniš.

I v současné době je kam sáhnout. Svědčí o tom i to, že šanci nakouknout do ligového mače dostal již Václav Pašek (1995) a v zápase s Ústím nad Labem i další mladík Radek Prokeš (1995). Tomu se loni velmi dařilo ve starším dorostu, když obsadil celkové třetí místo v produktivitě celé soutěže. Ač Motor svůj zápas na severu Čech prohrál, mladík Radek Prokeš svým výkonem zaujal. Pochvalně se o něm vyjádřil jak trenér Radek Bělohlav, tak i kapitán týmu Aleš Kotalík. Pokud bude dál poctivě pracovat, určitě nezůstane jen u jednoho startu, ostatně hrát by měl i ve šlágru s Mladou Boleslaví.

Talentů je však v budějovické juniorce více. Svoji šanci určitě dostane i Luboš Rob mladší. O jeho působení se před sezónou vedly spory, které skončily tím, že je hráčem Českých Budějovic a bude mu umožněno hostování v Hradci Králové. Tam nedostával příležitost a tak se vrátil do Českých Budějovic, kde výrazně pomáhá juniorce a jeho čas zahrát si v Motoru již brzo přijde. Navíc stále patří do kádru reprezentace do dvaceti let a má šanci zúčastnit se i mistrovství světa této kategorie.

Dalším hráčem, který dostane šanci je i Emil Švec. Rodáka z Milevska, který v Českých Budějovicích působí od žáků, zastavilo před začátkem sezóny zranění, které si vyžadovalo léčbu. I on již v minulém týdnu nastoupil a pomohl juniorce k zisku bodů.

Spolupráci Motoru a HC České Budějovice považuje za ideální i trenér juniorky Aleš Totter. To, že mladíci vidí, že pokud budou pracovat, tak dostanou šanci, je může motivovat. Pokud byste chtěli přijít podpořit českobudějovickou juniorku za pozornost určitě stojí i další hráči v čele v brankářem Davidem Gábou. Navíc zraněný je i další člen reprezentace mládeže Jiří Smejkal.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....